Steatohepatita nonalcoolică (ficatul gras) și obezitatea, o combinație fatală pentru pacienții cu COVID-19

  • Publicat:
Steatohepatita nonalcoolică (ficatul gras) și obezitatea, o combinație fatală pentru pacienții cu COVID-19

Steatohepatita nonalcoolică este o afecțiune caracterizată prin exces de grăsime în celulele hepatice și inflamația ficatului, de care suferă aproape 2 miliarde de persoane la nivel mondial. Printre cauzele acestei boli se numără obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de grăsimi și zahăr, energizantele, dar și anumite medicamente, în special analgezicele luate pe termen lung.

Afecțiunile hepatice nu dau simptome decât foarte târziu, când funcția ficatului este deja compromisă. Acestea pot consta în:

  • înțepătură sau senzație de înjunghiere în partea din dreapta sus a abdomenului
  • dificultăți de respirație (senzație de sufocare, de lipsă de aer)
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare
  • îngălbenirea pielii
  • urina tulbure
  • picioare umflate

Un nou studiu realizat în Spania și publicat în Journal of Hepatology arată că steatohepatita nonalcoolică ar putea fi un factor major de risc în evoluția severă a pacienților infectați cu noul coronavirus, mai ales dacă aceștia suferă și de obezitate.

Potrivit cercetătorilor, persoanele obeze care suferă de steatohepatită nonalcoolică prezintă o reacție inflamatorie exagerată între enzima ACE2, receptorul celular al virusului SARS-CoV-2, şi proteaza serin 2 transmembranară (TMPRSS2), o moleculă care facilitează unirea între membranele virusului și celulă, scrie eldiariomontanes.

 Am observat că bărbații obezi cu boli hepatice care presupun acumulare de grăsime pe ficat, așa cum este steatohepatita nonalcoolică, prezintă de regulă simptome grave ale bolii COVID-19, a declarat dr. Javier Crespo, președintele Societății Spaniole de Patologie Digestivă și unul dintre autorii studiului.

Din fericire, steatohepatita nonalcoolică sau ficatul gras nu este o afecțiune fără leac. Din contră, ficatul se poate regenera relativ rapid urmând un regim alimentar echilibrat, din care să nu lipsească fructele, legumele, carnea slabă și grăsimile sănătoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”