Băutura aparent sănătoasă care ne distruge dinții. Medic: Conține un acid foarte coroziv, efectul este ireversibil

  • Publicat:
Băutura aparent sănătoasă care ne distruge dinții. Medic: Conține un acid foarte coroziv, efectul este ireversibil
Sursa foto: Shutterstock

Mulți dintre noi alegem băuturile carbogazoase fără zahăr, considerându-le o alternativă mai sănătoasă la cele clasice. E important să știm însă că, atunci când vine vorba despre sănătatea dinților, acestea nu sunt deloc inofensive.

„Mulți consideră că doar zahărul este responsabil pentru deteriorarea smalțului dinților și pentru apariția cariilor. Uităm însă că băuturile acidulate pot cauza și ele acest lucru, chiar dacă nu conțin zahăr”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Specialistul explică în ce mod ne afectează dantura aceste lichide pe care multe persoane le consumă în dorința de a avea o alternativă prietenoasă cu silueta.

Carii și infecții dentare, consecințe ale sucurilor acidulate

Alimentele și băuturile cu pH scăzut, printre care se numără și băuturile acidulate fără zahăr sau energizantele, sunt acide și prezintă un risc ridicat de eroziune dentară.

Da, sucurile dietetice erodează smalțul, chiar dacă nu conțin acel zahăr ce hrănește bacteriile! Acest lucru este cauza de acidul fosforic pe care sucurile fără zahăr îl conțin. Este un acid foarte coroziv care slăbește și într-un final erodează învelișul protector al dinților, predispunându-i la apariția cariilor, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

În plus, multe dintre aceste băuturi fără zahăr conțin îndulcitori artificiali care afectează, la rândul lor, smalțul dinților.

În timp, consumând în mod repetat astfel de sucuri, ajungem să avem dentina expusă și așa apar sensibilitatea dentară, cariile și infecțiile care se instalează mult mai ușor.

Partea cea mai tristă la capitolul eroziunii dentare este că efectul este ireversibil și, odată deschisă această poartă a subțierii smalțului către dentină (stratul subiacent smalțului), crește și riscul de a face carii sau a dezvolta infecții. Toate astea pe fondul atacului bacterian.

Recent a fost realizat un studiu în cadrul căruia mai mulți dinți proaspăt extrași au fost introduși în băuturi carbogazoase fără zahăr de diferite feluri, dar și într-una care conținea zahăr.

„Eroziunile au apărut în toate cazurile. Sigur, mai pregnante în cazul băuturii cu zahăr. Cu toate astea, au fost prezente și la dinții introduși în băuturi acidulate fără zahăr”, adaugă medicul.

Cum prevenim eroziunea dentară

Dacă dorim, totuși, să consumăm băuturi acidulate, este de preferat să nu aibă zahăr. E indicat totodată să nu le bem pe tot parcursul zilei.

Putem, spre exemplu, să ne facem această poftă în timpul uneia dintre mese. Dacă le consumăm pe tot parcursul zilei, chiar și câte o gură din când în când, dinții ne sunt practic expuși constant, iar saliva nu va avea suficient timp pentru a neutraliza pH-ul din interiorul cavității orale.

„Recomand să le consumăm cu paiul pentru a limita contactul cu suprafețele dentare. De asemenea, e important să nu spălăm dinții imediat după ce consumăm aceste băuturi cu acid, pentru a permite reglarea pH-ului salivar.

Putem să clătim însă gura cu puțină apă după ce am consumat sucul preferat. Putem, de asemenea, să bem lapte sau să mâncăm câteva feliuțe de brânză, întrucât lactatele și în general alimentele bogate în calciu neutralizează acizii din cavitatea orală.

Trebuie să avem un flux salivar constant și bogat, iar aici ajută, spre exemplu, mestecatul gumei fără zahăr. Nu în ultimul rând, ne prezentăm la controale regulate la medic și menținem obiceiuri sănătoase și corecte în ceea ce privește igiena dentară zilnică”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân