3 motive pentru care dormi prost și ce trebuie să faci pentru un somn odihnitor

  • Publicat:
3 motive pentru care dormi prost și ce trebuie să faci pentru un somn odihnitor

Ai probleme cu somnul, dar nu ești sigur cum să le rezolvi? Poate fi dificil să îți dai seama ce faci greșit. Parcurge lista următoare pentru a vedea dacă aceste probleme comune se aplică și în cazul tău și află cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului.

Ai obiceiuri proaste legate de somn

Felul în care te pregătești pentru culcare este la fel de important precum modul în care dormi efectiv noaptea. Înainte de a merge la culcare, iată trei lucruri pe care ar trebui să le faci:

  • Fă ordine în dormitor  – O cameră curată înainte de culcare îți va liniști mintea și va reduce stresul înainte de somn. Stresul este unul dintre factorii majori pentru calitatea slabă a somnului.
  • Creează o rutină de somn – Culcă-te și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi. Prin menținerea unui program de somn consecvent, vei regla somnul, vei ajusta activitatea cerebrală și vei experimenta un somn mai lung și mai profund.
  • Verifică-ți salteaua – Saltelele ar trebui să fie curățate în mod regulat, întoarse și verificate pentru a te asigura că sunt încă într-o stare decentă, deoarece aceasta este baza pe care dormi. 

Nu dormi pe o parte

Modul în care dormi este, de asemenea, extrem de important. Dormitul pe spate, pe o parte sau pe burtă poate avea un efect semnificativ asupra calității somnului.

Cei care dorm pe burtă au mai multe șanse să se întoarcă în pat. Această poziție de somn poate provoca, de asemenea, dureri la nivelul gâtului și spatelui inferior. Dacă dormi pe spate, este posibil să experimentezi o intensificare a sforăitului și să agravezi apneea de somn, dacă o ai. Majoritatea medicilor recomandă să dormi pe o parte. Dacă ai dureri de spate sau de șold, este ideal să pui o pernă între picioare pentru a ajuta la aliniere sau să folosești o saltea din spumă cu memorie concepută special pentru persoanele cu dureri de spate.

Bei înainte de culcare

Ce și cum bei înainte de culcare poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului. Dacă obișnuiești să fii treaz până târziu, s-ar putea să obișnuiești să bei cafea sau ceai seara, dar acest lucru poate provoca probleme în programul tău de somn. Medicii recomandă limitarea consumului de cafeină cu până la 4 ore înainte de culcare. Pe de altă parte, în timp ce alcoolul este relaxant și s-ar putea să simți că te face să adormi când îl bei, procesul chimic pe care îl declanșează în creier diminuează de fapt calitatea somnului. În funcție de cât bei, te poate lăsa la fel de privat de somn ca și cum nu ai fi dormit deloc.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân