Zenaro, 0,5 mg/ml, sirop

Producător: Zentiva, k.s.
Substanță activa
diclorhidrat de levocetirizină
Clasa ATC
R06AE
Format
sirop
Afecțiuni
pentru tratamentul simptomelor asociate cu rinita alergică şi urticarie
Producător
Zentiva, k.s.
Acțiune terapeutică
antihistaminice, ameliorează semnele (simptomele) neplăcute şi neplăcerile legate de rinita alergică şi urticarie

Ce este Zenaro şi pentru ce se utilizează

Zenaro aparţine grupului de medicamente antihistaminice şi este utilizat pentru tratamentul simptomelor asociate cu:

  • rinita alergică, inclusiv rinita alergică persistentă
  • urticarie (umflare, înroşire şi senzaţie de arsură la nivelul pielii).

Medicamentele antihistaminice ameliorează semnele (simptomele) neplăcute şi neplăcerile legate de afecţiunile de mai sus, cum sunt strănutul, toate semnele de la nivelul mucoasei nazale şi ochilor, erupţiile pe piele.

Medicamentul este indicat la adulţi, adolescenţi şi copii începând cu vârsta de 2 ani.

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Zenaro

Nu utilizaţi Zenaro dacă:

  • sunteti alergic (hipersensibil) la substanţa activă (diclorhidrat de levocetirizină) sau la alte medicamente care conţin o substanţă cu structură chimică asemănătoare (derivaţi de piperazină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenaro (vezi punctul „Ce conţine Zenaro”).
  • aţi avut în trecut o reacţie alergică sau de hipersensibilitate la orice medicament din clasa medicamentelor antihistaminice.
  • aveţi tulburări severe la nivelul rinichilor (adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră).

Zenaro împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Zenaro împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic

  • Se recomandă prudenţă dacă Zenaro se administrează concomitent cu alcool etilic. La pacienţii sensibili, administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină împreună cu alcool etilic sau alte medicamente care acţionează la nivel central, poate influenţa sistemul nervos central (creier şi măduva spinării) deşi s-a demonstrat că forma racemică (cetirizină) nu accentuează efectul alcoolului etilic.
  • Siropul poate fi administrat nediluat sau diluat într-un pahar cu apă. Zenaro poate fi administrat cu sau fără alimente. Gradul de absorbţie al substanţei active a acestui medicament nu este influenţat de alimente; cu toate acestea, viteza de absorbţie este scăzută de alimente.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru informaţii privind utilizarea medicamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In cursul administrării dozelor recomandate, nu s-a observat niciun efect asupra atenţiei sau capacităţii de reacţie sau asupra capacităţii de a conduce vehicule. Cu toate acestea, unii dintre pacienţii trataţi cu Zenaro pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă vă simţiţi somnoros după ce aţi utilizat Zenaro, amânaţi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor până când vigilenţa dumneavoatră nu mai este afectată.

Zenaro conţine maltitol

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Zenaro

Luaţi întotdeauna Zenaro exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este:

– adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: 10 ml sirop o dată pe zi (2 linguriţe măsurătoare pline o dată pe zi).

– copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani: 2,5 ml sirop de două ori pe zi (o jumătate de linguriţă măsurătoare de două ori pe zi).

Dacă aveţi boli ale rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului, în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi. In acest caz, respectaţi recomandările medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi o boală a ficatului, nu este necesară reducerea dozelor.

Dacă aveţi atât o boală a rinichilor cât şi a ficatului, medicul dumneavoastră vă poate modifica intervalele de administrare a medicamentului în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră de rinichi.

Siropul poate fi administrat nediluat sau diluat într-un pahar cu apă. Zenaro poate fi administrat cu sau fără alimente. Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia bolii şi trebuie să respecte recomandările medicului.

Instrucţiuni pentru deschiderea flaconului cu sistem de închidere securizat

Flaconul este prevăzut cu un sistem de închidere securizat care previne deschiderea de către copii. Pentru a deschide: se apasă ferm în jos şi se roteşte în sens invers acelor de ceasornic. După utilizare, se înşurubează capacul strâns.

Dacă utilizaţi mai mult Zenaro decât trebuie

Supradozajul semnificativ se poate prezenta sub formă de somnolenţă. La copii şi adolescenţi, pot să apară mai întâi agitaţie şi nelinişte, care mai apoi se transformă în somnolenţă. Dacă înghiţiţi din greşeală o doză mai mare de Zenaro decât este recomandat sau în cazul ingestiei ocazionale de către un copil, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, care va decide măsurile adecvate care trebuie luate.

Dacă uitaţi să luaţi Zenaro

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul şi luaţi următoarea doză la momentul programat.

Dacă încetaţi să utilizaţi Zenaro

Întreruperea tratamentului cu Zenaro mai repede decât era prevăzut nu ar trebui să aibă efecte negative, în sensul că simptomele bolii vor reapărea progresiv, cu o severitate care nu o depăşeşte pe cea dinaintea tratamentului cu Zenaro.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zenaro poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Intrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului la primele semne de hipersensibilitate (reacţie alergică) la Zenaro. Printre semnele de hipersensibilitate se numără: umflare a gurii, feţei şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire însoţite de reacţii pe piele care provoacă roşeaţă, umflare şi mâncărime localizate, dificultăţi de respiraţie, scădere bruscă a tensiunii arteriale, pierdere a stării de conştienţă.

În cursul tratamentului cu levocetirizină (substanţa activă a medicamentului) au fost observate următoarele reacţii adverse:

Frecvente: pot afecta 1 persoană din 10

uscăciune a gurii, oboseală, somnolenţă, durere de cap

Mai puţin frecvente: pot afecta 1 persoană din 100

durere abdominală, epuizare

Foarte rare: pot afecta 1 persoană din 10000

comportament agresiv şi agitat, halucinaţii, depresie, convulsii, tulburări de vedere, percepere a bătăilor inimii, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), inflamaţie a ficatului, reacţie de hipersensibilitate (vezi mai sus), erupţii pe piele şi la nivelul mucoaselor de fiecare dată când se utilizează un medicament, mâncărime şi senzaţie de arsură la nivelul pielii, erupţie trecătoare pe piele, urticarie, dificultăţi de respiraţie, creştere în greutate, greaţă, vărsături, durere musculară, anomalii ale funcţiei ficatului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zenaro

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C şi a se utiliza în decurs de 6 luni de la prima deschidere.

Nu utilizaţi Zenaro după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Zenaro

  • Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină. 10 ml sirop conţin diclorhidrat de levocetirizină 5 mg.
  • Celelalte componente sunt glicerină 85% (E 422), propilenglicol, maltitol lichid (E 965), zaharină sodică (E 594), acetat de sodiu trihidrat (pentru ajustarea pH-ului), acid acetic glacial (pentru ajustarea pH-ulu), aromă de cireşe, apă purificată

Cum arată Zenaro şi conţinutul ambalajului

Zenaro este o soluţie limpede, incoloră până la uşor gălbuie.

Ambalaj primar: flacon din sticlă de culoare brună, închis cu capac cu filet din PP, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii. Linguriţă măsurătoare din polistiren având un volum total de 5 ml şi gradaţii pentru măsurarea unui volum de 2,5 ml şi 1,25 ml.

Ambalaj secundar: cutie din carton.

Mărimi de ambalaj: 1 flacon a 200 ml

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37, Praga 10 Republica Cehă

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă               Zenaro 0,5 mg/ml sirup

Republica Slovacia          Zenaro 0,5 mg/ml sirup

Polonia                          Zenaro

România                        Zenaro 0,5 mg/ml sirop

Bulgaria                         3eHapo 0,5 mg/ml cupon

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica