Ceaiul de scorţişoară – beneficii pentru organism

Utilizarea acestui condiment în scopuri alimentare şi cosmetice este cunoscută de peste 2000 de ani. În Egiptul antic era un produs extrem de scump.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceaiul de scorţişoară - beneficii pentru organism
sursa foto:profimediaimages.ro Ceaiul de scorţişoară - beneficii pentru organism

Scorţişoara este un condiment care provine din ramurile anumitor specii de copaci din familia Cinnamomun. Aceşti arbori sunt veşnic verzi, iar scorţişoara, odată recoltată, este lăsată la soare să se usuce. Astfel, ajunge să se răsuceasca sub forma acelor batoane care, ulterior, sunt tăiate la diverse dimensiuni.

Utilizarea acestui condiment în scopuri alimentare şi cosmetice este cunoscută de peste 2000 de ani. În Egiptul antic era un produs extrem de scump. În Evul Mediu, medicii foloseau pulberea de scorţişoară pentru tratarea artritei, a acceselor de tuse sau a uscăciunii gâtului.

Scorţişoara – proprietăţi

Exista mai multe tipuri de scorţişoară, în funcţie de locul de provenienţă, dar două dintre ele sunt cele mai cunoscute. Cea mai folosita şi răspândita este scorţişoara provenită din China (scoţişoară Cassia) – mai slaba calitativ, dar mult mai ieftina. Cel mai bun tip de scoţişoara este cel din Sri Lanka sau Ceylon, dar este mai scump.

Scorţişoara de Ceylon este mai deschisa la culoare faţă de cea din China, are un aspect mai catifelat, gust mai placut, iar eficienţa în tratatmente este superioara celei chinezeşti.

Scorţişoara este folosita pentru tratatrea spasmelor musculare, vărsăturilor, diareei, infecţiilor, răcelii, reglarea digestiei .

De asemenea, scorţişoara ar putea reduce nivelul zahărului din sange la persoanele care suferă de diabet de tipul 1 şi 2.

Revista „Diabetics Care” a publicat un studiu potrivit căruia persoanele care au consumat o medie de 6 g de scorţişoară pe zi au înregistrat o scadere a valorilor de glucoza serica, a trigliceridelor, colesterolului LDL (colesterolul rau) şi colesterolul total.

Studiul a inclus persoane care sufereau de diabet de tipul 2. De adsemenea, studiul a apreciat ca introducerea scorţişoarei în dieta diabeticilor poate reduce incidenţa bolilor cardiovasculare.

Una din substanţele conţinute de scorţişoară – Cinamaldehida – ajuta în lupta impotriva infecţiilor fungice şi bacteriene, dovedindu-se eficienta în special în combaterea candidozelor.

Noi studii plaseaza scorţişoara pe primul loc în privinţa conţinutului de antioxidanţi, iar medicina ayurvedica foloseşte scorţişoara pentru prorietaţile anti-inflamatorii. Astfel scorţişoara ajută în combaterea problemelor digestive şi a durerilor menstruale.

Scorţişoara- beneficii pentru frumuseţe

Proprietaţile antifungice şi antibacteriene ale scorţişoarei duc la utilizarea intensă a acestui condiment în cosmetică. Prepratele pe baza de pudră sau ulei de scorţişoară sunt folosite în ameliorarea acneei, ajută la curaţarea scalpului, pot fi întrebuinţate ca scrub pentru faţă şi corp.

Pudra de scorţişoară ajuta în micozele piciorului, atât pentru combaterea infecţiei, cât şi în eliminarea mirosului neplăcut.

Ceaiul de scorţişoară – beneficii pentru sănătate

Scorţişoara este condimentul care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui. Beneficiile sale pentru sănătate rămân nealterate dacă este consumată sub forma de ceai propriu-zis sau adaugată în alte băuturi. Proprietăţile antiinflamatoare şi descongestionate ale ceaiului de scorţişoară îl recomandă în combaterea răcelilor, virozelor şi al tusei persistente.

Ceaiul de scorţişoară pentru tuse

Se consuma, de preferat, în combinaţie cu miere, lamâie şi/sau coajă de portocală. În viroze şi răceli, ceaiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte, pentru a nu irita şi mai mult mucoasa şi căile respiratorii.

Ceaiul de scorţişoară pentru colesterol

Ceaiul de scorţişoară ajuta la scaderea colesterolului rău şi la reglarea nivelului de trigliceride.Scorţişoara conţine foarte mult mangan, calciu, fier şi fibre cu efecte asupra bolilor coronariene şi a hipertensiunii arteriale.

Manganul ajuta la dezvoltarea ţesutului conjunctiv, absorbţia de calciu, reglează funcţionarea  glandei tiroide şi a hormonilor sexuali şi accelerează metabolizarea grăsimilor şi a carbohidraţilor.

Scoţişoara are doua efecte directe asupra glucozei: îi stimuleaza asimilarea şi ajută la o mai buna absorbţie la nivelul celulelor.

Un antioxidant din scorţişoară ajuta la ameliorarea disconfortului abdominal, combaterea indigestiilor, flatulenţei şi meteorismului. Ceaiul de scorţişoară este eficient în ameliorearea simptomelor bolii de reflux şi al sindormului de colon iritabil.

Alte beneficii pentru sănătate

Ca antioxidant, scorţişoara poate reduce egfectele negative ale fumului de ţigară. Câteva picaturi de ulei de scorţişoara într-o ceaşcă de ceai negru au un efect revitalizant. Ceaiul de scorţişoară stimuleaza activitatea cerebrală, creşte abilitatea cognitiva şi îmbunătăţeşte atenţia şi puterea de concentrare.

Studii efectuate recent au arătat că scorţişoara poate fi de ajutor în prevenirea declinului cognitiv. Ceaiul scorţişoară neîndulcit  este un odorizant de gură foarte eficient. Calităţile antibacteriene ale scorţişoarei pot ajuta în prevenirea afecţiunilor gingivale.

Scorţişoara în regimul de slabire- cum trebuie consumată

Cura de ceai de scoţişoară dureaza 4 luni, timp în care se consuma o cana de ceai neîndulcit, de doua ori pe zi, cu jumătate de oră înainte micul dejun şi de prânz. Ceaiul de scorţişoară nu este indicat seara, pentru că activează circulaţia sanguină şi centri nervoşi, motiv pentru care puteţi avea dificultăţi în a adormi sau puteţi avea un somn agitat.

5 motive sa bei un ceai de scoţişoară

La micul dejun – stimulează circulaţia sanguina, activitatea cerebrală şi reglează nivelul glucozei- este un foarte bun enegizant.

După masa de prânz- stimuleaza digestia şi ajută la metabolizarea grăsimilor.

În sezonul rece – are efect antibacterian şi antiviral – poate ajuta sistemul imunitar în lupta cu virozele de sezon.

Primăvara – este un tonic natural, combate astenia de primavară.

Vara – ajută în regimul de slăbit, inclusiv prin reducerea „poftei de dulce”.

Scorţişoara – contraindicaţii

Scorţişoara conţine cumarină, o substanţă care, consumată în exces, poate deveni toxică  şi poate da leziuni hepatice. Scorţişoara de Ceylon are cea mai scazuta concentraţie de cumarină.

Nu consumaţi scorţişoară în exces, dacă aveţi gastrita sau ulcer, pentru că poate irita mucoasa gastrică. Femeile însărcinate nu ar trebui sa abuzeze de scorţişoară pentru că poate provoca contracţii ale uterului.

De asemenea, dacă luaţi antibiotice, întrebaţi medicul despre interacţiunea dintre tratatmentul medicamentos şi scorţişoară.

3 reteţe delicioase de ceai cu scorţişoară

Ceai de scorţişoară cu portocale

  • 1 baton de scorţişoară
  • 2 linguriţe de ceai negru
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 600 ml de apă fierbinte

Batonul de scorţişoară se lasă 10 minute la infuzat, apoi se adaugă celelate ingrediente şi se mai lasa 3 minute. Se strecoară şi se poate îndulci cu miere.

Ceai de scorţişoară şi mentă

  • 1 linguriţă frunze de mentă
  • jumătate de baton de scorţişoară
  • 250 ml de apă fierbinte

Se infuzează 7 minute scorţişoara, apoi se adaugă menta, se acoperă încă 5 minute. Se strecoara şi se bea călduţ.

Ceai de scorţişoară cu ghimbir

  • 1 linguriţă descorţişoară pudră
  • 3-4 felii de ghimbir
  • 300 ml apă clocotita

Se toarnă apa peste ingrediente, se lasa la infuzat 5 minute, acoperit. După ce se mai răceşte, adaugaţi puţină miere.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”