Valezaar Plus, 50mg/12,5mg, comprimate filmate

Producător: ICN Polfa Rzeszow S.A.
Substanță activa
losartan potasic şi hidroclorotiazidă
Clasa ATC
C09DA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială esenţială (presiune sanguină crescută)
Producător
SPECIFAR SA
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor de angiotensină II (losartan) şi diuretic (hidroclorotiazidă)

Ce este Valezaar Plus şi pentru ce se utilizează

Valezaar Plus este o combinaţie între un antagonist al receptorilor de angiotensină II (losartan) şi un diuretic (hidroclorotiazidă).

Valezaar Plus este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (presiune sanguină crescută)

Înainte să luaţi Valezaar Plus

Nu utilizaţi Valezaar Plus

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte substanţe derivate de sulfonamidă (de exemplu alte tiazide, unele medicamente antibacteriene cum este co-trimoxazol, întrebaţi medicul dumneavoastră în cazul în care nu sunteţi sigur)
 • dacă sunteţi, consideraţi că aţi putea fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă (vezi şi „Sarcina şi alăptarea”)
 • dacă alăptaţi
 • dacă aveţi afectare severă a funcţiei hepatice
 • dacă aveţi afectare severă a funcţiei renale sau rinichii dumneavoastră nu produc deloc urină
 • dacă aveţi valori scăzute ale potasiului, valori scăzute ale sodiului sau valori crescute ale calciului care nu pot fi corectate prin tratament
 • dacă suferiţi de gută

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Valezaar Plus

 • dacă aţi avut în trecut edem al feţei, buzelor, gâtului sau limbii
 • dacă utilizaţi diuretice (medicamente care cresc diureza)
 • dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare
 • dacă aveţi sau aţi avut vărsături şi/sau diaree severe
 • dacă aveţi insuficienţă cardiacă
 • dacă arterele de la nivelul rinichilor sunt îngustate (stenoză de arteră renală) sau aveţi un singur rinichi funcţional, sau aţi suferit recent un transplant renal
 • dacă aveţi îngustarea arterelor (ateroscleroză), angină pectorală (durere în piept datorită funcţiei cardiace deficitare)
 • dacă aveţi „stenoză de valvă aortică sau mitrală” (îngustarea valvelor inimii) sau „cardiomiopatie hipertrofică” (o boală care determină îngroşarea musculaturii inimii)
 • dacă sunteţi diabetic
 • dacă aţi prezentat gută
 • dacă aveţi sau aţi avut o afecţiune alergică, astm bronşic sau o afecţiune care determină dureri articulare, erupţii trecătoare pe piele şi febră (lupus eritematos sistemic)
 • dacă aveţi valori crescute ale calciului sau valori scăzute ale potasiului sau urmaţi o dietă cu restricţie de potasiu
 • dacă urmează să fiţi supus unei anestezii (chiar şi cea de la stomatologie) sau înainte de intervenţia chirurgicală, sau dacă trebuie să efectuaţi teste pentru verificarea funcţiei paratiroidiene, trebuie să spuneţi medicului sau personalului medical despre faptul că utilizaţi comprimate de losartan potasic şi hidroclorotiazidă
 • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secreţie crescută a hormonului aldosteron de către glanda suprarenală, determinat de o anomalie în interiorul glandei).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicamentele diuretice, cum este hidroclorotiazida conţinută în Valezaar Plus, pot interacţiona cu alte medicamente. Medicamentele conţinând litiu nu trebuie luate în asociere cu Valezaar Plus fără o supraveghere atentă din partea medicului dumneavoastră. Pot fi necesare precauţii speciale (de exemplu analize de sânge) dacă utilizaţi suplimente de potasiu, substituenţi de sare conţinând potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice („medicamente care cresc diureza”), unele laxative, medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente care controlează ritmul cardiac sau medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulină). De asemenea, este important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă utilizaţi alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru calmarea durerilor, medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice sau medicamente pentru tratamentul artritei, răşini utilizate pentru a reduce colesterolul crescut, cum este colestiramina, medicamente care relaxează musculatura dumneavoastră, comprimate pentru inducerea somnului; medicamente opioide cum este morfina, „amine presoare” cum este adrenalina sau alte medicamente din aceeaşi clasă; (antidiabetice orale sau insulină).

De asemenea, atunci când este planificată utilizarea substanţelor de contrast iodate, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră despre utilizarea Valezaar Plus.

Utilizarea Valezaar Plus cu alimente şi băuturi

Se recomandă să nu consumaţi alcool etilic în timpul utilizării acestor comprimate: alcoolul etilic şi comprimatele Valezaar Plus îşi pot amplifica reciproc reacţiile adverse.

Regimul alimentar cu cantităţi excesive de sare poate neutraliza efectul comprimatelor Valezaar Plus. Comprimatele Valezaar Plus pot fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să utilizaţi Valezaar Plus în primele 12 săptămâni de sarcină şi nu trebuie utilizat deloc după a 13-a săptămână de sarcină, deoarece utilizarea sa în timpul sarcinii poate fi dăunătoare copilului.

Dacă deveniţi gravidă în timpul tratamentului cu Valezaar Plus, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Trecerea la un tratament alternativ adecvat trebuie realizată înaintea planificării sarcinii.

Nu trebuie să utilizaţi Valezaar Plus dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Nu există experienţă privind utilizarea Valezaar Plus la copii. De aceea, Valezaar Plus nu trebuie administrat la copii.

Utilizarea la pacienţi vârstnici

Valezaar Plus acţionează la fel de bine şi este la fel de bine tolerat la majoritatea pacienţilor adulţi vârstnici şi mai tineri. Cei mai mulţi pacienţi vârstnici necesită aceeaşi doză ca şi pacienţii mai tineri.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Când începeţi tratamentul cu acest medicament, nu trebuie să efectuaţi activităţi care pot necesita atenţie deosebită (de exemplu conducerea unui automobil sau folosirea de utilaje periculoase) până când aflaţi cum toleraţi medicamentul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Valezaar Plus

Valezaar Plus conţine 61.50 mg lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să luaţi Valezaar Plus

Utilizaţi întotdeauna Valezaar Plus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de Valezaar Plus în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să utilizaţi Valezaar Plus pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.

Tensiune arterială crescută

Pentru majoritatea pacienţilor cu tensiune arterială crescută doza uzuală de Valezaar Plus recomandată pentru a controla tensiunea arterială pe o perioadă de 24 ore, este de 1 comprimat Valezaar Plus în fiecare zi.

Aceasta poate fi crescută la 2 comprimate filmate de Valezaar Plus

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Valezaar Plus

În caz de supradozaj, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, astfel încât să poată fi acordată imediat asistenţă medicală. Supradozajul poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale, palpitaţii, puls încetinit, modificări ale compoziţiei sângelui şi deshidratare.

Dacă uitaţi să utilizaţi Valezaar Plus

Încercaţi să utilizaţi Valezaar Plus zilnic, aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, dacă uitaţi să luaţi o doză, nu luaţi o doză suplimentară. Reveniţi doar la schema obişnuită de administrare.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, comprimatele Valezaar Plus pot provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi următoarele simptome, opriţi administrarea comprimatelor Valezaar Plus şi adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

O reacţie alergică severă (erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, edemul feţei, buzelor, gurii sau gâtului care poate determina dificultăţi de înghiţire şi de respiraţie).

Aceasta este o reacţie adversă gravă, dar rară, care afectează mai mult de 1 din 10000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate:

Frecvente (afectând mai puţin de 1 persoană din 10, dar mai mult de 1 persoană din 100):

 • Tuse, infecţie la nivelul căilor respiratorii superioare, congestie nazală, sinuzită, afectare a sinusurilor,
 • Diaree, dureri abdominale, greaţă, indigestie,
 • Crampe sau dureri musculare, dureri de picioare, dureri de spate,
 • Insomnie, cefalee, ameţeală,
 • Slăbiciune, oboseală, dureri în piept,
 • Creşterea concentraţiilor potasiului (care poate determina un ritm cardiac neobişnuit), scăderea concentraţiilor de hemoglobină.

Mai puţin frecvente (afectând mai puţin de 1 persoană din 100, dar mai mult de 1 persoană din 1000):

 • Anemie, pete roşii sau brune pe piele (uneori în special pe picioare, gambe, braţe şi fese, cu dureri articulare, edeme ale mâinilor şi picioarelor şi dureri gastrice), vânătăi, scăderea numărului de celule sanguine albe, tulburări de coagulare şi echimoze,
 • Scăderea poftei de mâncare, creşterea valorilor acidului uric sau criză de gută, creşterea glicemiei, valori anormale ale electroliţilor sanguini,
 • Anxietate, nervozitate, tulburare de tip panică (atacuri de panică recurente), confuzie, depresie, vise neobişnuite, tulburări de somn, somnolenţă, afectarea memoriei,
 • Înţepături şi furnicături sau senzaţii similare, dureri ale extremităţilor, tremor, migrenă, leşin,
 • Vedere înceţoşată, senzaţie de arsuri sau înţepături oculare, conjunctivită, afectarea câmpului vizual, vederea lucrurilor în galben,
 • Ţiuituri, bâzâit, zgomote puternice sau pocnituri în urechi,
 • Tensiune arterială scăzută, care poate fi asociată cu modificări ale posturii (senzaţie de uşoară durere de cap sau de slăbiciune la ridicarea în picioare, angină (durere în piept), ritm cardiac anormal, accident vascular cerebral (accident ischemic tranzitor – AIT, „accident vascular cerebral minor”), infarct miocardic, palpitaţii,
 • Inflamaţia vaselor de sânge, adesea asociată cu erupţie trecătoare pe piele sau vânătăi,
 • Durere în gât, senzaţie de lipsă de aer, bronşită, pneumonie, apă la plămâni (care determină dificultate de respiraţie), sângerare nazală, secreţii nazale, congestie,
 • Constipaţie, gaze, discomfort la nivelul stomacului, spasme gastrice, vărsături, senzaţie de uscăciunea gurii, inflamţia glandelor salivare, durere dentară,
 • Icter (colorarea în galben a albului ochilor şi pielii), inflamaţia pancreasului,
 • Urticarie, mâncărime, inflamaţia pielii, erupţie trecătoare pe piele, înroşirea pielii, sensibilitate la lumină, piele uscată, înroşirea feţei, transpiraţii, căderea părului,
 • Dureri ale braţelor, umerilor, şoldurilor, genunchilor sau altor articulaţii, edem la nivel articular, rigiditate, slăbiciune musculară,
 • Urinare frecventă inclusiv noaptea, funcţie renală anormală inclusiv inflamaţia rinichilor, infecţie urinară, glucoză în urină,
 • Scăderea apetitului sexual, impotenţă,
 • Edem la nivelul feţei, febră.

Rare (la mai mult de 1 din 10000pacienţi şi la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi):

 • Hepatită (inflamaţia ficatului), teste funcţionale hepatice anormale

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Valezaar Plus

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C.

Nu utilizaţi Valezaar Plus după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Valezaar Plus

Substanţele active sunt losartan potasic şi hidroclorotiazidă.

Un comprimat filmat conţine losartan potasic 50 mg şi 12,5 mg hidroclorotiazidă

Alte ingrediente sunt:

Nucleul:

Celuloză microcristalină Lactoză monohidrat Amidon de porumb pregelatinizat Amidonglicolat de sodiu tip A Stearat de magneziu

Film:

Hidroxipropil celuloză (E463) Hipromeloză 6cP (E464) Dioxid de Titan (E171)

Cum arată Valezaar Plus şi mărimea ambalajului

Comprimate filmate

Valezaar Plus comprimate filmate, albe, alungite, biconvexe, cu dimensiuni aproximative de 13.7×6.7 mm, cu linie mediană de rupere pe ambele feţe.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

ICN Polfa Rzeszow S.A. 2 Pryemyslowa Street, 35-959 Rzeszow, Polonia

Producător:

SPECIFAR SA.

1,28 Octovriou Street 123 51 Ag. Varvara, Atena, Grecia

ICN Polfa Rzeszow S.A. 2 Pryemyslowa Street, 35-959 Rzeszow, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale AEE sub următoatoarele denumiri:

Bulgaria

Nopretens Plus H 50 mg/12.5mg

OHHMHpaHH TaôneTKH

România

Valezaar Plus 50 mg/12.5mg Comprimate filmate

Ungaria

Valezaar HCT 50 mg/12.5mg Filmtabletta

Slovacia

Nopretens Plus H 50 mg/12.5mg

 

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica