4 lucruri pe care trebuie să le faci după contactul sexual, dacă ții la sănătatea ta intimă

  • Publicat:
4 lucruri pe care trebuie să le faci după contactul sexual, dacă ții la sănătatea ta intimă
Sursa foto: shuterstock

Chiar dacă ai avut parte de o partidă fierbinte extenuantă și parcă nu îți vine să te mai ocupi și de îngrijire, specialiștii avertizează că sănătatea intimă depinde într-o mare măsură și de lucrurile pe care le faci imediat după contactul sexual. 

Iată 4 lucruri pe care trebuie să le respecți după o noapte plină de pasiune!

Igiena de după este foarte importantă

Fă un duș dacă este posibil, iar dacă nu, spală-ți măcar zona intimă și mâinile. Făcând asta, elimini bacteriile pe care le-ai fi putut contracta prin atingerea zonelor genitale ale partenerului.

Dacă obișnuiești să folosești jucării sexuale ca stimulente în timpul sexului, ai grijă să le cureți și pe acelea. În caz contrar, chiar și pe suprafețele lor se poate crea un mediu fertil pentru ca bacteriile și alți agenți patogeni să se acumuleze și să se răspândească mai apoi.

Citește și: 3 ponturi utile pentru a condimenta relația sexuală

Mergi la toaletă

În timpul actului intim, multe bacterii intră în contact direct cu tractul urinar. Urinarea de după sex ajută la eliminarea acestor bacterii și reduce semnificativ riscul de infecție de tract urinar.

Poartă haine comode

Poate părea ciudat, însă e important ca după actul sexual să nu pui presiune pe zona intimă. Nu purta haine strâmte, care pot provoca disconfort, dureri pelvine sau mâncărimi vaginale.

Citește și: Mâncărimile vaginale după sex: cum poți să le previi?

Întrucât pielea delicată din zona intimă nu poate respira, hainele prea strâmte pot contribui la apariția acestor probleme intime descrise mai sus.

Alege așadar un pantalon mai larg, sport în detrimentul colanților sau blugilor mult prea mulați. Cât despre lenjeria intimă, optează pentru bumbac, nu pentru fibre supraelastice care pot favoriza apariția candidozei vaginale din cauza transpirației.

Apa și alimentația de după actul intim

Specialiștii recomandă consumul unui pahar de apă după sex, deoarece te ajută să urinezi și să elimini bacteriile, reducând astfel riscul de infecție urinară de care aminteam mai sus.

În egală măsură, și alimentația este extrem de importantă. Alege alimentele bogate în probiotice, ca de pildă iaurt, chefir, kombucha sau castraveți murați. Aceste alimente fermentate conțin bacterii bune care mențin echilibrul florei vaginale.

Citește și: 9 alimente care conţin probiotice

Surse: WebMd, Women’s Health Mag, Insider, Oprah

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân