Ai grijă ce fel de periuță folosești! Poate să-ți strice dantura

Ai grijă ce fel de periuță folosești! Poate să-ți strice dantura
Foto: Shutterstock

Pentru a combate apariția cariilor și a altor probleme de sănătate la nivelul cavității orale este extrem de important să ne curățăm eficient dantura zi de zi. Însă nu oricum! Știați că unele tipuri de periuțe de dinți folosite ar putea face mai mult rău decât bine?

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce e periculos să folosim o perie dură pentru a ne curăța dinții.

Ce fel de periuță alegem?

Dacă periem dinții manual, e indicat să alegem o periuță soft, cel mult cu duritate medie, pe care o folosim fără să aplicăm forța excesiv. Mișcările trebuie să respecte întotdeauna sensul de creștere a dinților. Pe înțelesul tuturor, periem dinții de pe arcada superioară de sus în jos, iar pe cei de pe arcada inferioară de jos în sus.

Avem grijă ca, la fiecare periaj, să curățam toți dinții, inclusiv molarii de minte dacă îi avem. De asemenea, se vor curăța toate suprafețele orale (atât spre cerul gurii, cât și spre limbă, obraji, buze).

Dacă vorbim despre periajul electric, este bine ca peria să aibă un senzor de presiune care ne atenționează și acționează ca o frână atunci când aplicăm forța în periaj.

De ce nu e bine să folosim o periuță dură

Tipul de periuță de dinți folosit joacă un rol important în sănătatea dentară. Contrar a ceea ce am putea crede, folosirea unei periuțe dure nu înseamnă și o curățare mai minuțioasă. Ba din contră, natura abrazivă a perilor prea tari poate provoca mai mult rău decât bine.

Iată ce se poate întâmpla:

Peria dură are efect abraziv asupra smalțului dentar

Stratul exterior al dinților, cunoscut sub numele de smalț, este un scut de protecție împotriva cariilor și a sensibilității dentare.

Periuțele de dinți dure, cu perii lor rigizi, pot produce în timp eroziuni ale smalțului. Utilizarea pe termen lung a unor astfel de periuțe face astfel ca dinții să devină vulnerabili la carii, sensibilitate și alte probleme dentare.

Retracție gingivală și sensibilitate dentară

Periuțele de dinți dure pot contribui, de asemenea, la apariția retracției gingivale. Forța aplicată în timpul periajului, combinată cu perii duri, poate duce la o sensibilitate crescută a dinților și poate expune rădăcinile dinților, făcându-i mai susceptibili la carii.

Afectează lucrările dentare

Pentru persoanele cu lucrări dentare, cum ar fi coroane, plombe sau fațete, utilizarea periuțelor de dinți dure poate fi extrem de dăunătoare. Acțiunea abrazivă poate deteriora în timp aceste lucrări, reducându-le durata de viață.

Încheie periajul dentar cu un duș bucal

După ce am încheiat periajul propriu-zis, vom alege un mijloc auxiliar de igienă orală potrivit nouă (ață dentară, duș bucal, periuțe interdentare).

Dușul bucal este cel mai eficient în ceea ce privește nivelul de igienă oferit. Totodată, este mai prietenos cu gingia în comparație cu ața dentară, spre exemplu. Ața dentară este agresivă cu țesuturile moi și poate produce retracții gingivale dacă este folosită în exces și toci suprafețele dentare dacă o folosim incorect.

Periuțele interdentare sunt și ele utile, dar sunt consumabile și trebuie cumpărate mereu, în vreme ce dușul bucal îl avem pe o perioadă mai lungă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân