Sănătatea orală la copii – cum îi convingem să se spele corect pe dinți și ce alimente duc la formarea cariilor

14.09.2021
Sănătatea orală la copii – cum îi convingem să se spele corect pe dinți și ce alimente duc la formarea cariilor
Sursa foto: Shutterstock

Sănătatea orală a copiilor depinde de doi factori principali: igiena și alimentația. Una fără alta nu se poate, dacă vrem ca dinții copiilor să fie sănătoși și lipsiți de carii.

Dar cum îi convingem pe micuți să se spele corect pe dinți? Și ce alimente ar trebui evitate pentru a preveni apariția cariilor? Și de ce trebuie tratate inclusiv cariile apărute la dinții de lapte, care nu sunt permanenți.

Ne răspunde la toate aceste întrebări dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog.

Periajul dentar – cum le explicăm copiilor că este important să se spele pe dinți

CSÎD: Cum învățăm copilul să-și perieze dinții și cum îl convingem că este important să se spele pe dinți?

Dr. Virginia Ardeleanu: Educația dentară pornește de acasă, prin exemplul personal al părinților. Copilul vede în părinții lui un model, pe care îl va urma toată viața.

Sunt două lucruri pe care dorim să le arătăm copiilor noștri. Primul se referă la învățarea unui obicei benefic, iar al doilea presupune timp de calitate petrecut alături de cel mic.

Îl învățăm despre importanța dinților și cum îi putem menține frumoși și sănătoși. Cu ajutorul dinților mâncăm, lucru care le dă energie să se joace și să întreprindă alte activități. În plus, îi ajută la rostirea cuvintelor și completează zâmbetul.

CSÎD: Cum alegem periuța de dinți potrivită pentru copilul nostru?

Dr. Virginia Ardeleanu: Periuța de dinți se alege împreună cu medicul pedodont, în prima vizită la clinica dentară.

Bebelușilor li se curăță gingiile dinainte de apariția primilor dinți cu ajutorul unui tifon steril pentru a le păstra sănătoase.

În momentul de față ne bucurăm de o varietate largă de proceduri de igienă bucală, începând cu simplul tifon și urmând cu periuța masticabilă care ușurează foarte mult munca părinților.

Sănătatea orală a micuților depinde mult de alimentație

CSÎD: Când ar trebui programată prima vizită la stomatolog a celui mic?

Dr. Virginia Ardeleanu: În jurul vârstei de un an ar trebui să aibă loc prima vizită la stomatolog. Este important ca prima vizită să fie plăcută, fără dureri, în care cel mic să înceapă să descopere ustensilele medicului, scaunul, personalul, și să vadă cât de plăcut este.

CSÎD: Cât de importantă este alimentația pentru sănătatea orală a copilului meu?

Dr. Virginia Ardeleanu: Alimentația și igiena sunt principalele și cele două mari secrete în păstrarea unui zâmbet sănătos. Aici mă refer la produse lactate, fructe și legume.

Există o pasiune pentru bomboane, caramele, jeleuri și gumă de mestecat. Ceea ce părinții nu știu este că aceste alimente produc carii ce se dezvoltă repede la dinții de lapte, fiindcă au învelișurile subțiri. De aici apar durerile, lipsa de somn, iritabilitatea și complicațiile care duc la infecții ce pot afecta dinții definitorii.

Cariile la copii – cauze și factori de risc

CSÎD: Cum prevenim apariția cariilor la copii?

Dr. Virginia Ardeleanu: Prevenim apariția cariilor la copii prin periajul pe care este bine să îl efectuăm corect de 2 ori pe zi (dimineața și seara), cel puțin 2 minute. Seara, după ce ne spălăm pe dinți, nu mai mâncăm, nu mai bem sucuri (în special). Dacă mai vrem să mâncăm/bem ceva, ne spălăm încă o dată.

CSÎD: Care sunt factorii care duc la apariția cariilor la copii și cum le tratăm?

Dr. Virginia Ardeleanu: Cariile la copii pot fi evitate printr-o alimentație sănătoasă, care să conțină cât mai puțin zahăr sau deloc. De asemenea, nu trebuie să lipsească vizitele periodice la dentist din 3 în 3 luni, periajul zilnic și fluorizări, mai ales sigilări efectuate ca prevenție împotriva cariilor dentare.

Motivele pentru care trebuie tratați și dinții de lapte cariați

CSÎD: Dacă dinții de lapte nu sunt permanenți, atunci de ce trebuie să tratăm cariile?

Dr. Virginia Ardeleanu: De multe ori am auzit despre dinții de lapte că ei cad și este bine să fie lăsați cariați, netratați. Acești dinți de lapte au nerv ca și dinții definitivi și dor la fel de tare.

Starea copilului cu dureri dentare este diferită: unii au temperatură, altora le apar abcese dentare, toate ducând la un scenariu neplăcut. Copilul va lua în cele din urmă minerale toată viața. Cu antibiotice, dintele se va rupe de la baza gingiei sau i se va fractura, toate acestea afectând pe viitor dintele definitiv și ducând la creșterea sau dezvoltarea lui greșită.

Dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan