3 semne care indică lipsa de vitamina D

  • Publicat:
3 semne care indică lipsa de vitamina D

Pe lângă stres și oboseală, există și alți factori ar putea contribui la senzația că nu ești în cea mai bună formă. Cu cât îi recunoști mai devreme, cu atât mai repede poți lua măsuri pentru a rezolva problemele. Un aspect demn de investigat este dacă nu cumva suferi de o carență de vitamine sau minerale esențiale. Multe persoane ajung să aibă niveluri prea scăzute de vitamina D, de exemplu, mai ales atunci când nu petrec mult timp la soare.

Iată câteva semne la care ar trebui să fii atent și care și care ți-ar putea indica o lipsă de vitamina D:

Te îmbolnăvești des

Vitamina D este unul dintre factorii care contribuie la menținerea unei imunități puternice și la prevenirea bolilor. Acest prohormon lucrează împreună cu celulele responsabile de combaterea infecțiilor pentru a te ajuta să rămâi sănătos. Dacă observi că te îmbolnăvești des, în special de răceli sau gripă, motivul ar putea fi că nivelurile tale de vitamina D sunt prea scăzute. Deficiențele acestui element cresc probabilitatea ca oamenii să dezvolte infecții ale căilor respiratorii, în special răceli, pneumonie sau bronșită.

Rănile ți se vindecă mai greu

De asemenea, dacă observi că rănile ți se vindecă mult mai greu, motivul ar putea fi o scădere a nivelului de vitamina D. Se crede că aceasta stimulează producția de compuși de care avem nevoie pentru formarea stratului nou de piele în timpul procesului de vindecare, astfel încât nivelurile scăzute ale acesteia ar putea încetini recuperarea. În plus, deoarece vitamina D joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor și în controlul inflamației, lipsa acesteia poate afecta vindecarea corespunzătoare. Prin urmare, administrarea de suplimente poate ajuta la vindecarea rănilor și regenerarea epidermei.

Ești tot timpul obosit, chiar dacă dormi suficient

Cu toții ne simțim obosiți uneori, dar oboseala pe termen lung, fără o cauză evidentă, poate fi un semn al multor probleme de sănătate. Una dintre acestea este deficiența de vitamina D. Lipsa acestei vitamine poate afecta negativ nivelurile tale de energie, deoarece este crucială pentru funcționarea mușchilor scheletici. Multe persoane observă că oboseala se ameliorează după o lună sau două de la începerea administrării de suplimente de vitamina D.

Dacă nu ai suficientă vitamina D în organism, ai putea observa că forța mușchilor tăi nu este la nivelul pe care îl știi. În timp ce ridicarea greutăților și activitățile care implică suportul greutății sunt vitale pentru forță, se pare că și vitamina D are un rol important. Nivelurile inadecvate ale acestui prohormon pot face ca mușchii tăi să aibă dificultăți în a se contracta puternic, astfel că ai putea avea probleme în a ridica la fel de mult, a sări la fel de departe sau înalt, sau a alerga la fel de rapid precum ai face-o în mod normal.

Alte semne ale carenței de vitamina D includ transpirația excesivă și pierderea vizibilă a părului fără motive evidente. Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este crucial să vorbești cu medicul tău despre starea ta de sănătate și să faci teste cât mai curând posibil.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân