Zyvoxid, 100 mg/5 ml, granule pentru suspensie orală

Substanță activa
Linezolid
Clasa ATC
J01XX
Format
granule pentru suspensie orală
Afecțiuni
pneumonie, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi
Producător
Pfizer Manufacturing Belgium NV
Acțiune terapeutică
antibiotic din grupul oxazolidinonelor care acţionează prin oprirea dezvoltării anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoacă infecţii

Ce este Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală şi pentru ce se utilizează

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală este un antibiotic din grupul oxazolidinonelor care acţionează prin oprirea dezvoltării anumitor tipuri de bacterii (germeni) care provoacă infecţii. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pneumoniei şi al unor infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi. Medicul dumneavoastră trebuie să fi decis dacă Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală este indicat pentru tratamentul infecţiei dumneavostră.

Înainte să luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Nu luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la linezolid sau la oricare dintre celelalte componente ale Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală.
  • dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 2 săptămâni orice medicament cunoscut ca inhibitor al monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.
  • dacă alăptaţi. Aceasta deoarece linezolidul trece în laptele matern şi poate afecta sugarul.

Este posibil ca Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală să nu fie indicat pentru dumneavoastră, dacă răspundeţi cu „da” la oricare dintre întrebările următoare. In acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră deoarece acesta va trebui să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului şi poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

întrebaţi medicul în cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi într-una dintre următoarele situaţii:

  • Aveţi tensiune arterială mare, chiar dacă luaţi sau nu tratament pentru aceasta?
  • Aţi fost diagnosticat cu hiperactivitate tiroidiană?
  • Aveţi o tumoare a glandei suprarenale numită feocromocitom sau sindrom carcinoid (determinat de tumori care secretă hormoni şi care se manifestă prin diaree, înroşire a pielii, respiraţie şuierătoare)?
  • Suferiţi de depresie, schizofrenie, confuzie mintală sau alte probleme psihice?
  • Luaţi oricare dintre următoarele medicamente
  • medicamente decongestionante împotriva răcelii şi gripei care conţin pseudoefedrină sau fenilpropanolamină,
  • medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalină, fenoterol,
  • antidepresive triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), de exemplu amitriptilină, cipramil, clomipramină, dosulepină, doxepină, fluoxetină, fluvoxamină, imipramină, lofepramină, paroxetină, sertralină,
  • medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan şi zolmitriptan,
  • medicamente utilizate pentru tratamentul reacţiilor alergice grave, cu apariţie bruscă, cum este adrenalina (epinefrina),
  • medicamente care cresc tensiunea arterială, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina şi dobutamina,
  • medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate până la severe, cum este petidina,
  • medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, cum este buspirona,
  • un amtibiotic numit rifampicină.

Aveţi grijă deosebită când luaţi ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Spuneţi medicului dumneavoastră înaintea de începerea tratamentului cu acest medicament, dacă:

  • vă apar mai uşor vânătăi şi sângerări,
  • aveţi anemie,
  • sunteţi predispus la apariţia infecţiilor,
  • aţi avut vreodată convulsii,
  • aveţi boli ale ficatului sau rinichilor, mai ales dacă efectuaţi şedinţe de dializă,
  • aveţi diaree.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă în timpul tratamentului prezentaţi:

  • probleme cu vederea, cum sunt vedere înceţoşată, modificări de percepţie a culorilor sau a detaliilor sau vi se îngustează câmpul vizual,
  • după tratamentul cu antibiotice, incluzând Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală, puteţi prezenta diaree. Dacă în timpul tratamentului apare diaree severă sau persistentă sau constataţi prezenţa de sânge sau mucus în materiile fecale, trebuie să opriţi tratamentul cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. In această situaţie, nu trebuie să luaţi medicamente care vă opresc sau încetinesc tranzitul intestinal,
  • greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample.

Utilizarea altor medicamente

Există riscul ca Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală să interacţioneze uneori cu anumite medicamente, rezultând modificări ale tensiunii arteriale, temperaturii, bătăilor inimii sau alte simptome.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 2 săptămâni următoarele medicamente, deoarece Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală nu trebuie utilizat dacă luaţi deja sau aţi luat recent aceste medicamente (A se vedea şi pct. 2 de mai sus, „Nu luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală”).

  • inhibitori ai monoaminooxidazelor (IMAO, de exemplu fenelzină, izocarboxazidă, selegilină, moclobemidă). Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson.

De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi următoarele medicamente. Medicul dumnoavoastră poate decide în unele cazuri să vă recomande Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală dar va fi necesar să vă verifice starea generală de sănătate şi tensiunea arterială înaintea şi în timpul tratamentului. In alte cazuri poate decide că alt tratament este mai indicat pentru dumneavoastră.

  • medicamente decongestive împotriva răcelii şi gripei care conţin pseudoefedrină sau fenilpropanolamină;
  • unele medicamente utilizate pentru tratamentul astmului, cum sunt salbutamol, terbutalină, fenoterol
  • anumite antidepresive cunoscute sub numele de triciclice sau ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), de exemplu amitriptilină, cipramil, clomipramină, dosulepină, doxepină, fluoxetină, fluvoxamină, imipramină, lofepramină, paroxetină, sertralină;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei, cum sunt sumatriptan şi zolmitriptan; medicamente utilizate pentru tratamentul reacţiilor alergice grave, cu apariţie bruscă, cum este adrenalina (epinefrina);
  • medicamente care cresc tensiunea arterială, cum sunt noradrenalina, (norepinefrina), dopamina şi dobutamina;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul durerii moderate până la severe, cum este petidina;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, cum este buspirona;
  • medicamente care împiedică formarea de cheaguri în sânge, cum este warfarina.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală cu alimente şi băuturi

  • Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală poate fi administrat indiferent de orarul meselor.
  • Evitaţi consumul excesiv de brânzeturi fermentate, alimente conţinând drojdie sau de seminţe de soia (de exemplu sosuri de soia) şi băuturile alcoolice, în special berea şi vinul deoarece Zyvoxid poate interacţiona cu o substanţă numită tiramină, prezentă în mod natural în anumite alimente, producând creşterea tensiunii arteriale.
  • Dacă după consumul de alimente sau băuturi apare o durere de cap pulsatilă, informaţi medicul sau farmacistul.

Sarcina şi alăptarea

Efectul utilizării Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală la gravide nu este cunoscut. Ca urmare, nu trebuie să luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă.

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală, deoarece acesta trece în laptele matern şi poate afecta sugarul.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală poate determina ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă aceste simptome apar, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau unelte. Ţineţi minte că dacă nu vă simţiţi bine, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este diminuată.

Informaţii importante privind unele componente ale Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală conţine zahăr, fructoză şi sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală conţine aspartam. Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Cum să luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Intotdeauna luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală este furnizat sub formă de granule, din care farmacistul vă va prepara o suspensie pe care o veţi lua.

Adulţi

Doza uzuală de Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală este de 6 măsuri dozatoare a 5 ml suspensie (600 mg linezolid), administrat de 2 ori pe zi (la fiecare 12 ore).

Inainte de utilizare, întoarceţi uşor, de câteva ori, flaconul cu partea inferioară în sus. NU AGITAŢI.

Dacă trebuie să efectuaţi o şedinţă de dializă, luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală după efectuarea dializei.

Durata obişnuită a tratamentului este de 10-14 zile (incluzând şi zilele în care vi s-a administrat, Zyvoxid soluţie perfuzabilă sau Zyvoxid comprimate), dar, dacă este necesar, se poate prelungi până la 28 de zile. Medicul dumneavoastră va decide durata tratamentului.

În timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze periodic teste de sânge pentru a vă monitoriza numărul de celule din sânge.

In cazul tratamentului mai lung de 28 de zile, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze vederea.

Copii şi adolescenţi

În mod normal, Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală nu se administrează copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Prepararea suspensiei orale

Se loveşte uşor flaconul pentru a dispersa granulele. Se adaugă cantitatea totală de 123 ml apă în două etape, rezultând 150 ml suspensie orală. După adăugarea primei jumătăţi din volum, se agită energic pentru a umezi toate granulele. Apoi se adaugă a doua jumătate şi se agită energic pentru a obţine o suspensie uniformă.

Dacă aţi luat mai mult ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi uitat să luaţi ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi. Apoi luaţi următoarea doză după 12 ore şi continuaţi administrarea medicamentului la fiecare 12 ore. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi ZYVOXID 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Este important să luaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală până la terminarea tratamentului recomandat de medicul dumneavoastră, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat să încetaţi tratamentul.

Dacă simptomele iniţiale revin după oprirea tratamentului, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse în timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală:

  • reacţii adverse la nivelul pielii, cum sunt înroşire, durere, descuamare (dermatită), erupţie trecătoare, mâncărime sau umflare, în special în zona feţei şi a gâtului. Acestea pot fi semne ale unei reacţii alergice şi poate fi necesară întreruperea tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală;
  • probleme cu vederea, cum sunt vedere înceţoşată, modificări de percepţie a culorilor sau a detaliilor sau vi se îngustează câmpul vizual;
  • diaree severă sau persistentă cu sânge sau mucus în materiile fecale (colită asociată tratamentului cu antibiotice, incluzând colita pseudomembranoasă), care, foarte rar, se poate complica şi poate ameninţa viaţa;
  • greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample;
  • în timpul tratamentului cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală au fost raportate crize sau convulsii. Spuneţi medicului dumneavostră dacă prezentaţi agitaţie, stare de confuzie, delir, rigiditate, tremurături, lipsa capacităţii de coordonare sau convulsii în timp ce luaţi şi antidepresive cunoscute sub numele de ISRS (A se vedea pct. 2).

La pacienţii care au urmat tratament cu Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală mai lung de 28 de zile, au fost raportate amorţeală, înţepături în membre sau vedere înceţoşată. Dacă aveţi tulburări de vedere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse pot include:

Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori):

  • infecţii fungice, mai ales vaginale sau orale (candidoză),
  • durere de cap,
  • senzaţie de gust metalic,
  • diaree, greaţă, vărsături,
  • modificări ale rezultatelor unor teste de sânge, incluzând testele care evaluează funcţionarea rinichilor sau ficatului sau ale concentraţiei de glucide din sânge,
  • sângerări sau vânătăi fără o cauză explicată, care pot fi determinate de modificări ale numărului anumitor celule sanguine, care pot afecta coagularea sângelui sau pot determina apariţia anemiei.

Reacţii adverse mai puţin frecvente ( apar la mai ăuţin de 1 din 100 utilizatori):

  • inflamaţii ale vaginului sau a zonei genitale la femei,
  • modificări ale numărului unor anumite celule, care pot determina diminuarea capacităţii dumneavoastră de apărare contra infecţiilor),
  • dificultăţi la adormire,
  • ameţeli, senzaţie de înţepături sau amorţeli,
  • vedere înceţoşată,
  • ţiuituri în urechi (tinnitus),
  • creştere a tensiunii arteriale, inflamaţie a venelor,
  • indigestie, dureri abdominale, constipaţie,
  • uscăciune sau durere la nivelul gurii, umflare, durere sau modificare de culoare la nivelul limbii,
  • erupţii trecătoare pe piele,
  • nevoia de a urina mai frecvent,
  • febră, frisoane, durere,
  • senzaţie de oboseală sau senzaţie de sete intensă
  • inflamaţie a pancreasului,
  • transpiraţii excessive,
  • modificări ale concentraţiei de proteine, săruri sau enzime din sânge care evaluează funcţionarea rinichilor sau ficatului,

Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):

  • modificări ale ritmului inimii (bătăi rapide ale inimii);
  • atacuri ischemice trecătoare (tulburare temporară a circulaţiei sângelui la nivelul creierului care determină simptome trecătoare ca pierderea vederii, senzaţie de slăbiciune la nivelul picioarelor şi mâinilor, vorbire bolborosită şi pierderea stării de conştienţă);
  • insuficienţă renală.

Au fost raportate şi următoarele reacţii adverse (cu frecvenţă necunoscută):

  • sindrom serotoninergic (simptomele includ bătăi rapide ale inimii, stare de confuzie, transpiraţie excesivă, halucinaţii, mişcări involuntare, frisoane şi tremurături),
  • acidoză lactică (simptomele includ greaţă sau vărsături care reapar, dureri abdominale sau respiraţii ample)
  • tulburări grave la nivelul pielii
  • convulsii
  • colorarea smalţului dinţilor, care se poate îndepărta prin periaj dentar profesional (îndepărtarea manuală a depunerilor)
  • alopecie (pierderea părului)
  • hiponatremie (concentraţii scăzute de sodiu în sânge)
  • modificări de percepţie a culorilor, dificultăţi în percepţia detaliilor sau îngustarea câmpului vizual

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală după data de expirare înscrisă pe cutie şi flacon, după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în cel mult 3 săptămâni de la reconstituire.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală

Substanţa activă este linezolidul. După constituire cu 123 ml apă se obţin 150 ml suspensie orală,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituită conţine 100 mg linezolid.

Celelalte componente sunt: zahăr, manitol (E 421), celuloză microcristalină (E 460), carboximetilceluloză sodică (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), gumă Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorură de sodiu, edulcoranţi (fructoză, maltodextrină, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanţi Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehidă, aldehidă anisică, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactonă, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropină, maltodextrină, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehidă de portocale, ulei de portocale FLA CP, ulei de portocale Valencia 2X, esenţă din ulei de portocale, carbonili din suc de portocale, terpeni de portocale, ulei esenţial de mentă, propilenglicol, ulei de mandarine, extract de vanilie, vanilină, apă)

Cum arată Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală şi conţinutul ambalajului

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală se prezintă sub formă de granule de culoare albă până la galben-portocaliu, cu aromă de portocale.

Zyvoxid 100 mg/5 ml granule pentru suspensie orală este disponibil în cutie cu un flacon din sticlă brună cu capacitatea de 240 ml, închis cu capac din polipropilenă, care conţine 66 g granule pentru 150 ml suspensie orală şi o măsură dozatoare dublă a 2,5 ml şi a 5 ml. – înainte de utilizare răsturnaţi uşor flaconul de 3-5 ori.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pfizer Europe MA EEIG, Sandwich, Kent, CT 13 9 NJ Marea Britanie

Fabricantul

Pfizer Manufacturing Belgium NV Rijksweg 12, 2870 Puurs Belgia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în februarie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal