Dr. Emel Nuraltay, SANADOR: nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică  la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă situațiile în care femeile pot naște fie pe cale naturală, fie prin cezariană.

„Nașterea naturală ar trebui să fie prima opțiune. Însă, în ziua de azi, lucrurile s-au schimbat un pic. Există de pildă teama de durere.

Iar aceasta te face cumva să elimini expunerea la un travaliu. Dacă vorbim despre nașterea naturală, vorbim despre necunoscut. Acesta definește din punctul meu de vedere cortegiul de evenimente care i se întâmplă viitoarei mămici.

Termenul pentru nașterea naturală este între 37 și 40 de săptămâni. Și apare deseori întrebarea: doamna doctor, eu când nasc? Este foarte greu de răspuns la această întrebare. Femeia însărcinată poate să vină în cabinet, la consultul prenatal de la 38 de săptămâni, lucrurile par în regulă, nimic nu prevestește travaliul, iar peste două ore, se dă jos de pe masă și i se rup membranele. Nașterea naturală e greu de prevestit și anticipat.

Există condiții obstricale care trebuie îndeplinite pentru ca nașterea să fie naturală sau prin cezariană. În primul rând, mă refer la proporția dintre conținutul uterului, respectiv făt, și bazinul mamei.

Dacă o anumită proporție nu se respectă, poate fi un motiv pentru a propune pacientei o naștere pe cale înaltă, adică prin cezariană. Aceasta se recomandă și dacă avem de-a face cu poziții fetale care nu sunt compatibile cu nașterea pe cale naturală, așa cum este poziția pelviană a fătului. Și poziția tranversală a fătului este complet improprie unui travaliu și unei nașteri pe căi naturale.

Dacă însă avem de-a face cu un bazin obstetrical în limitele normalului, dacă fătul se prezintă cu capul spre naștere, dacă investigațiile ecografice, testul non-stres pe care îl facem în ultimul trimestru arată că fătul este într-o stare bună, putem încuraja gravida, dacă și ea își dorește, să nască pe cale naturală” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică  la Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre nașterea naturală și cezariană puteți afla din interviul video realizat cu medicul ginecolog!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult