Xyzal, 5 mg/ml, picaturi orale solutie

Substanță activa
Diclorhidrat de levocetirizina
Clasa ATC
R06AE
Format
picaturi orale, solutie
Afecțiuni
pentru tratamentul semnelor de boală (simptomelor) asociate cu reacţii alergice
Producător
UCB Pharma S.A.
Acțiune terapeutică
agent antialergic

Ce este Xyzal şi pentru ce este utilizat

Fiecare ml (20 picaturi) contine 5 mg din substanta activa diclorhidrat de levocetirizină. Solutia orala in picaturi este transparenta, incolora si contine urmatorii excipienţi: acetat de sodiu, acid acetic, propilenglicol, glicerol 85%, parahidroxibenzoat de metil (E218), parahidroxibenzoat de propil (E216), zaharina sodica si apa purificata. Xyzal este disponibil in flacoane a 10 ml, 15 ml si 20 ml.

Deţinătorul Autorizaţiei de Punere pe piaţă:

UCB Pharma GmbH Alfred -Nobel-Strasse 10 40789 Monheim, Germania

Producător:

UCB Pharma S.A.,

Via Praglia 15, I-10044 Pianezza (TO), Italia

Xyzal este un agent antialergic pentru tratamentul semnelor de boală (simptomelor) asociate cu reacţii alergice, cum ar fi:

-Febra de fân, inclusiv acuze oculare;

-Rinite alergice cronice (alergie la praful din casă);

-Urticarie cronică.

Înainte de a utiliza Xyzal

Nu se administrează Xyzal:

-Dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la diclorhidrat de levocetirizină/cetirizină, la oricare altă substanţă cu o structură chimică asemănătoare sau la unul dintre ceilalţi componenţi ai Xyzal. -Dacă funcţia dumneavoastră renală este complet sau aproape complet afectată (anurie).

Aveţi grijă deosebită cu Xyzal:

  • Nu este recomandată administrarea Xyzal copiilor cu vârsta sub 2 ani.
  • Componentii sai metil parahidroxibenzoat (E218) si propil parahidroxibenzoat (E216) pot determina reactii alergice (posibil tardive), iar propilen glicolul poate produce simptome asemanatoare consumului de alcool.
  • Pacienţilor cu funcţie renală afectată li se poate administra o doză mai mică în funcţie de severitatea bolii renale; doza va fi determinată de medicul care a stabilit tratamentul.
  • Pacienţilor cu funcţie hepatică afectată trebuie să li se administreze doza uzuală.
  • Pacienţilor care au atât funcţie renală afectată cât şi hepatică li se poate administra o doză mai mică în funcţie de severitatea bolii renale; doza va fi determinată de medicul care vă tratează.

Administrarea concomitentă de Xyzal cu alimente şi băuturi:

Se recomandă prudenţă dacă Xyzal se administrează concomitent cu alcool etilic. La pacienţii sensibili, administrarea concomitentă de levocetirizină şi alcool etilic poate avea efecte asupra vigilenţei şi a abilităţii de a conduce şi utiliza maşini.

Sarcină

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de administrarea acestui medicament. Deşi studiile efectuate la animal nu au relevat efecte negative, Xyzal nu trebuie administrat în timpul sarcinii. Dacă se administrează accidental Xyzal în timpul sarcinii, nu sunt de aşteptat efecte grave asupra fătului, dar cu toate acestea trebuie întreruptă imediat administrarea medicamentului.

Alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de administrarea acestui medicament. Xyzal nu trebuie administrat în timpul alăptării deoarece se presupune că substanţa activă trece în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor:

Nu există nici o dovadă că acest medicament, administrat în doza recomandată, afectează vigilenţa, viteza de reacţie şi capacitatea de a conduce vehicule. Cu toate acestea, unii pacienţi pot prezenta somnolenţă, oboseală sau astenie sub terapie cu Xyzal.

De aceea, pacienţii care intenţionează să conducă vehicule, să se implice în activităţi riscante sau să folosească utilaje li se recomandă să nu depăşească doza recomandată şi mai întâi să aştepte şi să urmărească îndeaproape răspunsul la medicament. Pacienţii sensibili trebuie să evite administrarea concomitentă de alcool etilic sau de medicamente ce deprimă sistemul nervos central.

Interacţiuni medicamentoase:

Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi cele fără prescripţie medicală.

Nu s-au observat interacţiuni cu alte medicamente.

Cum se utilizează Xyzal

Luaţi întotdeauna Xyzal exact cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să verificaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă sunteţi nesigur. Doza uzuală este: Adulţi şi adolescenţi peste 12 ani : 5 mg (20 picaturi)

Copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani: 5 mg (20 picaturi)

Copii cu vârste cuprinse între 2-6 ani: 2,5 mg in 2 prize a cate 1,25 mg (5 picaturi de doua ori pe zi)

Notă: Pacienţilor cu funcţie renală afectată (insuficienţă renală) li se poate administra o doză mai mică (vezi ” Aveţi grijă deosebită cu Xyzal „).

Picaturile trebuie diluate cu lichid, putând fi administrat cu sau fără alimente.

Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia simptomatologiei. Pentru febra de fân, o perioadă de tratament de 3-6 săptămâni este în general suficientă; pentru expunerea de scurtă durată la polen, tratamentul timp de o săptămână este suficient.

Dacă aveţi impresia că efectul Xyzal este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aţi luat mai multe comprimate de Xyzal decât ar fi trebuit:

Supradozajul poate determina somnolenţă la adulţi şi iniţial agitaţie şi nelinişte urmată de somnolenţă la copii.

Dacă credeţi că aţi luat o supradoză de Xyzal, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră, care va decide ce măsuri trebuie luate.

Dacă aţi uitat să luaţi Xyzal:

În acest caz nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, ci continuaţi tratamentul în regimul de doze recomandat de medicul dumneavoastră.

Efectele la întreruperea tratamentului cu Xyzal:

Nu sunt necesare reguli speciale.

Posibile reacţii adverse

Ca şi alte medicamente, Xyzal poate să aibă reacţii adverse.

În principal reacţiile adverse uşoare sau moderate ca: uscăciunea gurii, dureri de cap, oboseală şi somnolenţă au fost raportate frecvent (peste 1 %).

Dacă apare una dintre reacţiile adverse descrise mai sus, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră, care va stabili severitatea acestora şi va decide orice măsuri în plus care vor fi necesare.

La primul semn de reacţie de hipersensibilitate (alergie la medicament), opriţi imediat tratamentul cu Xyzal.

Dacă observaţi oricare alte reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

 

Păstrarea Xyzal comprimate

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu sunt necesare precautii speciale de pastrare.

A nu se folosi după data de expirare menţionată pe ambalaj.

Alte infomatii

Data ultimei verificări a prospectului

Ianuarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being