10 uleiuri esenţiale pentru îngrijirea pielii în sezonul rece

Faţa şi mâinile au cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor scăzute, dar nici încăperile încălzite excesiv nu fac bine pielii. Iată 10 uleiuri esenţiale care pot face minuni dacă sunt corect utilizate.
  • Publicat:
10 uleiuri esenţiale pentru îngrijirea pielii în sezonul rece
foto shutterstock / Uleiurile esenţiale şi îngrijirea pielii în sezonul rece

Faţa şi mâinile au cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor scăzute. Nici încăperile încălzite excesiv nu fac bine pielii. Multe persoane nu se mai hidratează suficient iarna, iar pielea are de suferit: apar iritaţiile, uscăciunea, buze crăpate, mâinile aspre şi roşii. Iată 10 uleiuri esenţiale care pot face minuni dacă sunt corect utilizate.

Uleiul de lavandă

Are, de departe, cea mai largă întrebuinţare, fiind potrivit pentru toate tipurile de ten. Ajută la reducerea roşeţii, calmează iritaţiile şi conferă pielii un aspect mai tânăr.

Uleiul de măceşe

Kate Middleton a recunoscut  că uleiul de măceşe face parte din rutina zilnică de îngrijire a pielii şi că l-a folosit pe durata ambelor sarcini. Este bogat în vitaminele A şi C care au proprietăţi anti îmbătrânire, iar moleculele sunt suficient de mici pentru a pătrunde în straturile mai adânci ale pielii. Combate iritaţiile şi are proprietăţi cicatrizante. Uleiul de măceşe conţine aproape 80% acizi graşi (omega 6 şi omega 9), de aceea câteva picături aplicate dimineaţa şi seara sunt suficiente.

Uleiul de ceai verde

Megan Markle afirma că uleiul de ceai verde este remediul său pentru aproape orice. Proprietăţile antimicrobiene ajută în combaterea acneei, a fungilor, înţepăturilor de insecte sau a mătreţei. Însă persoanele cu pielea uscată trebuie să utilizeze uleiul de ceai verde cu precauţie.

Uleiul de tămâie

Utilizarea de tămâie în cosmetică este cunoscută din Egiptul antic. Uleiul de tămâie este extrem de eficient în reducerea ridurilor, menţine elasticitatea şi conferă un aspect mai tânăr. Ajută la decongestionarea pielii şi se poate folosi pentru majoritatea tipurilor de ten.

Uleiul de grapefruit roşu

Are proprietăţi regenerante, conţine vitamina C, este foarte eficient în combaterea acneei şi este recomandat pesroanelor care au tenul gras sau păr cu tendinţă de îngrăşare.

Uleiul de muşeţel

Este, de obicei, amestecat în diluţii cu ulei de jojoba sau de cocos. Muşeţelul are proprietăţi antimicrobiene, revitalizează şi hidratează pielea şi este recomandat persoanelor cu ten sensibil şi copiilor.

Uleiul de trandafir

De sute de ani este folosit în cosmetică, nu doar pentru parfumul intens al petalelor macerate, dar şi pentru că hrăneşte, hidratează şi vindecă pielea.   

Uleiul de mentă

Reduce mâncărimile şi roşeaţa, calmează iritaţiile, redă elasticitatea pielii  şi are şi un efect reconfortant psihic. Studiile au arătat că două-trei picături de ulei de mentă aplicate prin masaj în zona frunţii ajută în combaterea migrenelor, iar masajul cu ulei de mentă reduce durerile musculare şi articulare.

Uleiul de rozmarin

Are proprietăţi calmante, reduce roşeaţa pielii , redă elasticitatea şi este extrem de eficient în tratatea problemelor scalpului. Utilizarea constantă a câteva picături de ulei de rozmarin în măştile de păr stimulează creşterea părului şi combate mătreaţa.

Uleiul de lemongrass

Un studiu din 2015 a comparat eficienţa uleiurilor esenţiale obţinute din plante cu produsele cosmetice anti-îmbătrânire, iar rezultatele au confirmat eficienţa uleiurilor combinate în reducerea vizibilă a ridurilor şi păstrarea aspectului sănătos. Uleiul de lemongrass are  proprietăţi antibacteriene, este un tonic natural şi stimulează circulaţia sângelui. Este ideal pentru mâinile afectate de vremea rece (piele crăpată, furnicături).

Cum se folosesc corect

Specialiştii în aromaterapie spun că este foarte importantă respectarea proporţiilor de diluţie pe care producătorii le menţionează. De obicei, uleiurile esenţiale sunt foarte concentrate, de aceea ideal este să fie folosite doar câteva picături fie ca atare, fie adăugate în produsele de îngrijire pe care le folosiţi de obicei. Această modalitate prelungeşte timpul de absorbţie a esenţelor în piele şi aduce rezultate mai bune.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”