7 complicații alarmante pe care fumatul le cauzează la nivelul dinților

7 complicații alarmante pe care fumatul le cauzează la nivelul dinților
Foto: Shutterstock

Fumatul este dăunător pentru sănătate, inclusiv pentru cea orală, fumătorii putând dezvolta numeroase probleme dentare, printre care boala parodontală, petele nicotinice, xerostomia și chiar cancer oral.

Medicul stomatolog Sorina Stroe explică pe înțelesul tuturor problemele la care ne expunem fumând și dacă pericolul acestora va dispărea dacă vom reuși să renunțăm la acest viciu.

Dinți galbeni și respirație grea

Fumatul este un obicei nociv care poate avea un impact semnificativ și asupra cavității orale, a gingiilor și a dinților noștri. Substanțele chimice din tutun și nicotina pot provoca nu doar colorarea și îngălbenirea dinților ori halena urât mirositoare, dar pot afecta și capacitatea noastră de a simți gustul alimentelor și băuturilor în mod corespunzător. La fumători se depun straturi mai consistente de tartru, despre care știm că este format din bacterii.

Sistem imunitar slăbit și vindecare defectuoasă

Cantitatea de oxigen din sângele fumătorilor este mai scăzută (implicit și când vorbim despre circulația sanguină de la nivel oral), astfel încât vindecarea rănilor sau leziunilor din interiorul gurii este defectuoasă. Este de asemenea cunoscut și faptul că fumătorii au un sistem imunitar mai slăbit.

Distingem mai greu gusturile

Tot fumătorii se confruntă în general și cu respirația urât mirositoare. Iar dacă asta nu era de ajuns, acest obicei vicios are un impact negativ și asupra papilelor gustative. Pe măsură ce acestea sunt expuse pe termen mai lung la fumat, devin mai puțin receptive, iar fumătorii ajung în timp să simtă gusturile mai greu.

Se declanșează boala parodontală

Unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului asupra sănătății orale este asociat cu un risc crescut, de aproximativ 80%, de dezvoltare a bolii parodontale severe, cunoscută sub numele de parodontită. Acesta cauzează pierderea structurilor osoase de susținere a dinților ducând la mișcarea și căderea acestora.

Risc de alveolită

După o intervenție chirurgicală orală, cum ar fi extracția unui dinte, fumatul poate crește riscul apariției unei complicații numită alveolită. Aceasta este o afecțiune foarte dureroasă în care cavitatea de extracție nu se vindecă corect. De aceea, este important să evităm fumatul pentru cât mai mult timp după extracție.

Saliva își schimbă densitatea

Saliva joacă un rol esențial în protecția dinților noștri. Fumatul poate afecta cantitatea de saliva produsă de organism și poate face ca saliva să devină mai groasă și mai spumoasă în loc să fie subțire și lichidă, ceea ce înseamnă că dinții noștri sunt mai puțin protejați.

Pericol de cancer

Cancerul oral este de două ori mai probabil să se dezvolte la persoanele care folosesc tutun, indiferent dacă este fumat sau mestecat, comparativ cu cei care nu fumează. Consumul de alcool și fumatul în același timp poate crește și mai mult riscul de cancer oral decât fiecare dintre aceste obiceiuri separat. Utilizarea tutunului și consumul de alcool sunt responsabile pentru aproximativ 75% din cazurile de cancer oral.

Fumătorii trebuie să facă detartraj mai des

Petele de pe dinți cauzate de fumat sunt extrem de inestetice, numite pete nicotinice, dar se îndepărtează ușor în cabinetul stomatologic prin procedurile de detartraj, periaj profesional și airflow. Fumătorilor le este în general să facă detartraj mai des, cam de două ori pe an, tocmai din cauza ritmului crescut de depunere a tartrului. Și tot mai des trebuie să se prezinte la controlul de rutină.

Va îmbunătăți renunțarea la fumat sănătatea mea orală?

Renunțarea la fumat poate scădea riscul de dezvoltare a parodontitei și a cancerului oral. Studiile recente au arătat că riscul de dezvoltare a parodontitei la persoanele care renunță la fumat devine similar cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată.

Nu este niciodată prea târziu să renunțați la fumat, chiar dacă ați fost fumător pentru o perioadă îndelungată. Medicul dentist vă poate ajuta și discuta cu dumneavoastră opțiunile pentru renunțarea la fumat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân