Zyvoxid, 400 mg / 600 mg, comprimate filmate

Producător: Pfizer Europe MA EEIG
Substanță activa
Linezolid
Clasa ATC
J01XX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pneumonie, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi
Producător
Pfizer Manufacturing Belgium NV
Acțiune terapeutică
antibiotic din grupul oxazolidinonelor care acţionează prin oprirea dezvoltării anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoacă infecţii

Ce este Zyvoxid şi pentru ce se utilizează

Zyvoxid este un antibiotic din grupul oxazolidinonelor care acţionează prin oprirea dezvoltării anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoacă infecţii. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pneumoniei şi al unor infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi. Medicul dumneavoastră trebuie să fi decis dacă Zyvoxid este indicat pentru tratamentul infecţiei dumneavostră.

Înainte să luaţi Zyvoxid

Nu luaţi ZYVOXID

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la linezolid sau la oricare dintre celelalte componente ale Zyvoxid
 • dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 2 săptămâni orice medicament cunoscut ca inhibitor al monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson
 • dacă alăptaţi. Aceasta deoarece linezolidul trece în laptele matern şi poate afecta sugarul.

Este posibil ca Zyvoxid să nu fie indicat pentru dumneavoastră, dacă răspundeţi cu „da” la oricare dintre întrebările următoare. In acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră deoarece acesta va trebui să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului şi poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

întrebaţi medicul în cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi într-una dintre următoarele situaţii:

 • Aveţi tensiune arterială mare chiar dacă luaţi sau nu tratament pentru aceasta?
 • Aţi fost diagnosticat cu hiperactivitate tiroidiană?
 • Aveţi o tumoare a glandei suprarenale numită feocromocitom sau sindrom carcinoid (determinat de tumori care secretă hormoni şi care se manifestă prin diaree, înroşire a pielii, respiraţie şuierătoare)?
 • Suferiţi de depresie, schizofrenie, confuzie mintală sau alte probleme psihice?
 • Luaţi oricare dintre următoarele medicamente?
 • medicamente decongestionante împotriva răcelii şi gripei care conţin pseudoefedrină sau fenilpropanolamină,
 • medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalină, fenoterol,
 • antidepresive cunoscute sub numele de triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), de exemplu amitriptilină, cipramil, clomipramină, dosulepină, doxepină, fluoxetină, fluvoxamină, imipramină, lofepramină, paroxetină, sertralină,
 • medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan şi zolmitriptan,
 • medicamente utilizate pentru tratamentul reacţiilor alergice grave, cu apariţie bruscă, cum este adrenalina (epinefrina),
 • medicamente care cresc tensiunea arterială, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina şi dobutamina,
 • medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate până la severe, cum este petidina,
 • medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, cum este buspirona,
 • un amtibiotic numit rifampicină.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ZYVOXID

Spuneţi medicului dumneavoastră înaintea de începerea tratamentului cu acest medicament, dacă:

 • vă apar mai uşor vânătăi şi sângerări,
 • aveţi anemie,
 • sunteţi predispus la apariţia infecţiilor,
 • aţi avut vreodată convulsii,
 • aveţi boli ale ficatului sau rinichilor, mai ales dacă efectuaţi şedinţe de dializă,
 • aveţi diaree.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă în timpul tratamentului prezentaţi:

 • probleme cu vederea, cum sunt vedere înceţoşată, modificări de percepţie a culorilor sau a detaliilor sau vi se îngustează câmpul vizual;
 • după tratamentul cu antibiotice, incluzând Zyvoxid, puteţi prezenta diaree. Dacă în timpul tratamentului apare diaree severă sau persistentă sau constataţi prezenţa de sânge sau mucus în materiile fecale, trebuie să opriţi tratamentul cu Zyvoxid şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. In această situaţie, nu trebuie să luaţi medicamente care vă opresc sau încetinesc tranzitul intestinal;
 • greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample.

Utilizarea altor medicamente

Există riscul ca Zyvoxid să interacţioneze uneori cu anumite medicamente, rezultând modificări ale tensiunii arteriale, temperaturii, bătăilor inimii sau alte simptome.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 2 săptămâni următoarele medicamente, deoarece Zyvoxid nu trebuie utilizat dacă luaţi deja sau aţi luat recent aceste medicamente (A se vedea şi pct. 2 de mai sus, „Nu luaţi Zyvoxid”).

■ inhibitori ai monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.

De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi următoarele medicamente. Medicul dumnoavoastră poate decide în unele cazuri să vă recomande Zyvoxid dar va fi necesar să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului. In alte cazuri poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

 • medicamente decongestionante împotriva răcelii şi gripei care conţin pseudoefedrină sau fenilpropanolamină;
 • unele medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalină, fenoterol
 • antidepresive triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), de exemplu amitriptilină, cipramil, clomipramină, dosulepină, doxepină, fluoxetină, fluvoxamină, imipramină, lofepramină, paroxetină, sertralină;
 • medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan şi zolmitriptan;
 • medicamente utilizate pentru tratamentul reacţiilor alergice grave, cu apariţie bruscă, cum este adrenalina (epinefrina);
 • medicamente care cresc tensiunea arterială, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina şi dobutamina;
 • medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate până la severe, cum este petidina;
 • medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, cum este buspirona;
 • medicamente care împiedică formarea de cheaguri în sânge, cum este warfarina.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea ZYVOXID împreună cu alimente şi băuturi

Zyvoxid poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Evitaţi consumul excesiv de brânzeturi fermentate, alimente conţinând drojdie sau de seminţe de soia (de exemplu sosuri de soia) şi băuturile alcoolice, în special berea şi vinul deoarece Zyvoxid poate interacţiona cu o substanţă numită tiramină, prezentă în mod natural în anumite alimente, producând creşterea tensiunii arteriale.

Dacă după consumul de alimente sau băuturi apare o durere de cap pulsatilă, informaţi medicul sau farmacistul.

Sarcina şi alăptarea

Efectul utilizării Zyvoxid la gravide nu este cunoscut. Ca urmare, nu trebuie să luaţi Zyvoxid în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă.

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Zyvoxid deoarece acesta trece în lapte şi poate afecta sugarul.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Zyvoxid poate determina ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă aceste simptome apar, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte. Ţineţi minte că dacă nu vă simţiţi bine, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este diminuată.

Cum să luaţi Zyvoxid

Adulţi

Întotdeauna luaţi Zyvoxid comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru Zyvoxid comprimate este de un comprimat filmat (400 sau 600 mg linezolid), de 2 ori pe zi (la fiecare 12 ore). înghiţiţi comprimatul întreg, cu o cantitate suficientă de apă.

Dacă trebuie să efectuaţi o şedinţă de dializă, luaţi Zyvoxid comprimate după efectuarea dializei.

Durata obişnuită a tratamentului este de 10 până la 14 zile (incluzând şi zilele în care vi s-a administrat, eventual, Zyvoxid soluţie perfuzabilă sau Zyvoxid suspensie orală), dar, dacă este necesar, se poate prelungi până la 28 de zile. Medicul dumneavoastră va decide durata tratamentului.

În timpul tratamentului cu Zyvoxid, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze periodic teste de sânge pentru a vă monitoriza numărul de celule din sânge.

In cazul tratamentului mai lung de 28 de zile, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze vederea.

Copii şi adolescenţi

Zyvoxid comprimate nu se administrează copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Dacă aţi luat mai mult ZYVOXID decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi uitat să luaţi ZYVOXID

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Zyvoxid, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Apoi luaţi următoarea doză după 12 ore şi continuaţi administrarea comprimatelor filmate la fiecare 12 ore.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi ZYVOXID

Este important să luaţi Zyvoxid până la terminarea tratamentului recomandat de medicul dumneavoastră, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat să încetaţi tratamentul.

Dacă simptomele iniţiale revin după oprirea tratamentului, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zyvoxid poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse în timpul tratamentului cu Zyvoxid :

 • reacţii adverse la nivelul pielii, cum sunt înroşire, durere, descuamare (dermatită), erupţie trecătoare, mâncărime sau umflare, în special în zona feţei şi a gâtului. Acestea pot fi semne ale unei reacţii alergice şi poate fi necesară întreruperea tratamentului cu Zyvoxid;
 • probleme cu vederea, cum sunt vedere înceţoşată, modificări de percepţie a culorilor sau a detaliilor sau vi se îngustează câmpul vizual;
 • diaree severă sau persistentă cu sânge sau mucus în materiile fecale (colită asociată tratamentului cu antibiotice, incluzând colita pseudomembranoasă), care, foarte rar, se poate complica şi poate ameninţa viaţa;
 • greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample;
 • în timpul tratamentului cu Zyvoxid au fost raportate crize sau convulsii. Spuneţi medicului dumneavostră dacă prezentaţi agitaţie, stare de confuzie, delir, rigiditate, tremurături, lipsa capacităţii de coordonare sau convulsii în timp ce luaţi şi antidepresive cunoscute sub numele de ISRS (A se vedea pct. 2).

La pacienţii care au urmat tratament cu Zyvoxid mai lung de 28 de zile, au fost raportate amorţeală, înţepături sau vedere înceţoşată. Dacă aveţi tulburări de vedere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse pot include:

Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori):

 • infecţii fungice, mai ales vaginale sau orale (candidoză),
 • durere de cap,
 • senzaţie de gust metalic,
 • diaree, greaţă, vărsături,
 • modificări ale rezultatelor unor teste de sânge, incluzând testele care evaluează funcţionarea rinichilor sau ficatului sau ale concentraţiei de glucide din sânge,
 • sângerări sau vânătăi fără o cauză explicată, care pot fi determinate de modificări ale numărului anumitor celule sanguine, care pot afecta coagularea sângelui sau pot determina apariţia anemiei.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 utilizatori):

 • inflamaţii ale vaginului sau a zonei genitale la femei,
 • modificări ale numărului unor anumite celule, care pot determina diminuarea capacităţii dumneavoastră de apărare contra infecţiilor),
 • dificultăţi la adormire,
 • ameţeli, senzaţie de înţepături sau amorţeli,
 • vedere înceţoşată,
 • ţiuituri în urechi (tinnitus),
 • creştere a tensiunii arteriale, inflamaţie a venelor,
 • indigestie, dureri abdominale, constipaţie,
 • uscăciune sau durere la nivelul gurii, umflare, durere sau modificare de culoare la nivelul limbii,
 • erupţii trecătoare pe piele,
 • nevoia de a urina mai frecvent,
 • febră, frisoane, durere,
 • senzaţie de oboseală sau senzaţie de sete intensă,
 • inflamaţie a pancreasului,
 • transpiraţii excesive,
 • modificări ale concentraţiei de proteine, săruri sau enzime din sânge care evaluează funcţionarea rinichilor sau ficatului.

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori) :

 • modificări ale ritmului inimii (bătăi rapide ale inimii),
 • atacuri ischemice trecătoare (tulburare temporară a circulaţiei sângelui la nivelul creierului care determină simptome trecătoare ca pierderea vederii, senzaţie de slăbiciune la nivelul picioarelor şi mâinilor, vorbire bolborosită şi pierderea stării de conştienţă),
 • insuficienţă renală.

Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse (cu frecvenţă necunoscută):

 • sindrom serotoninergic (simptomele includ bătăi rapide ale inimii, stare de confuzie, transpiraţie excesivă, halucinaţii, mişcări involuntare, frisoane şi tremurături);
 • acidoză lactică (simptomele includ greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample);
 • tulburări grave la nivelul pielii;
 • convulsii;
 • colorarea smalţului dinţilor, care se poate îndepărta prin periaj dentar profesional (îndepărtarea manuală a depunerilor);
 • alopecie (pierderea părului);
 • hiponatremie (concentraţii scăzute de sodiu în sânge) ;
 • modificări de percepţie a culorilor, dificultăţi în percepţia detaliilor sau îngustarea câmpului vizual.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zyvoxid

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Zyvoxid după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine ZYVOXID

Substanţa activă este linezolid.

Zyvoxid 400 mg

Un comprimat filmat conţine linezolid 400 mg. Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu tip A, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 572); Film: hipromeloză, dioxid de titan, macrogol, ceară Carnauba (E 903)

Cerneală pentru imprimare: shellac, oxid negru de fer (E 172), 2-etoxietanol, propilenglicol.

Zyvoxid 600 mg

Un comprimat filmat conţine linezolid 600 mg. Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu tip A, hidroxipropilceluloză (E 463), stearat de magneziu (E 572); Film: Opadry White YS-1-18202-A*, ceară carnauba.

Cerneală pentru inscripţionare: shellac, oxid roşu de fer (E 172), alcool n-butil, propilenglicol

Cum arată Zyvoxid şi conţinutul ambalajului

Zyvoxid 400 mg

Zyvoxid 400 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, albe până la aproape albe, inscripţionate pe una din feţe „ZYVOXID 400 mg” cu cerneală neagră.

Zyvoxid 400 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu un blister din Al/PVC a câte 10 comprimate.

Zyvoxid 400 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate, închis cu capac din polipropilenă, conţinând 10 comprimate filmate.

Zyvoxid 600 mg

Zyvoxid 600 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, albe până la aproape albe, inscripţionate pe una din feţe „ZYVOXID 600 mg” cu cerneală roşie.

Zyvoxid 600 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu un blister din Al/PVC a 10 comprimate.

Zyvoxid 600 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate, închis cu capac din polipropilenă conţinând 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pfizer Europe MA EEIG, Sandwich, Kent, CT 13 9 NJ Marea Britanie

Fabricantul

Pfizer Manufacturing Belgium NV Rijksweg 12, 2870 Puurs Belgia

Pentru orice informaţii despre medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în februarie 2013.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica