Dry January: Cum reacționează corpul când renunți la alcool, în primele ore, zile, luni sau ani

Dacă ai ales să intri în provocarea „Dry January”, adică să nu consumi alcool toată luna ianuarie sau ai decis să renunți la alcool pentru totdeauna, iată cum reacționează corpul când renunți la alcool.
  • Publicat:
Dry January: Cum reacționează corpul când renunți la alcool, în primele ore, zile, luni sau ani
Foto: shutterstock

Probabil începând cu luna ianuarie, multe persoane au luat decizia să facă o schimbare majoră, iar una dintre ele este să renunțe la alcool. Mulți dintre noi știm cât de benefic poate fi acest lucru pentru sănătatea noastră, iar aceste beneficii pot apărea mai devreme și mai rapid decât ți-ai fi imaginat. Unele aspecte se pot schimba în primele 60 de minute, în timp ce altele pot dura luni sau chiar ani. Așadar, dacă ai ales să intri în provocarea „Dry January”, adică să nu consumi alcool toată luna ianuarie sau ai decis să renunți la alcool pentru totdeauna, iată cum reacționează corpul când renunți la alcool, în primele ore, zile, luni sau ani.

După 1 oră

Pe măsură ce alcoolul iese din sânge (într-o rată de aproximativ o unitate pe oră), s-ar putea să observi îmbunătățiri în vorbire și echilibru.

După 4 până la 8 ore

La patru până la opt ore, probabil că vei fi treaz sau vei fi agitat în somn. S-ar putea să observi și că îți tremură puțin mâinile, ai episoade de anxietate și transpirație excesivă, scrie Grupului Priory.

După 12 ore

După 12 ore, deshidratarea își face cu adevărat simțită prezența. Experții spun că atunci când consumi șase pahare de vin înseamnă că pierzi între 19 și 24 de pahare de apă, așa că nu este de mirare că ai o sete extremă. Poți avea, de asemenea, dureri de cap, oboseală, greață, o stare de spirit redusă, tensiune arterială crescută și o creștere a ritmului cardiac.

După 24 de ore

În timp ce majoritatea alcoolului va fi eliminată din sistemul tău, unele reziduuri vor rămâne, iar acestea vor continua să afecteze sistemul digestiv. Gândește-te la durerile de stomac, diaree și constipație. Această perioadă poate fi periculoasă pentru persoanele dependente de alcool, avertizează Grupul Priory.

Unele persoane dezvoltă delirium tremens (DT-uri), care includ convulsii, halucinații și creșteri semnificative ale ritmului cardiac și tensiunii arteriale.

După 2 până la 3 zile

Acum, toxinele au dispărut complet din corpul tău, rinichii și alte organe ar trebui să revină aproape la normal. Dar s-ar putea să te simți puțin rău, deoarece nivelul de dopamină (un chimic care îmbunătățește starea de spirit în creier) rămân scăzut.

S-ar putea să observi și că ești mai morocănos decât de obicei – dar lucrurile se vor îmbunătăți.

După 4 până la 5 zile

La acest punct, mișcările intestinale ar trebui să fie normale, durerile de stomac ar trebui să fie reduse, iar acidul din stomac ar trebui să fie și el redus. În general, simptomele tale ar trebui să înceapă să se amelioreze.

Cu toate acestea, problemele de somn sunt comune în această etapă, dar rezistă tentației de a lua o băutură alcoolică pentru a te ajuta să adormi.

După 5 până la 7 zile

Substanțele chimice din creier, responsabile pentru starea de bine ar trebui să revină la normal în a șaptea zi, oferind un impuls de bună dispoziție și un somn îmbunătățit. Atunci când consumăm alcool, somnul REM este suprimat, motiv pentru care suntem atât de obosiți în ziua următoare, chiar și după opt ore de somn.

După 2 săptămâni

Un alt beneficiu major pe care-l are provocarea Dry January este o piele mai curată și mai netedă. Alcoolul deshidratează organismul, inclusiv pielea, ceea ce poate determina să arate ternă și obosită.

Evitarea alcoolului înseamnă că ești mult mai bine hidratat, astfel încât rămâi cu un ten mai luminos și mai sănătos. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, la fel și pierderea în greutate datorată consumului redus de calorii și refluxului acid mai puțin frecvent.

După 1 lună

Cercetările arată că doar o lună fără alcool poate reduce riscul de boli cronice precum diabetul, ciroza hepatică și obezitatea. Acest lucru se datorează, în primul rând, reglării zahărului din sânge, scăderii colesterolului la o cantitate sănătoasă și pierderii în greutate.

Mintea ta probabil va fi și mai clară, rezultând luarea unor decizii mai bune, mai multă creativitate și îmbunătățirea învățării și rezolvării problemelor. Dacă faci exerciții, s-ar putea să observi și că te descurci mai bine și ai mai puține dureri de cap, deoarece ești mai bine hidratat.

După 3 luni

Lucrurile continuă să devină mai bune. Pe lângă beneficiile anterioare care persistă, vei avea și mult mai multă energie.

După 1 an

După 12 luni fără alcool, majoritatea oamenilor vor scăpa de toate dorințele și simptomele de sevraj. Studiile arată că acest consum regulat și excesiv de alcool interferează cu substanțele chimice din creier care sunt vitale pentru sănătatea mentală, astfel încât ar trebui să ai o mentalitate mai pozitivă.

Nivelul tău de energie probabil va fi mai ridicat, somnul mai bun, iar pielea, părul și dinții cu siguranță se vor îmbunătăți. Un alt câștig major al renunțării la alcool poate fi pierderea în greutate.

O doză de bere conține aceeași cantitate de calorii ca o felie de pizza, iar un pahar mare de vin, aceeași cantitate ca un desert cu înghețată, scrie Drink Aware. Aceste calorii „goale”, plus hrana pe care o consumi după ce ai băut, pot face ca băutorii obișnuiți să pună kilograme în plus. Renunțarea poate, prin urmare, să ajute la reducerea numărului de pe cântar și menținerea lui.

În general, renunțarea la alcool reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boală hepatică, disfuncție sexuală și probleme intestinale.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân