4 moduri neașteptate în care îți poți îmbunătăți starea de sănătate

  • Publicat:
4 moduri neașteptate în care îți poți îmbunătăți starea de sănătate

Dacă ești pasionat de tot ceea ce ține de un stil de viață sănătos și lucrurile care te fac să  te simți în fiecare zi în cea mai bună formă, probabil că acoperi toate aspectele atunci când vine vorba de metodele standard pentru atingerea obiectivelor tale de sănătate și bunăstare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te oprești aici. Desigur, există întotdeauna mici obiceiuri și trucuri neașteptate care pot face o mare diferență pe termen lung.

Începe să ții un jurnal

Ținerea unui jurnal este o practică excelentă pentru îmbunătățirea sănătății emoționale, dar poate aduce beneficii semnificative și în alte zone. În plus față de reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit și clarificarea gândurilor, ținerea unui jurnal poate aduce beneficii reale pentru sănătate – multe dintre acestea fiind legate de reducerea stresului în timp. Jurnalul poate fi util în stimularea funcției imunitare și în menținerea unei memorii mai bune.

Una dintre părțile bune ale jurnalului este că există atât de multe modalități de a începe și a continua această practică. Poți scrie orice îți trece prin minte sau poți folosi anumite modele, cum ar fi jurnalul recunoștinței. Poți încerca un format de listă, câteva propoziții sau poți scrie pagini întregi. Cu cât o faci mai des, cu atât vei avea mai multe beneficii.

Mergi la somn devreme

Nu toată lumea este matinală, dar dacă îți place să ai energie încă de la primele ore ale zilei, mersul la culcare puțin mai devreme decât de obicei te poate ajuta să-ți găsești echilibrul, astfel încât odihna ta să fie și mai satisfăcătoare. Desigur, poate părea puțin ciudat pentru un adult să aibă o oră de culcare, dar acest obicei poate aduce mult mai multă vitalitate zilelor tale. Transformarea mersului la culcare la o oră mai devreme într-un obicei te poate ajuta să îți stabilești un program regulat de somn, ceea ce este benefic pentru sănătatea ta pe termen lung.

Să te trezești odată cu soarele poate fi o modalitate excelentă de a profita la maximum de ziua ta și de a te simți prezent și revigorat când te trezești. Dacă ai un program regulat de somn vei profita ușor de odihna și zilele tale. În plus, poate reduce stresul și ajută la buna funcționare a întregului organism.

Stai mai mult la soare

Toată lumea știe importanța vitaminei D pentru organism. În timp ce petrecerea timpului la soare înseamnă adesea să ieși din casă și să faci puțină mișcare, nu trebuie să fie mereu așa. De fapt, doar relaxarea la soare poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate în viața ta, iar tot ce trebuie să faci este să te bucuri de acele raze. Vitamina D provenită de la soare poate contribui la sănătatea oaselor și la funcționarea inimii, iar expunerea la lumina soarelui dimineața te poate ajuta să dormi mai bine noaptea și scade riscul de depresie.

Totuși, este important să te asiguri că, chiar și atunci când stai la soare, te protejezi corespunzător. Prea multă expunere poate provoca arsuri solare și chiar daune pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele. Asigură-te că atunci când petreci timp afară, folosești un filtru solar cu un SPF ridicat pentru a-ți proteja pielea în timp ce te bucuri de beneficiile luminii solare.

Renunță la cafea

Cofeina poate da dependență, iar renunțarea la ea poate fi dificilă, dar merită pe termen lung. Chiar dacă este băutura ta preferată, cafeaua poate afecta modelele de somn, sănătatea dentară, hormonii și tensiunea arterială. Renunțarea la ea sau chiar reducerea consumului poate aduce de fapt mai multă energie pe termen lung și te poate face mai puțin dependent de substanțe externe.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân