Ce poți păți dacă faci baie în apă contaminată cu E.coli

  • Publicat:
Ce poți păți dacă faci baie în apă contaminată cu E.coli
Sursa foto: profimedia

Salubritatea inadecvată, epurarea incorectă a apei, dar și contaminarea cu diverse deșeuri, deci bacterii (E.coli), produc afecțiuni precum gastroenterită, hepatită virală, febră tifoidă sau chiar pneumonie. Dar, despre toate acestea, în rândurile de mai jos!

Afecțiuni cauzate de apa contaminată cu E.coli

Gastroenterită

Gastroenterita este rezultatul consumului de apă contaminată cu virusul E.coli și nu numai. Cele mai frecvente simptome sunt scaunele apoase (diareea), dar ele pot fi însoțite și de vărsături, febră, dureri abdominale sau sânge prezent în scaun.

Copiii, potrivit specialiștilor, sunt cei mai predispuși la infectare. Tratamentul implică hidratare pe cale orală sau intravenoasă (antibiotice în unele cazuri).

Hepatită virală

Hepatita virală debutează cu febră, greață și vărsături în primele 2-3 zile, urmând și un debut de icter ulterior. De obicei aceasta se întinde pe 3-4 săptămâni și se tratează de la sine uneori. În alte cazuri se complică ducând la insuficiență hepatică.

Hepatita virală (A sau E) nu necesită un tratament în prealabil și nici restricții dietetice.

Febră tifoidă

Această debutează încă de la început cu febra mare, pierderea poftei de mâncare și letargie. Odată diagnosticată, tratamentul constă în administrarea de antibiotice, precum ciprofloxacină, ceftiaxonă sau azitromicină.

Boli ale tractului respirator

Frecvent întâlnite sunt și bolile tractului respirator cauzate de infecția cu E. coli. Acestea se dezvoltă rapid în zonele cu salubritate deficitară sau apă de consum infectată. Aici, igienă personală contribuie într-o mare măsură la apariția și severitatea cazurilor de pneumonie.

Cum ne putem feri de contaminare?

În primul rând, specialiștii recomandă celor ce aleg să își petreacă vacanțele în zone cu probleme pe cât posibil să nu înghită apă, să facă duș după fiecare baie în mare dar, mai ales, să respecte regulile de igienă.

De asemenea, este indicat să nu consume fructe sau legume nespălate. Este un sfat pe care îl auzim încă din copilărie, dar oare câți dintre noi nu au căzut pradă tentației, mai ales atunci când un fruct arată atât de bine? Dacă un măr este contaminat de pildă, la o simplă mușcătura ne contaminăm și noi.

Citește și: Infecţia cu E.coli – simptome, cauze, tratament

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân