Dr. Doru Negru, SANADOR: ce pericole implică grăsimea abdominală în exces

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul SANADOR, trece în revistă pericolele pe care le reprezintă grăsimea abdominală în exces.

Conform cifrelor din 2016 furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 1, 9 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu exces ponderal. Dintre aceste, 650 de milioane au deja obezitate. Un index de masă corporală mai mare de 25 înseamnă exces ponderal, iar unul mai mare de 30 reprezintă obezitate. În evaluarea unei persoane cu kilograme în plus, se ia în calcul și circumferința taliei.

„La femei, talia mai mare de 80 de cm și la bărbați mai mare de 100 de cm este prea mult. Precum colesterolul, grăsimea este de două feluri: bună și rea. Grăsimea rea este grăsimea viscerală, care se acumulează la nivel abdominal și apoi trece în sânge sub formă de colesterol, trigliceride care se pot depune pe vasele de sănge și le pot înfunda. Văzând că grăsimile sunt rele, organismul le direcționează sub piele. Grăsimea de sub piele este grăsimea bună.

Grăsimea abdominală se evaluează prin circumferința burții, iar cea de sub piele se măsoară prin circumferința șoldurilor. Multe persoane apelează la liposucție atunci când se îngrașă, dar acest lucru este păgubos. Prin lipoaspirație, se scoate grăsimea de sub piele, care este benefică și depozitează grăsimile din sânge. Iar dacă scoatem grăsimea de sub piele, grăsimile din sânge cresc. Și astfel, poate apărea și ateroscleroza.

Grăsimea se acumulează pentru că organismul nostru știe să depoziteze. În momentul în care mâncăm, tot ce nu ardem, se depune. După ce am mâncat, avem 3 ore ca să ardem caloriile consumate. Tot ceea ce nu am ars în 3 ore începe să se depună.

Prima grăsime se depune în ficat și apare steatoza hepatică. A doua grăsime se depune visceral și face burta. Și a treia grăsime se depune sub piele. În momentul în care scădem în greutate, are loc procesul invers: prima grăsime care dispare e cea de sub piele, mai târziu și mai greu dispare grăsimea viscerală. Iar din ficat nu mai scade” ne-a declarat dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul SANADOR.

Mai multe informații despre pericolele grăsimilor în exces din corp puteți afla din materialul video realizat cu medicul diabetolog din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult