Remediu minune cu ceapă pentru nas înfundat. Majoritatea îl aruncă la gunoi, însă poate fi aur pentru respirație

Nasul înfundat este un simptom frecvent întâlnit în viroză, gripă, răceli, sinuzite sau alergiile sezoniere. Vasele de sânge de la nivelul căilor nazale se congestionează, împiedicând circulaţia normală a fluidelor.
  • Publicat:
Remediu minune cu ceapă pentru nas înfundat. Majoritatea îl aruncă la gunoi, însă poate fi aur pentru respirație
Foto: Shutterstock

Nasul înfundat este un simptom frecvent întâlnit în viroză, gripă, răceli, sinuzite sau alergiile sezoniere. Vasele de sânge de la nivelul căilor nazale se congestionează, împiedicând circulaţia normală a fluidelor. Astfel apare congestia nazală – adică nasul înfundat. Există însă câteva remedii naturiste foarte eficiente.

Alte cauze ale congestiei nazale sunt consumul excesiv de alcool, fumatul, factori de mediu precum praful din atmosferă, anumite medicamente pentru reglarea tensiunii, deviaţii de sept, polipi.

Simptomele care însoţesc nasul înfundat

De obicei, apar:

Ceapa pentru nas înfundat

Mirosul persistent al acestei legume poate fi suficient pentru desfundarea nasului. Terapiile naturiste recomandă şi alte metode prin care ceapa, bogată în vitamina C şi alţi antioxidanţi poate ajuta în tratarea virozelor şi răcelilor. Una dintre metode este o ceapă roşie, tocată, ţinută în apă potabilă. Pe parcursul zilei, se iau câte înghiţituri.

Ceaiul de ceapă şi-a dovedit eficacitatea în combaterea tusei, a gâtului uscat şi al răguşelilor. Consumată în salate, ceapa asigură până la 13 % din necesarul zilnic de vitamina C, necesară pentru sistemul imunitar. De asemenea, ceapa este bună pentru tratarea insomniei.

E indicat să folosești cât mai multe din straturile de ceapă, inclusiv cele pe care mulți le aruncă la gunoi.

Alte remedii naturiste pentru nas înfundat

Ghimbirul, hreanul şi usturoiul sunt alte alimente cu ajutorul cărora prin care poate fi ameliorată congestia nazală. De asemenea, nasul se desfundă şi cu comprimate sau ulei esenţial de eucalipt. Inhalaţiile cu vapori de apă sau picăturile cu soluţie salină sunt si ele de mare ajutor.

Ceaiul cu lămâie, inhalaţiile cu ulei esenţial de mentă, rozmarin, cimbru sau scorţişoară, mâncărurile picante sunt eficiente în desfundarea nasului.

Aplicarea de comprese calde pe frunte ajută la descongestionarea sinusurilor şi reduce durerea.

Remedii pentru nas înfundat la copii

În cazul copiilor, nasul înfundat poate aduce, pe lângă un disconfort major, şi probleme grave de sănătate. Mucozităţile blocate în căile nazale pot migra către urechi şi pot genera otite, împiedică respiraţia şi oxigenarea creierului, afectează calitatea somnului şi pofta de mâncare a celor mici. Din aceste motive, desfundarea nasului în cazul copiilor are importanţă vitală.

Până la vârsta de 2 ani, desfundarea nasului ar trebui făcută cu metode exclusiv naturiste: soluţie de ser fiziologic, soluţie salină, batista bebeluşului. Pompele nazale trebuie folosite cu grijă. Se pot aplica două-trei picături de uleiuri esenţiale pe o compresă caldă pusă pe fruntea celui mic.

Nebulizatorul este extrem de important într-o casă cu bebeluşi şi copii mici, la fel şi umidificatorul.
Spray-urile nazale trebuie să conţină, până la 2 ani, doar soluţie salină. După această vârstă, picăturile decongestionante cumpărate din farmacii trebuie să fie destinate special copiilor şi folosite cu precauţie, pentru pot avea efecte secundare.
Supele calde, ceaiurile cu lămâie şi miere sau  scorţişoară sunt eficiente. Hidratarea este extrem de importantă în cazul celor mici.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia