5 boli care se manifestă prin dureri dentare, deși nu ai probleme cu dinții

Durerile de dinţi pot semnala uneori probleme care nu au nicio legătură cu dantura. Află ce afecţiuni pot ascunde!
  • Publicat:
5 boli care se manifestă prin dureri dentare, deși nu ai probleme cu dinții
Foto: shutterstock

Uneori, o durere de dinţi nu semnalează doar prezenţa unei carii dentare, a unui abces sau pur şi simplu a sensibilităţii dentare. 

Şi alte probleme se pot manifesta prin dureri dentare, iar pacienţii se adresează, de cele mai multe ori, dentistului pentru a afla cauza. Se întâmplă însă ca în anumite cazuri aceştia să plece mai nelămuriţi decât la venire, pentru că stomatologul nu constată nicio carie sau altă problemă dentară.

Iată mai jos câteva afecţiuni care se pot manifesta prin dureri de dinţi, deşi aceştia nu au absolut nicio problemă.

Afecţiuni ale mandibulei

Durerea pe care uneori greşit le-o atribuim dinţilor provine, de fapt, din mandibulă, ca urmare a unei afecţiuni numite disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM), care uneşte maxilarul de mandibulă.

Printre cele mai frecvente simptome ale disfuncţiei ATM se numără: durerile de cap sau de urechi, durere la deschiderea largă a gurii, senzaţia de blocaj al maxilarelor, sensibilitatea muşchilor maxilari sau modificarea ocluziei dentare (modul în care dinţii superiori se suprapun peste cei inferiori).

Sinuzita

Sinuzita constă în inflamaţia membranei care căptuşeşte sinusurile maxilare, ceea ce duce la apariţia durerii şi a presiunii resimţite în special la nivelul dinţilor de pe maxilar situaţi în partea din spate, deoarece aceşti dinţi îşi au rădăcinile aproape de sinusuri.

Angina pectorală

Durerea la nivelul inimii poate radia deseori în alte părţi ale corpului, precum umărul şi braţul stâng, dar şi la nivelul mandibulei sau al maxilarului. Astfel de dureri pot semnala prezenţa anginei pectorale, care este un factor de risc major în apariţia infarctului de miocard.

Prin urmare, dacă ai o dantură sănătoasă şi nu există motive să te doară dinţii, dar acest lucru totuşi se întâmplă, ar fi cazul să programezi o vizită la medicul cardiolog.

Calculi salivari

Aceştia sunt formaţi din săruri de calciu şi obstruează deseori glandele salivare, mai ales dacă sunt de mari dimensiuni, cauzând durere, infecţii sau umflături la nivelul cavităţii orale.

Pentru un diagnostic corect, se recomandă efectuarea unei radiografii dentare. Calculii salivari nu necesită întotdeauna intervenţie chirurgicală, ci doar atunci când au dimensiuni foarte mari.

Afecţiuni pulmonare

Unul dintre semnele mai puţin cunoscute ale cancerului pulmonar este durerea la nivelul maxilarului şi mandibulei, mai ales dacă este în stadiul metastazat. De asemenea, tratamentele chimioterapice ar putea cauza dureri dentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân