Dr. Doru Negru: greșeli alimentare care se fac în Post PARTEA I

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul SANADOR, explică în interviul video care sunt greșelile alimentare frecvente din perioada Postului.

Perioadele de post alimentar se regăsesc în multe religii. Iar aceste perioade presupun eliminarea anumitor alimente înainte de marile Sărbători și multă cumpătare. Anul acesta, în România, Postul Crăciunului se respectă între 15 noiembrie și 24 decembrie. Persoanele care țin post în această perioadă renunță la carne, lactate, ouă, ulei și alcool și consumă produse de origine vegetală. În anumite zile, sunt permise carnea de pește, uleiul și vinul.

„Lumea vine și mă întreabă: e bun Postul? Și răspunsul este: da. Este bun Postul că dacă nu era bun nu rezista atâtea mii de ani. Acum 2500 de ani, grecii antici au observat că ne săpăm groapa cu dinții. Numai că nici atunci și nici acum lumea nu îi asculta pe filosofi. Și atunci, în înțelepciunea ei colectivă, societatea a promovat foamea prin religie.

Foamea este firească în lumea din care facem parte. Anormală este sațietatea. Dar când societatea a avut mai mult decât îi trebuie ca să nu moară de foame, a început să facă excese. Aceste excese au trebuit limitate și cum nimeni nu-i băga în seamă pe filosofi, au fost limitate de religie.

Religiile arhaice, tribale nu spun nimic despre Post. Nici nu era mâncare multă la vremea respectivă. În religiile politiste, ale societății dezvoltate, când am început să avem mâncare, nu spunea nimeni nimic despre hrană. S-a dezvoltat societatea, s-a observat că excesul de mâncare este păgubos și atunci a fost promovată foamea prin religie. Toate religiile monoteiste pun frână la mâncare.

Noi cu rugăciunile stăm bine, dar când vine vorba de răbdate de foame, de post, dintr-odată, devenim farisei.

Ce înseamnă post? Post înseamnă să dai la o parte excesul de proteine animale. Noi suntem omnivori, predominant ierbivori. Dar în momentul în care am avut mai multă mâncare decât este cazul, am început să facem exces de proteine. Motiv pentru care, în înțelepciunea ei colectivă, societatea a promovat abstinența de la exces” ne-a declarat în interviul video dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și bolie metabolice în cadrul SANADOR.

Mai multe informații despre greșelile pe care le fac persoanele care țin post, greșeli care duc la îngrășare, puteți afla din prima parte a materialului video realizat cu dr. Doru Negru!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandări: