Oboseala creierului, una dintre cauzele bolii Alzheimer

  • Publicat:
  • Actualizat:
Oboseala creierului, una dintre cauzele bolii Alzheimer
Oboseala creierului sau nevroza de suprasolicitare este o realitate în societatea actuală. „Trăgând” încontinuu de noi pentru a face performanță, nu facem decât să accelerăm procesul de îmbătrânire a creierului, avertizează prof. univ. dr. Vlad Ciurea, Doctor în științe medicale și profesor de neurochirurgie la UMF „Carol Davila” din București.
Într-o postare pe o rețea de socializare, specialistul atrage atenția asupra acestui fenomen actual extrem de periculos pentru sănătatea noastră mintală.

Epuizarea nervoasă se numește nevroză de suprasolicitare sau oboseala creierului

Redăm mai jos, integral, postarea profesorului Ciurea.

„Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum îi dăm stomacului un desert, o prăjiturică.

Iată ce putem da creierului:

  • O melodie (Mie, de exemplu, îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)
  • O carte bună
  • O discuție bună
  • O emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut
  • Un răsărit de soare

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”

Dr. Alexandru Vlad Ciurea este profesor de neurochirurgie la Universitatea de Medicină „Carol Davila”.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?