Consumul de alcool: cum ne afectează sănătatea dinților

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce ne afectează consumul de alcool.
  • Publicat:
Consumul de alcool: cum ne afectează sănătatea dinților
Foto: pexels

Despre băuturile dulci și acidulate se știe că au efecte nocive directe asupra sănătății dentare, însă nu suficiente persoane știu cât de periculos este și alcoolul pentru dinți și gingii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce ne afectează consumul de alcool.

Alcoolul conține zahăr

„În primul rând, mulți uită că în multe băuturi alcoolice se află mult zahăr, pentru a le oferi un gust cât mai bun. Nu mai menționez cât de mult se află în cocktail-uri, cu sau fără alcool. De multe ori, când ne comandăm un cocktail, știm doar orientativ ce conține, nu și cantitatea de zahăr pe care o adaugă barmanul. Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare, cu atât efectele nocive sunt mai intense. Consumând zahăr, se depune o peliculă pe suprafața dinților și acolo ajung și se înmulțesc bacteriile ce atacă dinții și gingia, putând declanșa carii și să contribuie la evoluția bolilor gingivale. 

Dacă ne dorim să consumăm alcool, la ocazii, indicat este să alegem băuturi cu un conținut cât mai scăzut de zahăr. De exemplu, o șampanie brut sau dry conține aproximativ 0,5 grame de zahăr la un pahar de 150 ml. Asta în timp ce o șampanie dulce conține între 8-10 grame de zahăr pentru aceeași cantitate”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Consumul de alcool deshidratrează

„Un alt efect nedorit cauzat de alcool este deshidratarea. E adevărat, alcoolul este lichid, dar, prin compoziția lui, el nu face altceva decât să deshidrateze corpul și cavitatea orală. Pentru că pierdem din fluxul salivar, în gură apare un mediu propice multiplicării bacteriilor. Acestea atacă smalțul dinților și astfel apar cariile dentare. De aceea, este foarte important, dacă tot ne dorim să consumăm alcool, să bem și apă. Un pahar cu apă între două cocktailuri, spre exemplu. Ajută și să mestecăm gumă fără zahăr, pentru că stimulează fluxul salivar, însă nu renunțăm totuși la apă”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Băuturile pătează dinții

„Băuturile alcoolice colorate, precum vinul roșu, ne pătează dinții, dacă le consumăm frecvent. Constatăm astfel, după o perioadă, că dantura noastră nu mai este atât de curată și strălucitoare, chiar dacă ne spălăm corect pe dinți. Bineînțeles, este contraindicat să bem vin roșu o perioadă după ce am efectuat o albire profesională a dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân