O femeie a murit după ce a băut 2 litri de apă în 20 minute. Ce semne dă intoxicația cu apă și cât de periculoasă este

  • Publicat:
O femeie a murit după ce a băut 2 litri de apă în 20 minute. Ce semne dă intoxicația cu apă și cât de periculoasă este
Foto: Shutetrstock

O femeie de 35 de ani din America a murit la scurt timp după ce a băut 2 litri de apă. Cauza decesului: intoxicație cu apă, afecțiune numită și hiponatremie.

Ashley Summers se simțea foarte deshidratată, amețită și o durea capul, motiv pentru care a băut foarte multă apă, într-un timp foarte scurt. Femeia a băut 2 litri de apă în mai puțin de 20 de minute. „Parcă nu se mai sătura”, au declarat membrii familiei sale pentru Daily Mail.

La scurt timp însă, ea a căzut din picioare și și-a pierdut conștiența, iar apropiații au chemat ambulanța. La spital, medicii au constatat că femeia prezenta o inflamație gravă a creierului din cauza hiponatremiei și nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Ce semne dă intoxicația cu apă 

Hiponatremia sau intoxicația cu apă apare atunci când corpul primește într-un timp scurt prea multe fluide și insuficient sodiu, ceea ce duce la o inflamare a celulelor din creier și creșterea presiunii intracraniene.

Sodiul este un mineral cu funcţii foarte importante în organism: asigură echilibrul electrolitic, reglează tensiunea arterială şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi muscular.

Nivelul normal de sodiu din sânge este de 135-145 mmol/L. Hiponatremia survine în momentul în care nivelul de sodiu din sânge scade sub 135 mmol/L.

Simptomele hiponatremiei diferă în funcţie de forma bolii, cronică sau acută. În cazul hiponatremiei cronice, când nivelul de sodiu scade treptat de-a lungul timpului (de obicei, pe parcursul a 48 de ore sau mai mult), simptomele sunt mai uşoare sau moderate şi pot include:

  • Dureri de cap
  • Confuzie
  • Convulsii
  • Tulburări de vorbire sau de înţelegere
  • Nelinişte
  • Spasme musculare
  • Slăbiciune
  • Lipsă de energie
  • Oboseală
  • Greaţă sau/şi vărsături

Dacă hiponatremia este acută, deci nivelul de sodiu scade foarte mult într-un timp foarte scurt, creierul poate creşte în volum, apăsând pe cutia craniană, ca urmare a acumulării de lichide în ţesutul cerebral (edem cerebral) – apar manifestări precum vomă, letargie, dureri severe de cap, paralizie facială, comă sau chiar deces.

Nu doar excesul de apă duce la hiponatremie

Pe lângă excesul de apă, hiponatremia poate avea şi alte cauze, unele fiind afecţiuni medicale severe, care trebuie urgent tratate, precum insuficienţa cardiacă sau hepatică ori pancreatita.

Factorii de risc ce pot contribui la apariția fenomenului de hiponatremie sunt: anumite medicamente (diuretice, antidepresive, analgezice), sindromul secreţiei inadecvate de hormon antidiuretic ADH sau vasopresină (sindromul Schwartz-Bartter), diareea acută, vărsăturile şi deshidratarea severă, dezechilibrele hormonale (specifice în hipo sau hipertiroidism sau în boala Addison), consumul de droguri, în special amfetamină, ocluzia intestinală, arsurile grave pe suprafeţe mari ale corpului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: