Dușmanul ascuns: grăsimea de pe organele interne

Dr. Șerban Damian explică ce provoacă acumularea excesivă de grăsimea viscerală?
  • Publicat:
Dușmanul ascuns: grăsimea de pe organele interne
Dr Serban Damian, foto arhivă personală

”Structura genetică poate avea o rol în legătură cu cantitatea de grăsime viscerală pe care o deținem deși aceasta joacă un rol destul de mic. Dieta și nivelul de activitate au un impact mult mai profund asupra nivelului de grăsime viscerală” explică dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv. Am aflat de ce este periculos pentru sănătate ca organele interne să fie acoperite de grăsime viscerală.

 

“Grăsimea viscerală este periculoasă deoarece este legată de eliberarea de molecule cu efect proinflamator. Aceste inflamații pot afecta arterele, pot pătrunde în ficat și pot afecta negativ modul în care corpul descompune zaharurile și grăsimile. Acumularea de grăsime viscerală poate avea un impact mare asupra modului în care corpul nostru utilizează insulina. Acesta este un hormon care reglează nivelul glicemiei, cum și unde depozităm grăsimile, cum procesam proteinele. Atunci când avem multă grăsime viscerală, acest lucru ne poate face rezistenți la insulină, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de grăsime viscerală favorizeaza apariția altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord, precum și cancer de sân și colorectal.”, continuă medicul.

Câtă grăsime viscerală este normal să ai?

O cantitate normală de grăsime viscerală la o persoana medie este în jur de 10% din masa totală de grăsime corporală. O femeie cu o talie mai mare de 80- 89 de centimetri și un bărbat care are o talie mai mare de 95-100 de centimetri sunt susceptibili de a avea exces de grăsime viscerală. Nivelul de grăsime viscerală începe să crească atunci când avem o dietă incorectă și când facem prea puțină mișcare. Și stresul poate juca și un rol în stocarea grăsimii viscerale.

Cum afli dacă ai grăsime viscerală

“Nefiind vizibilă, grăsimea viscerală este mai greu detactabilă decât grăsimea subcutanată. Putem afla exact nivelul de grăsime viscerală din organism prin teste imagistice de tip tomografie computerizată sau rezonanță magnetică. Specialiștii pot evalua cantitatea de grăsime viscerală și potențialele riscuri pentru sănătate cu ajutorul unor parametri mai la îndemână, precum forma corpului, circumferința taliei, cantitatea totală de grăsime corporală. Analiza compoziției corporale prin bioimpedanta sau adipometria cu ultrasunete sunt două metode prin care putem afla procentul de grăsime corporală și distribuția sa”, a mai explicat specialistul în nutriție sportivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân