Ceai din viță de vie pentru slăbit – ce beneficii importante au frunzele de viță

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceai din viță de vie pentru slăbit - ce beneficii importante au frunzele de viță
Ceai din viță de vie pentru slăbit - ce beneficii importante au frunzele de viță. Foto: Shutterstock

Beneficiile viței de vie sunt mai puțin cunoscute, în comparație cu utilizările sale în domeniul culinar. Aceste frunze sunt folosite în mod tradițional la împachetarea sărmăluțelor. Dar pot fi consumate și ca atare, opărite în prealabil sau doar spălate foarte bine. Pot fi adăugate în salate de primăvară sau în combinație cu năut fiert și ardei capia copt. Sau poți face un ceai din viță de vie pentru slăbit.

În țări precum Asia sau Africa, frunzele de viță de vie sunt folosite și în scop medicinal. Se consideră că acestea au efecte antiinflamatoare și pot îmbunătăți circulația sângelui.

Vița de vie îmbunătățește circulația sângelui

Inflamația cronică este una dintre principalele cauze ale unor boli grave, precum cancerul, boala Alzheimer, diabet, boli de inimă, artrită, boala Crohn.

Potrivit unui studiu realizat de experți de la Universitatea Freiburg, extractul din frunze de viță de vie poate reduce edemul în cazul pacienților cu insuficiență venoasă cronică.

Ceai din viță de vie pentru slăbit

Din frunzele de viță de vie poate fi preparat ceai. Acesta are un gust plăcut, dulceag și este benefic în tratamentul diareei, dar și pentru slăbit, deoarece elimină excesul de apă din corp.

Substanțele conținute de frunzele de viță de vie ajută la prevenirea stresului oxidativ celular și pot avea efecte benefice și asupra pielii.

Ceaiul din frunzele de viță de vie conține calciu, important pentru sănătatea oaselor și a musculaturii, precum și vitamina A – un antioxidant cu rol esențial pentru vedere.

În 100 de grame de frunze de viță de vie se găsesc 290 mg de calciu și peste 5.000 de unități de vitamina A.

În 5 frunze de viță de vie se găsesc doar 30 de calorii, zero grăsimi și foarte puțini carbohidrați, așa că pot fi consumate și la dietă. Totodată, pot fi consumate în siguranță și de pacienții cu diabet, deoarece au un indice glicemic scăzut, dar și de cei cu ficat gras, încărcat cu grăsime.

Ceaiul din viță de vie, benefic pentru ficat

Frunzele sunt bogate în vitaminele din complexul B, C, E, K, riboflavină, niacină, folați, acid pantotenic și tiamină, precum și minerale (fier, magneziu, cupru, seleniu, magneziu), nutrienți importanți pentru buna funcționare a ficatului.

De asemenea, printre beneficiile viței de vie s-ar număra ameliorarea durerilor de stomac, reducerea acidității gastrice, a durerilor de cap, echilibrarea tensiunii arteriale.

Înainte de a consuma frunze de viță de vie, spală-le foarte bine cu apă rece, opărește-le sau, și mai bine, cere sfatul medicului în cazul în care urmezi anumite tratamente.

Mască antirid din frunze de viță de vie

Din frunzele de viță de vie poate fi preparată și o mască de față antirid. Se amestecă o ceașcă de suc de struguri cu puțină miere și câteva frunze de viță de vie fin tocate până se formează o pastă.

Se aplică pe față și se lasă să acționeze 20-30 de minte, apoi se clătește cu apă călduță.

Pielea va fi energizată, elastică și luminoasă, mai puțin ridată, datorită antioxidanților din frunzele de viță de vie.

Cum pui viță de vie pentru iarnă

Frunzele de viță tinere, nestropite și fără „bube” sunt cele mai bune de păstrat pentru sezonul rece, când vin sărbătorile care musai „cer” o oală de sărmăluțe.

Sunt trei variante: fie le conservi în saramură (apă cu sare), fie le pui în bidon de plastic, fie le opărești și le pui în pungi de plastic.

Frunză de viță în saramură: se pun 35 de grame de sare la 1 litru de apă și lasă pe foc până se dizolvă sarea. Se toarnă apa sărată peste frunzele de viță puse ordonat într-un borcan cu gura lată. Înainte de folosire, se lasă la desărat 30 de minute în apă rece.

Frunze de viță puse în bidon: se îndeasă frunzele de viță uscate și rulate bine în bidoane de 1-2 litri. Se pune capacul și se dau bidoanele la congelator sau în cămară, într-un loc răcoros și uscat. Frunzele se opăresc 2-3 minute înainte de a fi folosite.

Frunze de viță opărite puse în pungi de plastic: se opăresc frunzele 2-3 minute, apoi se clătesc cu apă rece. Se lasă la scurs sau se tamponează cu prosoape de hârtie, apoi se pun în pungi cu clips care se introduc la congelator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: