4 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de frica de dentist

  • Publicat:
4 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de frica de dentist

„Mă confrunt constant cu anxietatea atunci când merg la dentist. Mă îngrijorează gândul că mi se va spune că trebuie să-mi scoată mai mulți dinți, iar mirosul din cabinet îmi întoarce stomacul pe dos.” Îți sună cunoscut?

Dacă te temi să te întinzi pe spate în scaunul dentistului în timp ce cineva îți introduce instrumente ascuțite în gură, nu ești singur. Se estimează că 36% dintre oameni se tem cu adevărat să meargă la dentist; unii sunt atât de speriați încât evită cu desăvârșire controalele stomatologice.

Ce este dentofobia?

În multe cazuri, frica de stomatolog (dentofobia) se bazează pe o experiență anterioară dificilă, care a implicat durere în timpul vizitei la dentist, cum ar fi extracția dinților în copilărie.

Uneori, frica de dentist poate fi moștenită de la părinți, iar teama de necunoscut joacă și ea un rol. De asemenea, pacienții s-ar putea să se îngrijoreze în privința primirii unui diagnostic înfricoșător și să se teamă de intensitatea durerii pe care ar putea-o simți, spun medicii stomatologi. Doar că amânarea controalelor dentare poate duce la probleme mai grave în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.

Cum să gestionezi dentofobia

Deși poate părea complicat să depășești frica de dentist, există câteva lucruri pe care le poți face în acest sens, cu destul de mult succes. 

Ia în considerare hipnoza

Un studiu recent a descoperit că hipnoza, fie cu un terapeut, fie printr-un scenariu înregistrat, poate fi utilă pentru scăderea anxietății în timpul unei programări la dentist.

Caută un dentist blând

Caută pe Google „dentist pentru pacienți anxioși” și ar trebui să poți găsi medici pregătiți să lucreze cu persoanele care au anxietate de acest tip. Mulți dintre acești dentiști oferă servicii stomatologice cu sedare, în care folosesc oxid de azot sau o pastilă sedativă pentru a te ajuta să te relaxezi și să depășești mai ușor frica.

Întâlnește-te cu dentistul în prealabil

Cere o întâlnire scurtă sau o vizită virtuală înainte de programare pentru a discuta despre preocupările tale și despre ceea ce ai nevoie pentru a te simți mai confortabil. Puteți conveni asupra unui semnal pe care să îl faci cu mâna pentru a comunica orice sentiment de durere sau anxietate în timp ce nu poți vorbi.

Creează o atmosferă liniștitoare

Dacă sunetele instrumentelor din cabinetul stomatologic te afectează, adu cu tine căști pentru a asculta muzica ta liniștitoare și a acoperi zgomotele înspăimântătoare, precum cel al frezei și șuieratul instrumentelor de curățare. Multe cabinete dentare au televizoare pentru a te ajuta să te relaxezi, de asemenea. Pornește show-ul tău preferat și încearcă să te concentrezi asupra lui.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân