Contrahist, 5 mg, comprimate filmate

Producător: Adamed Sp. z o.o.
Substanță activa
Diclorhidrat de levocetirizină
Clasa ATC
R06AE
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
rinită alergică, erupţie urticariană cronică de origine necunoscută
Producător
Adamed Sp. z o.o.
Acțiune terapeutică
antialergic (antihistaminic pentru uz sistemic)

Ce este Contrahist şi pentru ce se utilizează

Diclorhidratul de levocetirizină este substanţa activă a medicamentului Contrahist. Contrahistul este un medicament antialergic (antihistaminic pentru uz sistemic).

Este utilizat pentru tratamentul semnelor de boală (simptomelor) asociate cu:

  • rinită alergică (inclusiv cu rinită alergică persistentă);
  • erupţie urticariană cronică de origine necunoscută (urticarie idiopatică cronică).

Înainte să utilizaţi Contrahist

Nu utilizaţi Contrahist

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la diclorhidratul de levocetirizină sau la antihistamine sau la orice alte oricare dintre celelate component ale Contrahist (vezi Ce conţine Contrahist)
  • dacă suferiţi de insuficienţă renală severă (insuficienţă renală severă cu clearance-ul creatininei sub 10 ml/min).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Contrahist

Administrarea medicamentului Contrahist nu este recomandată la copii cu vârsta sub 6 ani, deoarece comprimatele filmate disponibile nu permit ajustarea corespunzătoare a dozei.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Contrahist cu alimente şi băuturi

Trebuie să aveţi grijă dacă aţi luat Contrahist concomitent cu alcool etilic.

La pacienţi sensibili, administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină şi alcool etilic, sau a altor medicamente ce deprimă sistemul nervos central pot avea efecte asupra sistemului nervos central, deşi s-a arătat că forma racemică a cetirizinei nu potenţează efectul alcoolului etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alaptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unii pacienţi trataţi cu Contrahist pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă intenţionaţi să conduceţi vehicule, să desfăşuraţi activităţi potenţial periculoase sau să folosiţi utilaje, trebuie să aşteptaţi şi să observaţi răspunsul dumneavoastră la tratamentul medicamentos. Totuşi, testele speciale nu au dovedit că levocetirizina, în dozele recomandate, afectează vigilenţa, reactivitatea sau capacitatea de a conduce vehicule.

Informaţii importante privind unele componente ale Contrahist

Aceste comprimate conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Contrahist

Luaţi întotdeauna Contrahist exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este de un comprimat pe zi.

La pacienţii care prezintă insuficienţă renală se poate prescrie o doză mai redusă conform cu severitatea afecţiunii renale, iar la copii şi adolescenţi doza va fi aleasă în funcţie de greutatea corporală; doza va fi determinată de către medicul dumneavoastră.

Pacienţii care prezintă numai insuficienţă hepatică trebuie să ia doza uzuală.

La pacienţii cu insuficienţă hepatică şi insuficienţă renală se poate prescrie o doză mai redusă conform cu severitatea afecţiunii renale, iar la copii doza va fi aleasă în funcţie de greutatea corporală; doza va fi determinată de către medicul dumneavoastră.

La copiii cu vârsta sub 6 ani nu se recomandă utilizarea Contrahist.

Cum şi când trebuie să luaţi Contrahist?

Trebuie să înghiţiţi comprimatul întreg cu apă sau alt lichid şi puteţi să îl luaţi cu sau fără alimente.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Contrahist

La adulţi, supradozarea substantială poate provoca somnolenţă. Copiii pot fi la început hiperexcitaţi şi neliniştiţi, iar apoi somnolenţi.

Dacă credeţi că ai supradozat Contrahist, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră pentru ca acesta să evalueze ce tratament necesitaţi.

Dacă uitaţi să luaţi Contrahist

Dacă uitaţi să luaţi Contrahist, sau dacă luaţi o doză mai redusă decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată; renunţaţi la doza omisă şi continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Contrahist

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Contrahist mai devreme decât ar trebui, aceasta nu vă produce nicio reacţie adversă în sensul că simptomele bolii vor reapărea în mod progresiv cu o severitate nu mai mare decât cea care a apărut înainte de a începe tratamentul cu Contrahist.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Contrahist poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

La primele semne ale unei reacţii de hipersensibilitate, încetaţi să luaţi Contrahist şi contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Simptomele reacţiei de hipersensibilitate pot să includă: umflarea gurii, limbii, feţei şi/sau a gâtului, dificultăţi la înghiţire sau dificultăţi de respiraţie însoţite de urticarie (angioedem), scădere bruscă a tensiunii arteriale ducând la colaps sau şoc, potential letale.

Dintre reacţiile adverse frecvente (care apar la mai puţin de 1 pacient din 10 pacienţi trataţi dar la mai mult de 1 pacient din 100, au fost raportate în preponderenţă reacţiile adverse uşoare până la cele moderate cum ar fi uscăciunea gurii, durerile de cap, oboseala şi somnolenţa.

Dintre reacţiile adverse mai puţin frecvente (care apar la mai puţin de 1 pacient din 100 de pacienţi trataţi dar la mai mult de 1 pacient din 1000) au fost observate: epuizarea şi durerile abdominale.

Au fost raportate şi celelalte reacţii adverse, cum ar fi: palpitaţiile, convulsiile, tulburările vizuale, edem, pruritul (mâncărimea), erupţia cutanată tranzitorie, urticaria (umflătura, roşeaţa şi mâncărimea pielii), scurtarea respiraţiei, creşterea în greutate, durerile musculare, comportamentul agresiv sau agitat, hepatita, rezultatele anormale ale analizelor funcţiei hepatice şi greaţa.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Contrahist

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza Contrahist după data de expirare înscrisă pe ambalaj după Exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Contrahist

  • Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină. Fiecare comprimat filmat conţine diclorhidrat de levocetirizină 5 mg.
  • Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină (tip 102), lactoză monohidrat, stearat de magneziu, hipromeloză 6cP, dioxid de titan (E171) şi macrogol 400.

Cum arată Contrahist şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate biconvexe, oblongi, cu lungime 8,0 mm şi înălţime 4,5 mm, de culoare albă, marcate cu “^11” pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Cutiile cuprind: 7, 10, 14, 15, 21, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 şi 100 de comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi Producător

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Adamed Sp. z o.o. Pienkow 149 05-152 Czosnow Polonia

Producător

Adamed Sp. z o.o. Pienkow 149 05-152 Czosnow Polonia

Pabianickie Zaklady Farmaceutyczne Polfa S.A. ul. Marszalka Jozefa Pilsudskiego 5, 95-200 Pabianice Polonia

Acest produs medicamentos este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

{Poland} {Contrahist }
{Czech Republic} {Contrahist 5 mg potahované tablety }
{Romania} {Contrahist 5 mg comprimate filmate }
{Slovak Republic} {Contrahist 5 mg filmom obalené tablety }
{Greece} {Contrahist 5 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία }

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica