4 motive medicale pentru care te doare burta după ce bei apă

  • Publicat:
4 motive medicale pentru care te doare burta după ce bei apă
Foto: Shutterstock

De cele mai multe ori este perfect normal dacă te doare burta după ce bei apă – mai ales apă foarte rece -, dar sunt și situații când acest disconfort poate semnala o problemă medicală.

Temperatura apei, cantitatea și „viteza” cu care bei apă, toți sunt factori care pot determina apariția durerilor de burtă, la fel cum și anumite afecțiuni  pot sta la baza acestui simptom după consumul de apă, cum ar fi ulcerul sau colonul iritabil.

Află mai jos când sunt motive de îngrijorare dacă te doare burta după ce bei apă.

Apa foarte rece irită intestinele

Durerea de stomac apărută după consumul de apă foarte rece este declanșată de inervarea (stimularea) nervilor care căptușesc mucoasa intestinală. De asemenea, consumul de apă foarte rece încetinește contracțiile din tractul gastrointestinal și rata de golire a stomacului, arată un studiu publicat în European Journal of Nutrition.

Crampele la stomac pot apărea și în cazul în care bei o cantitate foarte mare de apă într-un timp scurt.

„Stomacul trebuie să se dilate rapid pentru a reține acel lichid și asta provoacă disconfort, balonare, crampe. Apa acidulată și băutul cu paiul agravează aceste simptome”, explică dr. Sarah Robbins, gastroenterolog.

Atenție și la intoxicația cu apă! O femeie a murit după ce a băut 2 litri de apă în doar 20 de minute.

Apa cu lămâie, zahăr sau îndulcitori favorizează gazele și durerile de stomac

Un alt răspuns la întrebarea „de ce doare burta după ce bei apă?” poate fi următorul: consumi apă în care sunt adăugate substanțe iritante, cum ar fi, de exemplu, sucul de lămâie.

Deși apa cu lămâie poate fi excelentă pentru unii oameni la prima oră, pentru alții poate fi o problemă, iritând stomacul, mai ales dacă se confruntă cu reflux gastroesofagian.

De asemenea, zahărul, mierea sau îndulcitorii artificiali din apa „cu arome” din comerț pot contribui la apariția crampelor, gazelor și a balonării, se arată într-un studiu din Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Atenție la apa contaminată cu bacterii sau paraziți

Durerile de stomac, diareea și vărsăturile după consumul de apă pot fi un semnal de alarmă că apa este contaminată.

Simptomele pot apărea în decurs de câteva ore sau zile de la consumul de apă contaminată cu diverși germeni, cum ar fi Cryptosporidium, Campylobacter, E. coli sau Giardia, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Prin urmare, consumă apă din surse sigure, de preferat îmbuteliată, mai ales când ești în vacanță într-o țară unde lipsa apei potabile este o problemă.

Bolile de care ai putea suferi dacă te doare burta după ce bei apă 

Există însă și varianta ca durerile de stomac după ce ai băut apă să fie consecința unei probleme de sănătate.

Spre exemplu, boala de reflux gastroesofagian poate determina apariția de arsuri la stomac, crampe și balonare după ce consumi o cantitate mare de apă, mai ales pe stomacul gol.

O altă afecțiune ce poate sta la baza crampelor la stomac după ce bei apă rece este sindromul de colon iritabil.

Ulcerul cauzat de infecția cu Helicobacter pylori sau de folosirea pe termen lung a pastilelor antiinflamatoare este, de asemenea, o posibilă explicație a disconfortului abdominal (balonare, greață, vărsături, eructații) după consumul de apă sau alimente.

Nu în ultimul rând, poate fi vorba despre gastropareză, o boală cronică a stomacului care constă în golirea gastrică întârziată. În multe cazuri, gastropareza este asociată cu diabetul, afecțiune care duce la degradarea terminațiilor nervoase la nivelul stomacului.

Când sunt motive de îngrijorare

Durerea de stomac care durează mai mult de 10-20 de minute în urma consumului de apă este cel mai probabil un semn al colonului iritabil. Dacă aceasta este însoțită de alte simptome, precum greață, arsuri la stomac, boala de reflux gastroesofagian sau ulcerul sunt posibile cauze și e indicat să stabilești o consultație la medic pentru a găsi o rezolvare.

Discută cât mai rapid cu medicul dacă te confrunți cu următoarele:

  • simptomele persistă mai multe ore sau se agravează
  • durerea este puternică și apărută brusc
  • ai probleme la înghițire, ai senzația că ți se oprește apa în gât
  • ai slăbit mult fără să urmezi un regim în acest sens
  • vărsăturile și durerile de stomac sunt la ordinea zilei
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân