Greşeala de tratament pe care o fac românii când au răceli şi dureri de gât

Un nou studiu arată că peste 4.5 milioane de români tratează răcelile şi durerile în gât cu antibiotice.
  • Publicat:
Greşeala de tratament pe care o fac românii când au răceli şi dureri de gât
FOTO: 123rf.com / Răcelile şi durerile în gât, tratate de români cu antibiotice

Un nou studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei arată că peste 4.5 milioane de români au tratat în ultimul an cel puţin o dată răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice şi peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic. O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apelând la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe Internet.

Pentru sănătatea publică, rezistenţa la antimicrobiene reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare, peste 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Centrul European de Control al Bolilor arată că România se clasează pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

„Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu usurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic” completează Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu, din partea societatii Romane de Rinologie.

În tratarea răcelilor comune, medicamentele simptomatice reprezintă principala soluţie. De exemplu, pentru durerea în gât se recomandă pastilele de supt sau sprayurile pentru gât, iar pentru durerea de cap, de urechi şi febră se recomandă medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orală, medicamente de desfundat nasul.

În topul preferinţelor românilor privind tratamentele pentru răceala manifestată cu durere în gât, câştigă detaşat cele tradiţionale (ceai cu miere şi lămâie, gargară cu sare), la care apelează, în primă instanţă, peste jumătate dintre respondenţi.

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă.” explică Dr. Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Pe unde s-au plimbat românii în 2019
Pe unde s-au plimbat românii în 2019
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”