4 feluri în care poți combate deficitul de vitamina D iarna aceasta

Vitamina D este vitală pentru un organism sănătos, iar deficitul poate crea nenumărate probleme de sănătate. Și pentru că iarna carențele de vitamina D tind să se accentueze, iată ce poți face în acest sens.
  • Publicat:
4 feluri în care poți combate deficitul de vitamina D iarna aceasta

Vitamina D îndeplinește diverse funcții și ajută inclusiv la absorbția calciului pentru oase și dinți sănătoși. În plus, îmbunătățește imunitatea și reduce inflamația, ceea ce este crucial în timpul sezonului de răceală și gripă. Poate chiar reduce riscul de cancer.

Din păcate, mulți oameni nu ating doza recomandată în timpul lunilor mai reci, motiv pentru care îți dăm o mână de ajutor. Iată patru modalități de a combate deficiența de vitamină D în această iarnă.

Ia în fiecare dimineață un mic dejun consistent 

Poate că nu consideri micul dejun ca fiind întotdeauna cel mai importantă, dar este crucial în sezonul rece. Următoarele alimente sunt toate surse excelente de vitamina D, oferind în același timp alte beneficii nutriționale și le poți consuma ușor în fiecare dimineață:

  • Gălbenușuri de ou 
  • Cereale cu adaos de vitamine 
  • Lactate
  • Pește gras

Acum ai încă un motiv să te bucuri de un brunch copios duminica. Multe dintre aceste alimente sunt, de asemenea, la îndemână, fiind ideale pentru diminețile aglomerate în care trebuie să ajungi la job.

Mergi la pescuit 

Glumim, nu trebuie să iei undița și să îți pescuiești cina, ci vrem doar să îți spunem că fructele de mare reprezintă o altă sursă bogată de vitamina D. Mai mult, astfel de mese oferă și alți nutrienți de care are nevoie organismul tău, cum ar fi acizii grași omega-3. Există trei forme ale acestora- acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-linolenic. DHA și EPA se găsesc în mod natural în pește. Ce ar trebui să adaugi pe listă? Somonul, tonul și crustaceele, care sunt toate surse impresionante de vitamina D și omega-3.

Ia un supliment de vitamina D

Chiar dacă urmezi o dietă sănătoasă, ești, totuși, om. Uneori, fiecare mănâncă chipsuri la cină în loc să pregătească o salată de ton. Din fericire, poți combate deficitul de vitamina D în această iarnă luând un supliment.

În primul rând, trebuie să înțelegi că ai putea vedea două versiuni diferite ale acestui supliment pe rafturile magazinelor – D2 și D3. Care este diferența și pe care ar trebui să o alegi?

D2 – Cunoscut și sub numele de ergocalciferol, acest tip provine doar din alimente. 

D3 – Corpul tău produce acest tip – cunoscut sub numele de colecalciferol – în urma expunerii la soare, dar se găsește și în alimente. Ambele forme de vitamina D îndeplinesc funcții similare în organism. 

Ieși la plimbare

Știai că soarele este sursa supremă de vitamina D? Cel mai important, corpul tău nu va produce mai mult decât are nevoie, eliminând astfel riscul de supradozaj. Mai mult, este doar plăcut să-ți expui pielea la lumina naturală timp de cel puțin 10 până la 15 minute zilnic.

Cu toate acestea, această metodă nu va funcționa în timpul iernii dacă locuiești în zone unde soarele își face rar apariția. Soluția în acest caz este să dublezi doza de suplimente și aportul alimentar.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân