Dr. Doru Negru: greșeli alimentare care se fac în Post PARTEA A DOUA

În cea de-a doua parte a interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Doru Negru, medic primat diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul SANADOR, vine cu explicații în privința exceselor de glucide care se fac în Post.

Din punct de vedere alimentar, perioadele de Post sunt caracterizate prin renunțarea la proteinele de origine animală (carne, ouă și lactate), dar și la ulei și vin. Regimul alimentar din Post presupune consumul de vegetale și ocazional, de pește. La modul ideal, Postul ar trebui să fie unul cumpătat, cu un consum cât mai redus de alimente de origine vegetală care conțin mulți carbohidrați. Diferența între un regim alimentar de Post sănătos și unul bogat în calorii o face respectarea numărului optim de calorii care depinde de la o persoană la alta.

În cadrul interviului despre alimentația în Post, dr. Doru Negru a făcut referire și la pacienții cu diabet, o categorie aparte de persoane care trebuie să-și monitorizeze atent alimentația.

„Singurii oameni care mănâncă normal la ora actuală sunt cei sub 5 la sută dintre pacienții cu diabet care respectă regimul. Restul, adică 95 la sută dintre cei cu diabet și toți cei fără diabet, facem niște abuzuri alimentare atât de mari încât persoanele cu diabet cred că regimul este rău.

Regimul nu este rău, este normal. În rația alimentară a pacientului, 60-65 la sută reprezintă hidrații de carbon. Mâncarea de Post îngrașă. Deci întrebara este cât mâncăm și nu ce mâncăm. Dacă vrei să ții Post și ai diabet, mănânci de Post. Dai la o parte proteinele” spune dr. Doru Negru, medic primat diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul SANADOR.

Așadar și Postul poate fi respectat fără risc de îngrășare chiar și de către persoanele cu diabet dacă se respectă cantitățile optime și se mănâncă ținând cont doar senzația de foame și nu de plictiseală sau de plăcere.

Mai multe informații despre obiceiurile culinare nocive, care ne pot îngrășa atât în Post, dar și de Sărbători, puteți afla din materialul realizat cu medicul Doru Negru din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult