Implantologie dentară digitală și dinți ficși în DOAR 8 ore! Dr. Dan Gruia: „E spectaculos să refaci toată dantura într-o singură zi”

  • Publicat:
Implantologie dentară digitală și dinți ficși în DOAR 8 ore! Dr. Dan Gruia: „E spectaculos să refaci toată dantura într-o singură zi”
Dr. Dan-Gabriel Gruia, Owner & Medic stomatolog cu competență în Implantologie

Multe persoane se tem că inserarea unui implant dentar este un proces dureros și presupune o perioadă lungă în care aspectul fizic va avea de suferit. Din fericire, cu noua metodă de implant cu dinți ficși în 8 ore, pacientul poate beneficia într-o singură zi de refacerea întregii danturi, fără simptome deosebite. Astfel, componenta estetică și cea funcțională sunt restaurate și pacientul se poate bucura de o dantură frumoasă, de alimentație și o viață socială normală în tot intervalul care precedă inserarea lucrărilor definitive. 

Vorbim despre implanturile dentare cu dinți ficși în 8 ore, dar și despre etapele care trebuie parcurse, contraindicațiile și sfaturile de îngrijire ale lucrărilor dentare cu dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog, licențiat UMF Cluj-Napoca, cu competență în Implantologie UMF București și New York University, cu experiențe de 20 ani în stomatologie și 14 ani în implantologie, care a efectuat peste 4.000 de implanturi dentare, ownerul Clinicilor Stomatologice Prodent Dr. Gruia.

Etapele unui implant dentar

CSID: Cum ne dăm seama că avem nevoie de un implant dentar, care sunt principalele simptome?

Dr. Dan Gruia: Principalele simptome sunt relativ evidente, se observă că lipsește dintele sau lipsesc dinții, care trebuie substituiți prin implant dentar. Înainte de asta, sunt evidențele că un dinte sau mai mulți dinți au probleme, sunt irecuperabili și trebuie înlocuiți, iar asta se observă și se diagnostichează de către medicul stomatolog.

CSID: Putem face implant doar când sunt mai mulți dinți afectați sau se poate face și în cazul unui singur dinte?

Dr. Dan Gruia: Este preferabil să facem implantologie în cazuri simple, fără complicații, când lipsește doar un dinte. Dar tardiv se fac și reabilitări mai complexe, în care se restaurează lipsa mai multor dinți sau chiar a tuturor dinților de pe arcadă.

CSID: În ce constă mai exact un implant dentar? Care sunt pașii, pe scurt?

Dr. Dan Gruia: Există o succesiune de etape care trebuie parcurse până la inserarea propriu-zisă a implantului dentar, astfel încât rezultatul să fie cel dorit.

Astfel, prima etapă constă în consultul preliminar, în cadrul căruia medicul cunoaște pacientul, situația acestuia, se efectuează o anamneză asupra stării generale de sănătate, un consult local, se stabilește un diagnostic și un plan de tratament preliminar. De asemenea, în această etapă pacientului i se solicită să facă anumite analize de sânge și o computer tomografie locală, pentru a vedea 3D osul, starea acestuia.

În a doua etapă, deci la următorul consult, pacientului i se interpretează rezultatele obținute la analize și se reconfirmă planul de tratament.

În a treia etapă se inserează de regulă implantul propriu-zis, care poate dura de la 10 minute până la 2-3 ore în cazul reconstrucțiilor complexe, de 4, 6, 8 implanturi. În a patra etapă se scot firele, la 10-14 zile postoperator.

Ultima etapă constă în aplicarea lucrării dentare definitive, la o distanță de 2-6 luni de la lucrarea provizorie.

CSID: Multe persoane se tem că acest proces este dureros, atât în timpul intervenției cât și după.

Dr. Dan Gruia: Este mai degrabă un mit. Intervenția se face sub anestezie locală, uneori sedare conștientă, fără niciun fel de durere în timpul intervenției.

Postoperator poate să apară un disconfort temporar de 2-3 zile, ca după orice operație, pacientul poate prezenta tumefacție în primele 48 de ore, care dispar de la sine zilele următoare.

Implant cu dinți ficși în 8 ore – zâmbet nou într-o singură zi

CSID: Spuneți-ne mai multe despre implantul cu dinți ficși în 8 ore. În ce constă mai exact această lucrare provizorie și ce avantaje prezintă pentru pacient?

Dr. Dan Gruia: Operația de restaurare prin implant cu dinți ficși în 8 ore presupune parcurgerea mai multor etape. Acestea constau în:

  • îndepărtarea tuturor dinților afectați ai pacientului
  • chiuretajul proceselor infecțioase și îndepărtarea focarelor de infecție din alveole
  • stabilizarea a 4 sau 6 implanturi în general în osul maxilar
  • ușoare adiții osoase
  • sutură
  • amprentă/ scanare digitală pentru lucrarea provizorie fixă care se aplică în aceeași zi

De regulă seara, în jurul orei 17, se aplică lucrările provizorii pe implanturile inserate dimineața. Lucrarea definitivă se aplică la 4 sau la 6 luni, după ce implanturile se integrează în os.

Cât privește avantajele, e spectaculos să refaci toată dantura într-o singură zi, de la o dentiție terminală și complet afectată de gingivo-parodontită sau fără niciun dinte și o proteză la o lucrare fixă pe implanturi.

Avantajele sunt multiple și țin în principal de partea estetică și cea funcțională, tot ce ține de masticație, fonetică, vorbit etc.

CSID: Există mai multe tipuri de materiale pentru implantul dentar. Ne puteți spune care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia?

Dr. Dan Gruia: Din punct de vedere medical există un singur material care e probat de 50 de ani, respectiv titanul, care este cel mai folosit, popular și cel mai viabil. Acest material e folosit în peste 99% din cazuri și este cel mai documentat din punct de vedere științific.

Din punct de vedere comercial există sute de producători și mii de variante de implanturi și materiale diverse (titan, zirconiu, ceramică etc.).

Dar este o vorbă americană aici: „It’s not the arrow, it’s the indian” („Nu e cuiul, ci inginerul”). În același timp, contează foarte mult și întreținerea postoperatorie.

CSID: Sunt anumite categorii de pacienți care prezintă contraindicații la implantul dentar? Sau precauții de care trebuie să se țină cont?

Dr. Dan Gruia: Există contraindicații absolute și relative în ceea ce privește implantul dentar, de aceea se fac înainte anamneza, anumite investigații, analize de sânge, evaluarea osului prin CT.

Contraindicații majore ar fi inflamațiile sau infecțiile acute sau cronice, problemele cardiovasculare decompensate, problemele metabolice (diabetul zaharat avansat), osteoporoza, tratamentul cu biofosfonați etc.

Ca precauție, se ia o medicație preoperatorie, se întrerupe temporar tratamentul cu anticoagulante dacă este cazul, se evită fumatul 7 zile după operație pentru o vindecare optimă.

Cât „ține” un implant dentar?

CSID: Care sunt factorii de care depinde durata de viață a implantului dentar? Și care este, în medie, această durată?

Dr. Dan Gruia: Există câțiva factori determinanți pentru o menținere pe termen lung sau pe viață a implanturilor dentare. Contează foarte mult investigațiile preoperatorii pentru evaluarea stării generale de sănătate și a osului, concepția corectă a planului de tratament, educația, experiența, expertiza echipei medicale care realizează intervenția.

Foarte importantă este și complianța pacientului. Odată inserate, implanturile trebuie întreținute printr-o igienizare corespunzătoare, controale regulate și respectate indicațiile pre și postoperatorii.

Implantologia e o ramură nouă a stomatologiei. Conform studiilor, ratele de succes în implantologie sunt de aproximativ 98% la 5 ani. Nu sunt studii suficiente de lungă durată încă, însă primul implant dentar a rezistat 40 de ani, toată viața pacientului.

Din experiența medicilor cu istorie mai lungă în acest domeniu, se crede că, în medie, durata de viață a unui implant este de 10-20 de ani. Dar s-a constatat în ultimii ani că implanturile investigate și planificate corect, inserate cu tehnologii moderne, întreținute cu mijloace de curățare și cu o mentalitate de întreținere corespunzătoare din partea pacientului pot să dureze pe viață.

CSID: Ce sfaturi de îngrijire post-implant dentar, provizoriu sau definitiv, trebuie să respecte pacienții? Trebuie să evite anumite alimente?

Dr. Dan Gruia: Atât provizoriu cât și definitiv, este foarte importantă întreținerea corectă.

Pentru întreținerea lucrărilor definitive trebuie să facem o igienizare corectă, care constă în periaj de la gingie spre vârful dinților, folosirea dușului bucal după periaj, să evităm alimentele dure de tip covrigi uscați, ciocolată tare, să mergem periodic la control și igienizare profesională măcar o dată la 6 luni.

În cazul lucrărilor provizorii sunt 3 aspecte de care pacientul trebuie să țină cont. În primul rând, se va menaja plaga operatorie prin evitarea alimentelor dure, a clătirilor energice pentru a nu deranja suturile.

Apoi, este important periajul meticulos al dinților vecini a doua zi după inserarea implantului provizoriu, pentru a nu rămâne și retenționa alimente, placă bacteriană, care constituie focar de infecție pentru operație.

De asemenea, pacientul trebuie să respecte medicația recomandată postoperator, aspect discutat în cadrul anamnezei, care constă în antiinflamatoare și antibiotice, pe o durată de aproximativ 5 zile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân