Medic stomatolog: Am avut mulți pacienți care nu făcuseră niciodată un detartraj

  • Publicat:
Medic stomatolog: Am avut mulți pacienți care nu făcuseră niciodată un detartraj
Sursa foto: Facebook Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog

Un banal detartraj este o necunoscută pentru majoritatea românilor, inclusiv tineri. Cât despre tratamente dentare mai complexe, nici nu încape vorbă. Românul ajunge la dentist târziu, când cariile sunt atât de profunde încât dinții efectiv nu mai pot fi salvați. Iar stresul cotidian își pune amprenta și asupra danturii. 

Potrivit statisticilor, 4 din 10 români nu au ajuns niciodată în cabinetul stomatologic. Asta face ca țara noastră să fie codașă în Europa la capitolul îngrijire și sănătate dentară.

România este, din păcate, o țară în care incidența problemelor dentare este foarte mare. Nivelul de igienă și adresabilitate către medicul stomatolog este foarte mic. Asta face ca mulți români să aibă numeroase probleme la nivelul dinților și al cavității orale. Majoritatea problemelor apar tocmai pentru că nu se prezintă la control nici când au simptomatologie, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

În continuare, specialistul ne spune care sunt cel mai des întâlnite probleme dentare în rândul pacienților din România, dar și al celor care nu merg la control.

Au gingivită pentru că nu fac detartraj

Gingivita este foarte des întâlnită în rândul românilor din cauza igienei dentare deficitare. Aceste persoane nu merg la dentist pentru a face o curățare profesională, un detartraj.

Am avut foarte mulți pacienți, inclusiv tineri, care nu făcuseră niciodată un detartraj. Din această cauză se formează placă bacteriană pe suprafața dinților, în special deasupra și în interiorul gingiei, iar acest fapt duce la inflamarea țesutului gingival. Această inflamare poate să fie indusă și de administrarea unor medicamente sau de o carență alimentară, spune medicul stomatolog.

Placa bacteriană se înlătură foarte greu dacă doar ne spălăm pe dinți și este necesar să intervină medicul stomatolog, măcar de două ori pe an, ca să o elimine prin detartraj.

Dacă nu facem acest lucru, inflamația devine periculoasă și se poate transforma în boală parodontală, adică riscăm să se retragă gingiile, se slăbește osul care susține dantura și ajungem astfel să ne pierdem dinții chiar și la vârste tinere.

Cariile dentare se adâncesc până când se distruge întreg dintele

Întotdeauna este bine să descoperi caria dentară încă din primul stadiu, iar medicul stomatolog să o trateze imediat. Din păcate, prea multe persoane ignoră cariile până când acestea se adâncesc și apare durerea, fenomene inflamatorii și de natură infecțioasă.

Atunci când aceste infecții evoluează și nu sunt tratate, de cele mai multe ori se ajunge la agravarea reacțiilor periapicale (de jur împrejurul rădăcinii). În acest stadiu, cariile nu mai pot fi tratate și se compromite și stabilitatea dintelui, avertizează medicul stomatolog Sorina Stroe.

Boala parodontală duce la pierderea dinților

Dacă gingiile noastre sângerează atunci când ne spălăm pe dinți ori sunt sensibile la atingere, și nici atunci nu mergem la dentist, inflamația gingivală netratată va duce la agravarea bolii parodontale. Se ajunge într-un stadiu în care boala este greu de tratat și se ajunge la pierderea dinților prin mobilizare.

Odată ce pierdem dinții, va trebui să apelăm la implanturi în care să reconstruim dantura. Un procedeu costisitor și de durată, în condițiile în care nu mai avem susținerea osoasă și gingivală puternică, spune medicul.

Dinți strâmbi, uzați, fracturați, mușcătură incorectă

Anomaliile dentoalveolare sunt traduse în limbaj popular prin dinți strâmbi sau mușcătură incorectă. Acestea apar din pricina faptului că nu am fost la control stomatologic frecvent în perioada copilăriei și a adolescenței, când se formează dantura permanentă.

Din acest motiv, e important să ne ducem copiii la medicul stomatolog, să îi obișnuim cât mai devreme cu acest lucru.

Alte probleme comune în rândul românilor sunt uzura și fractura dinților, mergând până la dureri articulare. Acestea sunt cauzate de bruxism, extrem de des întâlnit pe fond de stres accentuat.

Sensibilitate dentară

În cazul persoanelor care fac un periaj prea agresiv, apare uzura dinților cu sensibilitate dentară. Dacă folosim peria de dinți manual, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții.

Există în comerț periuțe cu duritate medie, care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim în forță.

Atenție! Periuțele cu duritate mare nu sunt recomandate pentru dinții naturali pentru că, asociind forța cu o duritatea crescută a perilor, smalțul se „tocește”, se subțiază. Asta va atrage după sine sensibilitatea dentară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc