Efectele COVID, resimțite pe termen lung, chiar și în cazul pacienților tineri care au avut o formă ușoară a bolii

  • Publicat:
Efectele COVID, resimțite pe termen lung, chiar și în cazul pacienților tineri care au avut o formă ușoară a bolii

Efectele COVID asupra pacienților tineri care au avut o formă a bolii ce nu a necesitat spitalizare, dar care au prezentat simptome ușoare, pot persista chiar și la 4 luni de la vindecare, arată un nou studiu. Concret, specialiștii au observat că aproape 70% dintre aceștia prezintă simptome specifice disfuncției multiple de organ, cel mai probabil ca urmare a inflamației cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

Efectele COVID asupra inimii, ficatului și plămânilor

Potrivit studiului Coverscan, realizat de compania medicală Perspectum, în colaborare cu NHS Trust și Mayo Clinic, rezultatele preliminare indică o afectare a inimii pacienților tineri cu vârsta medie de 44 de ani care au fost confirmați cu noul coronavirus.

Din cei 201 pacienți monitorizați pe o perioadă de 4 luni de la confirmarea diagnosticului de COVID-19, aproape 70%  au acuzat stări frecvente de oboseală, simptom specific disfuncției de organ (insuficiență cardiacă sau pulmonară), dureri musculare și migrene.

În urma analizelor am descoperit că mulți pacienți prezentau leziuni la nivelul unuia sau mai multor organe, cel mai probabil ca urmare a inflamației rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Însă doar timpul ne va spune dacă aceste leziuni vor fi temporare sau permanente, spune dr. Amitava Banerjee, unul dintre cercetători.

Insuficiența cardiacă sau pulmonară este asociată cu senzația de lipsă de aer, oboseală persistentă, bătăi anormale ale inimii, mâini și picioare umflate, în timp de insuficiența hepatică se manifestă prin tulburări gastrointestinale, cum ar fi crampele abdominale, durerile de stomac și diareea.

Trebuie menționat însă că niciunul dintre voluntari nu a fost evaluat din punct de vedere medical înainte de diagnosticul pozitiv cu COVID-19, motiv pentru care nu este clar încă dacă aceste probleme de sănătate au survenit pe fondul infecției cu SARS-CoV-2 sau dacă acestea erau preexistente.

Simptomele long-COVID

Studiul Coverscan se va derula pe parcursul a doi ani și are drept scop observarea efectelor negative pe termen lung ale infecției cu noul coronavirus.

În prezent, peste 60.000 de pacienți britanici care au avut infecția raportează simptome „long COVID”, adică oboseală persistentă, senzație de lipsă de aer, dureri de cap, dureri musculare sau articulare, ceață cerebrală, tulburări de memorie, depresie, anxietate.

Recomandarea specialiștilor, în acest context, este ca pacienții recuperați să facă mișcare, să adopte un regim alimentar sărac în grăsimi și să încerce să elimine excesul ponderal, deoarece au observat că majoritatea celor cu probleme aveau un indice de masă corporală crescut și prezentau valori ridicate ale transaminazelor, ceea ce indică boala de ficat gras (steatoza hepatică).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”