Joburile care predispun femeile la boli cardiovasculare

Cercetătorii au descoperit o legătură între riscul de apariţie a bolilor de inimă şi ocupaţia pe care o au femeile.
Joburile care predispun femeile la boli cardiovasculare
FOTO: 123rf.com / Joburile care predispun femeile la bolile cardiovasculare

Anumite locuri de muncă pot afecta sănătatea inimii în cazul femeilor şi, din fericire, studiile evidenţiază care sunt acelea şi la ce riscuri suntem expuse. Femeile care au anumite profesii se confruntă cu un risc mai mare de dezvoltare a problemelor de inimă, arată un nou studiu. Aşa cum bine ştim, bolile de inimă reprezintă o reală problemă în întreaga lume, în special în rândul populaţiei în vârstă.

În timp ce oamenii de ştiinţă ştiu că anumiţi factori pot creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă, de la o dietă haotică, până la lipsa activităţii fizice şi fumatul, există încă un factor de risc care necesită la fel de multă atenţie ca cele menţionate anterior, iar aceasta este ocupaţia individului.

Studiile recente arată că există o posibilă legătură între ocupaţia unei persoane şi riscul crescut de apariţie a bolilor de inimă şi a altor probleme cardiovasculare. De exemplu, cercetătorii au descoperit în Japonia că indivizii care ocupau poziţii manageriale, indiferent de industrie, se confruntau riscuri mai mari de apariţie a bolilor de inimă. Centru de Prevenţie şi Control al Bolilor notează că încă nu este clar dacă doar ocupaţia reprezintă un factor de risc care contribuie la apariţia problemelor de inimă şi încurajează extinderea cercetării pe această zonă.

Cercetătorii au încercat să descopere o posibilă asociere între sănătatea inimii şi diferitele locuri de muncă, la studiu luând parte peste 65,000 de femei cu vârstă medie de 63 de ani, aflate deja la menopauză. Astfel, s-au analizat factorii de stil de viaţă precum fumatul, greutatea, ativitatea fizică şi nutriţia, dar şi factorii de risc ai sănătăţii ca tensiunea arterială, valoarea colesterolului şi glicemia. De asemenea, echipa de cercetare a luat în calcul şi 20 dintre cele mai comune ocupaţii ale participanţilor. În total, cercetătorii au observat că aproximativ 13% dintre femeile care au participat la studiu nu prea aveau probleme de sănătate cardiovasculară.

36% dintre femeile care făceau muncă socială erau mai predispuse să se confrunte cu problemele de inimă spre deosebire de cele care erau casieriţe, care aveau 33% şanse de risc de boli cardiovasculare. Asistente medicale şi psihiatre se clasau la 16% şanse de a dezvolta problemele de inimă.

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică