„Putem mânca orice, dar nu oricât!” Sfaturile nutriționiștilor pentru perioada sărbătorilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
„Putem mânca orice, dar nu oricât!” Sfaturile nutriționiștilor pentru perioada sărbătorilor

Mai este foarte puțin timp până la sărbătorile de iarnă, iar mulți români țin post în această perioadă. Însă menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate, cu puține grăsimi, este importantă atât în perioada de post, cât și în timpul sărbătorilor, astfel încât organismul să nu fie afectat de eventuale carențe, dar nici de „abuzuri” alimentare. Nu trebuie uitat că riscul de a ne confrunta cu anumite probleme de sănătate este mult mai mare după o perioadă în care am ținut post și apoi începem să consumăm tot felul de preparate tradiționale în cantități mari și în același timp.

Postul înseamnă reducerea cantității de proteine consumate zilnic, prin eliminarea din alimentație a produselor din carne, ouă și lapte. Pe de o parte, efectul este benefic pentru organism, pentru că acest regim nu mai suprasolicită ficatul, rinichii și intestinele. Pe de altă parte însă, pot să apară și urmări nedorite, carențe nutriționale, dacă nu avem o dietă echilibrată în această perioadă.

Dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la SANADOR, ne sfătuiește să profităm de zilele cu dezlegare la proteine, când putem mânca pește, spre exemplu, astfel încât să suplimentăm din când în când aportul de proteine. Acești nutrienți importanți se găsesc însă și în anumite legume, astfel încât, dacă știm ce să mâncăm, putem respecta postul fără probleme.

Proteinele care nu sunt de origine animală pot fi consumate prin prepararea unor meniuri gustoase și hrănitoare, pe bază de legume, care pot include: linte, soia, fasole, mazăre, orez, varză de Bruxelles, cartofi, porumb, sparanghel, broccoli.

Alimentația echilibrată trebuie să fie o regulă și în perioada sărbătorilor, după ce se termină postul. Mulți fac excese în aceste zile și ajung la spital cu pancreatită acută sau cu indigestie.

Ca să ne ferim de aceste neplăceri, Dr. Doru Negru ne sfătuiește ce ar trebui să punem pe masa de Crăciun:

„Întrebarea nu este: «Ce să mâncăm?», ci: «Cât să mâncăm?». Putem asocia alimentele cum vrem, dar să avem grijă la cantitate. Dacă nu facem efort mai mult, de ce să mâncăm în plus? Putem mânca și slăninuță, și lebăr, și tobă, și caltaboș, și friptură de porc, chiar prăjită în untură, dar toate însumate să nu depășească 150–200 de grame. Le putem asocia cu cartofi, preferabil fierți sau copți, orez, paste făinoase, fasole, mazăre cel mult 150 de grame și, eventual, 50 grame de pâine”.

Ca să nu fim tentați să mâncăm prea mult în zilele de sărbătoare, putem recurge la câteva trucuri simple: bem un pahar cu apă înainte de masă sau începem cu o supă sau o ciorbă de zarzavat, care va crea rapid senzația de sațietate. În loc de pâine sau cartofi, putem mânca alături de friptură o salată de crudități, care conține fibre vegetale, ideale pentru sănătatea sistemului digestiv, iar la desert ar fi bine să înlocuim cozonacul sau prăjiturile cu un fruct.

Pentru o digestie sănătoasă, este recomandat să mestecăm mult timp mâncarea și să luăm îmbucături cât mai mici. Această metodă ne permite să ne săturăm chiar și cu o cantitate mai mică de mâncare. Prin urmare, dacă mâncăm încet, în liniște, savurând fiecare aliment în parte, nu vom fi tentați să facem abuz și nici nu ne vom ridica de la masă cu senzația că ne este încă foame.

Dacă nu reușim singuri să ne stabilim un program alimentar atunci putem apela cu încredere la specialiștii în nutriție, care ne vor întocmi un plan alimentar adecvat pentru fiecare în parte, ținând cont de toate particularitățile noastre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân