Pericolul major din apa de gură. Ce pățești dacă o folosești zilnic

Apa de gură poate deveni periculoasă dacă o folosim în fiecare zi. Află care sunt riscurile folosirii acestui produs de igienă orală.
  • Publicat:
Pericolul major din apa de gură. Ce pățești dacă o folosești zilnic
Pericolul major din apa de gură. Ce pățești dacă o folosești zilnic. Foto: Shutterstock

Mulți oameni folosesc zilnic apa de gură pentru a elimina bacteriile periculoase din cavitatea orală și pentru a obține o respirație proaspătă. Deși este parte a unei rutine corecte de îngrijire orală, folosită în exces devine periculoasă. Află de ce!

Apa de gură în exces duce la apariția cariilor

Potrivit specialiștilor, apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral.

„Deși are beneficiile sale pe moment,nu este indicat să o folosim zilnic. S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru 7 zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor.

Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

De asemenea, sunt cazuri când limba devine maronie ca urmare a folosirii în exces a apei de gură pe bază de clorhexidină, mentol sau alunul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana).

Așadar, o folosim sau nu?

Ca în orice aspect al vieții, echilibrul și măsura sunt deosebit de importante. Este bine să o folosim, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog.

Evitați apele de gură cu alcool, deoarece usucă mucoasele și creează o senzație neplăcută.

În schimb, nu neglijați importanța periajului dentar! Spălatul pe dinți de 2 ori pe zi este important nu doar pentru sănătatea danturii, ci și a plămânilor!

Noi studii arată cu bacteriile care cauzează boala parodontală pot ajunge la nivelul plămânilor. Astfel, pot apărea infecții respiratorii, bronșită, pneumonie sau boală pulmonară obstructivă cronică, toate fiind afecțiuni grave ce pot duce până la deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân