Controlul stomatologic înainte de începerea școlii este obligatoriu!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Controlul stomatologic înainte de începerea școlii este obligatoriu!

Controlul stomatologic înainte de începerea școlii este obligatoriu, din cauza problemelor care pot apărea pe parcursul vacanței de vară și care se pot agrava în perioada solicitantă care urmează.

Vacanța de vară este, din păcate, o perioadă în care diverși factori influențează apariția problemelor  dentare la copii din cauza consumului în exces de sucuri sau dulciuri și a igienei dentare precare sau neglijate față de perioada activă de școală, când toți copiii au program mai ordonat și mai disciplinat.

Cariile dentare, colorațiile, diverse probleme legate de erupția dinților sunt cele mai des întâlnite afecțiuni dentare la copii pe timpul vacanței de vară, subliniază dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție.

De ce este necesar controlul stomatologic înainte de începerea școlii

Controlul stomatologic la copii înainte de începerea școlii este necesar pentru a preveni agravarea problemelor dentare apărute pe perioada verii, dar și pentru asigurarea prevenției și a sănătății dinților pentru o perioadă ce va veni oricum cu un surplus de stres și oboseală pentru orice copil.

Părinții sunt principalii responsabili de sănătatea orală a copiilor, trebuie să înțeleagă importanța detectării afecțiunilor dentare în stare incipientă, altfel încât să evite apariția unor complicații, abcese dentare însoțite de durere, dificultăți în masticație sau vorbire.

Durerea dentară este principala durere din perioada copilăriei și este foarte simplu să o evităm printr-un consult periodic, într-o perioadă mai puțin aglomerată de alte tipuri de activități. Procentul copiilor care se prezintă la control stomatologic a crescut cu 30% față de ultimii ani, ceea ce înseamnă o conștientizare a importanței sănătății dentare încă de la vârste fragede, afirmă medicul.

Obiectivele controlului stomatologic de toamnă la copii

Controlul stomatologic de toamnă la copii trebuie să aibă câteva obiective clare.

Recomandăm efectuarea unui consult stomatologic în cadrul căruia verificăm statusul cavității orale, insistăm asupra măsurilor preventive, pe însușirea tehnicilor corecte de periaj, pe sigilări, aplicări ale unor geluri concentrate cu fluor pentru a preveni apariția cariilor sau intervenim curativ, prin tratamentul leziunilor carioase prezente, prin extracția unor dinți temporari care pot bloca o erupție normală sau diagnosticăm prezența unei anomalii dentare.

Este esențial să depistăm și să tratăm eventualele probleme dentare prezente pentru a nu suprapune vizitele la stomatolog peste programul școlar, când copilul este mai obosit și anxios, explică dr. Denisa Zaharia care încurajează și începerea tratamentelor ortodontice, acolo unde este cazul, la finalul verii, astfel încât copiii să se obișnuiască cu aparatul dentar pana la începerea studiilor.

Medicul subliniază și importanța prezenței unui kit de îngrijire dentară în ghiozdanul fiecărui copil, mai ales dacă acesta este purtător de aparat dentar, care să cuprindă câteva elemente esențiale pentru igienă și protecție:

„Atunci când copilul are un program prelungit în care este inclusă și masa, este important ca el să aibă în pachet un kit care să cuprindă periuță clasică și periuță interdentară pentru igienizare, iar dacă este și purtător de aparat dentar, este esențial să aibă pe parcursul zilei ceară ortodontică pentru bracketuri”, conchide medicul.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Denisa Zaharia - Medic specialist ortodont
Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială – Medic coordonator PerfectDent Dr. Denisa Zaharia este Medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento Facială din 2006, absolventă UMF Carol Davila promoția Stomatologie 2003 și fonda­toa­rea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală. Are ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic specialist ortodont
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân