Deficitul de vitamina D poate duce la scăderea masei musculare. Ce spun studiile

Un nou studiu arată că deficitul de vitamina D poate duce la pierderea masei musculare odată cu înaintarea în vârstă.
  • Publicat:
Deficitul de vitamina D poate duce la scăderea masei musculare. Ce spun studiile
Foto: shutterstock

Odată cu înaintarea în vârstă masa musculară scade, aspect deloc plăcut și, pe lângă asta, destul de periculos pentru sănătate pentru că te poți confrunta cu leziuni, scrie Harvard Medical School. Pentru a preveni aceste probleme trebuie să te asiguri că iei vitaminele esențiale, fie din dietă, fie cu ajutorul suplimentelor. Un nou studiu arată că deficitul de vitamina D poate duce la pierderea masei musculare odată cu înaintarea în vârstă.

La studiul publicat în Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research au luat parte 3.205 adulți din Marea Britanie, cu vârste de 50 de ani sau peste 50 de ani. La începutul studiului, participanții nu aveau pierderi ale masei musculare, dar după o perioadă de patru ani, cei care aveau carențe de vitamina D erau cu 70% mai predispuși să se confrunte cu pierderea masei musculare. Pe lângă asta, alți factori trebuiau luați în considerare: participanții care luau suplimente cu vitamina D și cei care sufereau de osteoporoză. Așadar, la începutul studiului, riscul pentru cei cu deficitul de Vitamina D a crescut la 78% comparativ cu participanții care nu consumau suficientă vitamină D.

„Este necesar să explicăm oamenilor că riscul de a pierde masă musculară vine de la faptul că nu consumă suficientă vitamină D”, a spus într-un comunicat de presă co-autorul studiului, Tiago da Silva Alexandre, profesor la Universitatea São Carlos. „Trebuie să se expună la soare, să consume alimente bogate în vitamina D sau să ia suplimente, dar și să facă exerciții de rezistență pentru menținerea masei musculare”, a continuat specialistul.

Când vine vorba de cantitatea de vitamina D necesară în organism, specialiștii spun că adulții trebuie să consume 600 de unități pe zi. Dacă ai peste 71 de ani, poți consuma 800 de unități pe zi. Dar pentru că fiecare persoană în parte are nevoi unice, un nutriționist este cel mai în măsură să ne ghideze în privința cantității de vitamina D de care avem nevoie.

Nu trebuie să exagerăm cu acest consum de suplimente, mai ales că dacă s-ar consuma 4000 de unități pe zi, vitamina D în exces poate contribui la stările de greață, vomă, pietre la rinichi și cancer. De asemenea, pentru că vitamina D se acumulează în timp, poate apărea și toxicitatea produsă de calciu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân