Pietrele pe amigdale: cauze, simptome, tratament naturist și proceduri medicale

  • Publicat:
Pietrele pe amigdale: cauze, simptome, tratament naturist și proceduri medicale
Sursa foto: Shutterstock

Pietrele pe amigdale nu trebuie confundate cu amigdalita. Acestea apar de regulă din cauza infecțiilor repetate ale amigdalelor palatine sau sinusurilor, dar pot surveni și pe fondul igienei orare precare. Respirația urât mirositoare, durerile în gât, tusea și durerile de urechi sunt câteva dintre simptomele determinate de pietrele pe amigdale. 

Aceste manifestări pot fi ameliorate cu remedii naturale. Dacă pietrele sunt de mari dimensiuni și simptomele nu dispar cu tratament naturist, există varianta unei intervenții minim invazive pentru îndepărtarea pietrelor, care durează doar câteva minute. Amigdalectomia sau scoaterea amigdalelor este rezervată doar cazurilor severe, în care nici o altă metodă terapeutică nu a funcționat.

Ne oferă mai multe detalii despre pietrele pe amigdale Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie, medic specialist ORL.

Amigdalele ne protejează de infecții

CSID: Ce sunt amigdalele și ce rol au ele în organism?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Amigdalele palatine, căci așa se numesc acestea în mod corect, sunt două structuri de formă ovală, formate din țesut limfatic. Ca localizare, sunt situate în spatele gâtului, pe lateral, de o parte și alta a omușorului.

Amigdalele palatine fac parte din sistemul imunitar al organismului și au rol de apărare împotriva infecțiilor, acționând ca un filtru împotriva virusurilor și bacteriilor care intră în corp prin cavitatea bucală. Atunci când amigdalele devin umflate, lucru ușor vizibil, ele de fapt „luptă” cu agenții patogeni.

Pietrele pe amigdale: de ce apar și cum se manifestă

CSID: Din ce cauză se formează pietrele pe amigdale, există anumiți factori de risc?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Aceste pietre de culoare albă sau galbenă de pe amigdale se numesc în limbaj de specialitate tonsiloliți. Pe amigdale se găsesc în mod normal anumite crăpături denumite cripte. În aceste crăpături se pot depune bacterii și particule mici de mâncare, iar în timp acestea se calcifică, formându-se pietre. Majoritatea tonsiloliților sunt mici, de câțiva milimetri, însă pot ajunge chiar și la 1 cm sau mai mari, provocând un disconfort major pacientului.

Există câțiva factori de risc asociați cu această problemă medicală, cum sunt infecțiile repetate ale amigdalelor palatine (amigdalita cronică) sau sinusurilor (sinuzita cronică), dar și factori care țin de stilul de viață, spre exemplu igiena orală precară.

Deși pot să apară împreună, pietrele pe amigdale nu trebuie confundate cu amigdalita, afecțiune caracterizată prin inflamarea amigdalelor din cauza unei infecții virale sau bacteriene. Amigdalita este frecventă la copii, în timp ce pietrele pe amigdale au o incidență mai mare în rândul pacienților adulți.

CSID: Ce simptome apar când avem pietre pe amigdale?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Prezența în sine a pietrelor de culoare albă sau galbenă pe amigdale reprezintă principalul simptom. Un alt simptom specific este halitoza sau halena, adică respirația urât mirositoare. Aceasta este cauzată de acumulare de bacterii și particule de hrană în crăpăturile amigdalelor.

De asemenea, amigdalele palatine pot apărea inflamate și umflate, iar pacientul poate avea durere în gât și durere la înghițire. Tusea iritativă, gustul neplăcut în gură și durerea de urechi sunt alte simptome asociate cu pietrele pe amigdale.

CSID: Cum se stabilește diagnosticul de pietre pe amigdale?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Pietrele pe amigdale pot fi ușor diagnosticate în cabinetul medicului specialist ORL, în urma unui consult clinic amănunțit, în care vom examina cavitatea bucală și gâtul pacientului.

Tratament naturist pentru pietrele pe amigdale

CSID: Ce opțiuni de tratament există pentru pietrele pe amigdale?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Tonsiloliții nu pun în pericol sănătatea, însă pot provoca un disconfort major pacienților din cauza simptomelor pe care le provoacă, în special respirația urât mirositoare.

Există mai multe opțiuni de tratament, de la remedii simple pe care le pot încerca pacienții acasă la proceduri medicale efectuate în cabinetul medicului ORL.

La capitolul remedii la domiciliu, pentru îndepărtarea pietrelor recomandăm gargara energică cu apă de gură sau folosirea dispozitivelor medicale cu un jet puternic de apă, cum sunt irigatoarele bucale. Uneori pietrele pot fi „forțate” să se desprindă de pe amigdale printr-o tuse puternică iar pacienții pot primi această indicație de a tuși.

Unii pacienții vor încerca efectiv să își scoată pietrele de pe amigdale folosindu-și degetele, periuța de dinți, bețișoare de ureche sau alte instrumente de acest gen. Acest lucru este contraindicat deoarece amigdalele sunt țesuturi sensibile și îndepărtarea forțată a pietrelor vine la pachet cu riscul de sângerare și infecție.

Dacă pietrele sunt de mari dimensiuni și provoacă simptome deranjante se poate indica o procedură medicală numită criptoliza amigdaliană. Aceasta este o tehnică specială, minim invazivă, ce durează doar câteva minute. Procedura de îndepărtare a pietrelor se face cu anestezie locală și are avantajul că nu prezintă risc de sângerare.

Scoaterea amigdalelor – când este indicată?

CSID: În ce constă intervenția chirurgicală de îndepărtare a pietrelor de pe amigdale și care sunt recomandările pre și post-operatorii? 

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: Amigdalectomia sau scoaterea amigdalelor se recomandă ca ultimă soluție de tratament, fiind rezervată doar pentru cazurile severe, cronice, în care nici o altă metodă terapeutică nu a funcționat iar pietrele pe amigdale continuă să apară.

Intervenția chirurgicală se realizează de către medicul chirurg ORL și se poate face cu spitalizare de zi (nu prea se mai face în ambulatoriu și nici cu anestezie locală, fiind foarte traumatizant pentru pacient și destul de dificil pentru chirurg). Nu există prea multe indicații pre-operatorii speciale, însă în ziua în care este programată amigdalectomia, pacienții nu trebuie să bea sau să mănânce.

Intervenția se face cu anestezie generală, deci pacientul nu va simți nicio durere. În timpul intervenției, medicul chirurg va extirpa amigdalele, procedura având o durată medie de circa 30-45 de minute. Medicul va prescrie apoi un tratament antibiotic pentru a preveni infecțiile, dar și analgezice pentru a calma durerile post-operatorii.

Post-operator, se recomandă ca în primele 3-5 zile pacienții să urmeze un regim preponderent lichid, adică să consume supe, piureuri și iaurturi și să bea apă, ceaiuri și compoturi.

Este normal ca în primele zile după intervenția chirurgicală să aveți dureri în gât și dificultăți la înghițire, însă aceste simptome se vor diminua cu fiecare zi ce trece. Recuperarea totală durează circa două-trei săptămâni, iar în această perioadă se recomandă pacienților să evite efortul fizic intens, băile fierbinți, mâncărurile fierbinți sau condimentate, precum și băuturile acidulate.

Deși este o procedură sigură, ca orice altă intervenție chirurgicală, amigdalectomia prezintă anumite riscuri, printre care se numără: sângerare, deshidratare din cauza durerii în gât și dificultății la înghițire, risc de infecție și dificultăți de respirație.

CSID: Putem preveni pietrele pe amigdale?

Dr. Catrinel Beatrice Simion Antonie: O bună igienă orală reprezintă primul pas în prevenirea formării pietrelor pe amigdale. Iar când spunem igienă orală nu ne referim doar la spălatul pe dinți de două ori pe zi, ci și la folosirea apei de gură și aței dentare în mod regulat. Mai ales gargara cu soluții speciale de igienă orală împiedică depunerea bacteriilor în crăpăturile amigdalelor.

Este indicat să ne hidratăm bine și să renunțăm la fumat. Tot pentru a preveni pietrele pe amigdale, din când în când putem să facem gargară cu apă sărată după mese.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”