9 alimente care conţin probiotice

Probioticele sunt tot mai căutate datorită multitudinii de studii care au demonstrate că aceste bacterii bune ne pot fi de ajutor în diverse probleme digestive şi întăresc sistemul imunitar.
  • Publicat:
9 alimente care conţin probiotice

Probioticele sunt tot mai căutate datorită multitudinii de studii care au demonstrate că aceste bacterii bune ne pot fi de ajutor în diverse probleme digestive şi întăresc sistemul imunitar. Alimentele care conţin probiotice sunt vechi de mii ani şi sunt elemente de bază în bucătăria tradiţională din întreaga lume.

Aţi tot auzit despre cât de important este iaurtul (probabil cel mai celebru aliment care conţine probiotice), dar există multe alte opţiuni, cu aceleaşi beneficii. „Diferite tipuri de bacterii se dezvoltă în alimentele fermentate şi aduc nenumărate beneficii. Aşa că este foarte bine să consumi o varietate de alimente fermentate”,  explică Justin Sonnenburg, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Stanford.

Iată o listă de alimente pe care le poţi introduce în dieta ta pentru a beneficia de propietăţile acestor bacterii “prietenoase”.

Curtido

Ruda îndepărtată a verzei murate, această salsa fermentată originară din El Salvador, este un amestec de varză, ceapă şi ardei iuţi, toate murate. În mod traditional este servită alături de pupusas (tortilla din porumb) şi este folosită ca garnitură pentru pui la grătar, peşte, orez sau fasole.

Cvasul

Cvasul este o băutură emblematică pentru ruşi. Aceasta este o băutură fermentată (cu un conţinut mare de probiotice) care se prepară din diferite tipuri de pâine înmuiate în apă la care se adaugă drojdie. Dacă nu poţi bea această băutură încearcă să o adaugi la dressingul pentru salată sau să o foloseşti la diferite mâncăruri în locul oţetului.

Brânză maturată

Un motiv în plus să iubeşti brânzeturile Roquefort şi Gruyère: “Acelaşi bacterii şi ciuperci care dau brânzei maturate aroma incredibilă adaugă diversitate microbiană dietei tale”, subliniază Sonnenburg. Consumă cu moderaţie brânzeturile făcute din lapte crud – deşi bacteriile dăunătoare sunt reduse în procesul de maturare, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui să consume doar brânzeturi din lapte pasteurizat.

Sauerkraut

În cea mai simplă formă, sauerkraut înseamnă bucăţi de varză fermentate în apă sarată. Altfel spus, doar un alt mod de a ne referi la varza murată.  Aceasta conţine Lactobacillus plantarum, un probiotic puternic, care poate reduce nivelul colesterolului, îmbunătăţi digestia şi preveni bolile cardiovasculare.

Kefir

Kefirul este originar din regiunea Munţiilor Caucaz, are un gust asemănător cu iartul, dar conţine un spectru mai larg de probiotice – cel puţin 10 specii (iaurtul conţine 2 sau 4). Conţine probiotice precum lactobacilli şi bifidus. Mai mult, kefirul susţine sistemul imunitar, fiind şi o sursă bună de proteine, calciu şi potasiu. Dacă eşti intolerant la lactoză, kefirul este mai uşor de digerat decât laptele deoarecele probioticele pe care le conţine consumă zaharurile problematice.

Kombucha

Acest ceai în mare vogă este originar din China, unde este considerat un adevărat elixir pentru sănătate. Este o bautură fermentată care se face din ceai negru sau verde îndulcit la care se adaugă o ciupercă de kombucha – bogată în microorganisme care se hrănesc cu zahăr. Aceasta bautură este foarte bogată în probiotice, fiind consumată de chinezi şi japonezi de secole pentru a-şi creşte energia şi propietăţile de detoxifiere. Un studiu publicat în Pharmaceutical Biology arată că poate reduce nivelul colesterolului rău (LDL) şi îmbunătăţi funcţiile ficatului şi rinichilor.

Kimchi

Deoarece conţine o varietate de legume şi condimente (printre care varză, usturoi, ardei iute, ghimbir şi sos de peşte) lăsate la fermentat pentru o perioadă lungă de timp, această garnitură tradiţional coreană este o sursă excelentă de  probiotice. Dintre toate alimentele care conţin probiotice, kimchi este probabil cea mai importantă, explică Raphael Kellman, autorul cărţii „Alimentaţia pentru microbiom”. De obicei,  un singur gram de Kimchi bine fermentat produce mai mult de 8 sute de milioane de lactobacili (de 4 ori mai multi lactobacili ca iaurtul!!!).

Murături

Murăturile în apă sărată conţin probiotice naturale; murăturile puse în oţet, însă, nu conţin probiotice deoarece oţetul nu permite dezvoltarea acestora. Un studiu care a analizat beneficiile bacteriilor din murături, Lactobacillus brevis, arată că un consum regulat reduce incidenţa gripei şi a răcelilor.

Miso

Miso este un preparat fermentat, obţinut din boabe de soia cu orez, orz, drojdie, sare şi apă –  foarte bogat în culturi probiotice. Supa Miso este de multe ori creditată pentru longevitatea japonezilor, iar în medicina tradiţională japoneză este folosită pentru a ameliora problemele digestive. Din păcate supa Misp nu conţine prea probiotice, deaorece a fost gătită. Poţi folosi Miso şi la orez, sosuri sau dressing pentru salată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”