Tratamente naturiste pentru Psoriazis

Psoriazisul este o boală cronică de piele care apare sub formă de pete pe pielea de pe picioare, genunchi, braţe, coate, scalp, urechi şi spate, care sunt de culoare roşie până la maro şi se acoperă cu cruste albe-argintii.
  • Publicat:
Tratamente naturiste pentru Psoriazis

Psoriazis este o boală cronică de piele care apare sub formă de pete pe pielea de pe picioare, genunchi, braţe, coate, scalp, urechi şi spate, care sunt de culoare roşie până la maro şi se acoperă cu cruste albe-argintii.

Adesea ereditară, această boală este legată de creşterea rapidă a celulelor în stratul superior al pielii. Aceste creşteri de epidermă nu se maturizează niciodată. În timp ce o celulă normală a pielii se maturizează şi trece de la stratul de jos al pielii în epidermă în circa 28 de zile, celulelor psoriazice le trebuie circa 8 zile ca să parcurgă acelaşi drum, formând pete solzoase care se întind pe zone din ce în ce mai mari.

Rezultatul acestei boli este producerea unui număr excesiv de celule de piele într-un timp foarte scurt. Boala nu este contagioasă.

Psoriazisul, în general, are o perioadă de erupţie tipică, alernând cu perioade de remisie, debutând cel mai adesea între 15 şi 35 de ani. Circa 75% din persoanele cu psoriazis se îmbolnăvesc înainte de a împlini 40 de ani. Printre altele, atacurile pot fi provocate de tensiune nervoasă, stres, boală, răni, intervenţii chirurgicale, tăieturi, conctact cu iedera otrăvitoare, infecţii virale sau bacteriene, arsuri solare, vreme rece, abuz de droguri sau alcool sau utilizarea medicamentelor antiinflamatorii nonsteroidiene, litium, clorochină şi beta-blocanţi, un tip de medicaţie prescris frecvent pentru bolile cardiace şi pentru hipertensiune.

Cauza de bază a acestei boli nu este cunoscută, dar ar putea fi rezultatul unei utilizări greşite a grăsimii; psoriazisul este o boală rară în ţările unde dieta este săracă în grăsimi. Cercetări arteriale indică, de asemenea, şi un rol al sistemului imunitar în psoriazis.

Persoanele cu HIV sau SIDA au adesea psoriazis sever. Acumularea de toxine într-un colon bolnav a fost legată şi ea de dezvoltarea psoriazisului.

Deşi, până în prezent, nu a fost descoperit un tratament care să vindece complet această boală, pe lângă tratamentul medicamentos pe care îl recomandă medicii dermatologi, există şi câteva tratamente naturiste care pot ameliora simptomele psoriazisului.

Rădăcina de brusture şi trifoiul roşu sunt recomandate persoanelor care suferă de acest tip de eczemă, deoarece ajută la curăţarea sângelui. De asemenea, levănţica este bună pentru sau saune sau băi de aburi, combatând inflamaţia şi vindecând pielea iritată. Un alt ajutor naturist este silimarinul (extract de armurariu) care creşte producţia de bilă şi protejează ficatul, ceea ce este important pentru curăţarea sângelui.

Pentru a reduce roşeaţa şi inflamaţia, daţi jos uşor cojile cu un burete puţin aspru şi aplicaţi un extract de genţiană fără alcool.

Recomandări:

Menţineţi un regim alimentar format din 50% alimente crude şi includeţi multe fructe, cereale şi legume. Nu uitaţi să includeţi şi peşte în dietă!

Mâncaţi multe fibre! Fibrele sunt cruciale pentru menţinerea unui colon sănătos. Multe componente din fibre, cum ar fi pectina din mere şi tărâţele de psyllium, au proprietatea de a antrena toxinele din intestin şi ajută la eliminarea lor în scaun.

Utilizaţi suplimente cu ulei de peşte, ulei din seminţe de in sau de primulă. Acestea conţin ingrediente care împiedică producerea şi stocarea de acid arachidonic (AA), o substanţă naturală care produce un răspuns inflamator şi face leziunile şi produsele lactate conţin mici cantităţi de AA, aşa că ar trebui să evitaţi aceste alimente.

Carnea roşie şi produsele lactate conţin mici cantităţi de AA, aşa că ar trebui să evitaţi aceste alimente. Cea mai mare sursă de acid arachidonic sunt uleiurile vegetale care se găsesc în majoritatea alimentelor coapte, în snackurile sărate, în margarină şi în dressingurile pentru salate.

Utilizarea uleiului din seminţe de in şi a celui de măsline pentru salate şi a uleiurilor de rapiţă şi de soia pentru gătit, mai degrabă decât a uleiurilor de porumb şi din seminţe de bumbac, reduce aportul de acid arachidonic.

De asemenea, pentru reducerea roşeţii şi calmarea zonelor iritate, aplicaţi, cu vată, apă de mare pe zonele afectate, de câteva ori pe zi.

Sursa: „Vindecare prin nutriţie”, Phyllis A. Balch, editura Litera (www.litera.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandări: