Dr. Andi Drăguș : „9 din 10 români se confruntă în prezent cu parodontoza!”

Parodontoza a devenit o boală din ce în ce mai frecventă, mai ales în România unde, conform unui studiu, 9 din 10 români se confruntă cu aceasta. Problema se agravează odată ce boala poate să apară încă din copilărie. În ultima perioadă, în România, tot mai mulți pacienți se confruntă cu o formă foarte agresivă a acestei boli și mai grav este că o întâlnim și la tinerii de 20 de ani. Cum poate fi depistată și tratată această afecțiune, în prezent, ne vorbește Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară la clinica Dr. Andi Drăguș.

Ce este parodontoza?

Dr. Andi Drăguș: Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie acută sau cronică. Aceasta apare ca urmare a faptului că în placa bacteriană și tartru se gasește o cantitate foarte mare de bacterii cu patogenitate crescută. Parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului și nu ține cont de vârstă. Boala poate fi genetică.

Cum spuneam, paradontoza e o boală infecţioasă, produsă de bacterii.  În gură există peste 600 de tipuri de bacterii. O parte din acestea produc boala paradontală. Studiile efectuate din 1997 și până în prezent demonstrează că existența chiar și a unui număr redus de bacterii periodontopatogene poate cauza o parodontoză profundă. În funcție de bacterii pot apărea modificări metabolice variate, asociate cu factori de virulență care determină fie distrugerea țesuturilor ce înconjoară periodontiu, fie inactivarea mecanismelor imune.

Parodontoza este o boală contagioasă, iar adulții o pot transmite inclusiv copiilor, pupându-i, în cazul în care cel mic are un sistem imunitar foarte slăbit. Există o formă foarte agresivă a parodontopatiei, ce apare la tineri – parodontopatia juvenilă. Aceasta are o cauză genetică şi este puternic distructivă. Și în acest caz cauza locală este placa bacteriană care, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei şi evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui.

Citește și: Dinți noi în doar 24 de ore, este posibil? Ne spune specialistul

Care sunt primele semne ale parodontozei și factorii favorizanți?

Dr. Andi Drăguș: Primele semne ale parodontozei sunt, în primul rând, sângerările în timpul periajului și retracțiile gingivale (gingia retrasă), dar și schimbarea culorii gingiei. Apoi, pe măsură ce boala progresează, apar dureri ale dinților, mobilitate dentară, deplasarea dinților și, în final, pierderea acestora dacă nu se aplică niciun tratament.

Ce metode moderne de depistare și tratament avem la dispoziţie? 

Dr. Andi Drăguș: Parodontoza necesită o abordare complexă. Cu tratament, parodontoza poate fi stopată şi ţinută sub control. Primul pas este detartrajul minuţios supra şi subgingival. În funcţie de cât de avansată este afecţiunea se va interveni prin tratament medicamentos în fazele incipiente sau prin chirurgie dentară.

Din fericire, există clinici de specialiatate care folosesc cele mai noi materiale și tehnici chirurgicale de regenerare osoasă și tisulară cu scopul de a regenera osul și ţesuturile şi de a repara defectele rezultate din afecţiunile parodontale.

Aici experții abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinară digitalizată şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţînând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru o bună planificare pre- şi post-intervenție, cu scopul de a preveni riscuri viitoare.

Citește și: Ce opțiuni avem atunci când pierdem un dinte sau o măsea? Implant sau regenerare?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andi Drăguș - Chirurg dentoalveolar, implantolog
Dr. ANDI DRĂGUȘ este Chirurg dentoalveolar, implantolog, specializat în estetică dentară bazată pe funcționalitate, determinată prin diagnosticare ATM cu ajutorul condilografiei, specialist în parodontologie.  Concepția mea despre stomatologie este una complexă și interdisciplinară. Specializările ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân