Mâncărimile vaginale după sex: cum poți să le previi?

Trebuie să recunoaștem că se întâmplă uneori ca după sex să ne confruntăm cu mâncărimile vaginale. Vestea bună este că aceste efecte pot fi minimizate.
  • Publicat:
Mâncărimile vaginale după sex: cum poți să le previi?
Foto: shutterstock / Mâncărimile vaginale după sex: cum poți să le previi?

Trebuie să recunoaștem că se întâmplă uneori ca după sex să ne confruntăm cu mâncărimile vaginale. Vestea bună este că aceste efecte pot fi minimizate, dar trebuie să ții cont de faptul că într-o relație monogamă, microbiomul vaginal se adaptează germenilor partenerului. Bineînțeles, pentru a preveni aceste situații poți folosi prezervativul, care este o metodă excelentă prin care să nu introduci noi microorganisme în vagin.

De asemenea, prezervativul limitează expunerea la bacteriile neprietenoase. Înainte de a sări în pat este foarte important să ții cont de câteva aspecte: istoricul sexual al partenerului, dacă se confruntă sau nu cu o boală cu transmitere sexuală sau alte infecții, pentru că ele pot fi contagioase. Probioticele pentru sănătatea vaginului pot ajuta la restaurarea microbiomului, iar ele pot fi administrate oral sau vaginal. Însă, pentru a avea un vagin sănătos și echilibrat, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Cum previi mâncărimile vaginale după sex

Urinează după sex

Urinarea și igiena intimă după sex sunt esențiale pentru a menține vaginul sănătos. Nu face dușuri vaginale pentru a nu deranja pH-ul vaginal și pentru a nu dezechilibra bacteriile. Este suficient să te speli doar cu apă pentru a curăța vulva, iar dacă preferi să folosești un săpun, asigură-te că este unul delicat și fără parfum.

Amână sexul dacă te-ai tăiat în urma epilării

Pielea vaginului este foarte sensibilă, iar orice tăietură poate duce la iritații sau riscul de boli infecțioase. Ideal este să eviți contactul sexual până când rana se vindecă pentru a nu permite bacteriilor să intre în sânge.

Folosește prezervativ

Chiar și prezervativul poate produce mâncărimi după sex, pentru că majoritatea sunt realizate din latex. Există femei care sunt alergice la acesta și se pot confrunta cu umflarea vaginului, mmâncărimi sau chiar dureri în timpul sexului. Dacă te confrunți cu unul dintre aceste simptome, cel mai probabil ești alergică. Din fericire, există și alternative.

Spală-te pe mâini înainte și după sex

Trebuie să ai acest obicei pentru a preveni mâncărimile vaginale. Bacteriile de pe degete, gură și rect pot crește șansele de a dezvolta o infecție bacteriană, iar în timpul sexului, mâinile și degetele sunt cele mai folosite. Una dintre cele mai comune bacterii prezente pe degete este E.coli. Odată ajunsă în vagin, aceasta poate produce infecții vaginale sau infecții ale tractului urinar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân