Tarka 180 mg/2 mg comprimate cu eliberare modificată

Substanță activa
Clorhidrat de verapamil/Trandolapril
Clasa ATC
C09BB
Format
comprimat
Afecțiuni
hipertensiune arterială
Producător
Abbott GmbH & Co. KG,
Acțiune terapeutică
antihipertensiv

Ce este Tarka şi pentru ce se utilizează

Tarka aparţine grupului de medicamente care scad tensiunea arterială (aşa-numitele antihipertensive).
Tarka este o combinaţie a două medicamente din clase diferite şi anume clasa blocanţilor canalelor de calciu, verapamil şi clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), trandolapril.
Tarka este indicat la pacienţii cu hipertensiune arterială esenţială care răspund la tratamentul cu oricare dintre substanţele active conţinute în Tarka, atunci când sunt administrate separat în aceeaşi proporţie a dozelor.

Înainte să utilizaţi Tarka

Nu luaţi Tarka dacă :
– Sunteţi alergic (hipersensibil) la trandolapril sau la alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) şi/sau la verapamil sau la oricare dintre excipienţi;
– Aţi avut (dumneavoastră sau un membru al familiei) în antecedente, o reacţie alergică severă asociată cu tratamentul anterior cu IECA, manifestată prin umflarea feţei, a limbii sau a gâtului (edem angioneurotic);
– Aveţi tensiunea arterială foarte mică din cauza unor probleme de natură cardiacă (şoc cardiogen);
– Aţi avut recent infarct miocardic cu complicaţii;
– Medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi insuficienţă cardiacă sau bloc atrio-ventricular de gradul 2 sau 3 (afectarea transmiterii nervoase la inimă, ceea ce cauzează un număr scăzut de bătăi ale inimii) sau că aveţi o anomalie electrică a inimii ce cauzează perioade cu bătăi ale inimii foarte rapide (sindrom Wolff-Parkinson-White);
– Aveţi probleme ale valvelor inimii sau boală de nod sinusal (bătăi ale inimii neregulate) şi nu aveţi implantat un pacemaker;
– Aveţi cardiomiopatie hipertrofică obstructivă (mărirea muşchiului inimii);
– Aveţi probleme grave cu ficatul, inclusiv o afecţiune care presupune lichid în abdomen (ascită);
– Aveţi insuficienţă renală severă sau necesitaţi dializă;
– Aveţi o afecţiune în care glandele suprarenale produc hormoni în exces (hiperaldosteronism primar);
– Aveţi mai mult de trei luni de sarcină (este bine să evitaţi utilizarea Tarka în perioada de început a sarcinii – vezi pct. “Sarcina”);
– Aveţi sub 18 ani;
– Sunteţi sub tratament cu medicamente beta-blocante injectabile (cu excepţia situaţiilor de urgenţă).
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă oricare dintre punctele de mai sus vi se potriveşte, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tarka
Medicul dumneavoastră poate alege să vă monitorizeze îndeaproape tensiunea arterială şi să vă ia probe de sânge la începutul tratamentului sau la schimbarea dozei, dacă:
– aveţi peste 65 ani
– aveţi diabet
– aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii, sau aţi suferit recent un transplant de rinichi
– aţi avut sau sunteţi la risc să dezvoltaţi un accident vascular cerebral sau infarct miocardic
– luaţi litiu (un medicament utilizat în tratamentul maniei)
– aţi urmat un regim cu restricţie de sare, sau dacă: aţi vărsat, aţi avut diaree în ultimul timp, sunteţi deshidratat sau luaţi diuretice (medicamente care elimină apa) sau alte medicamente care modifică nivelul potasiului din sânge.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă unul dintre punctele de mai jos se aplică în cazul dumneavoastră:
Boli de inimă:
– aveţi bătăi ale inimii rare sau neregulate;
– medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi bloc de gradul 1 (blocarea impulsului nervos către inimă, ceea ce conduce la un număr mai mic de bătăi ale inimii) sau că aveţi disfuncţie ventriculară stângă (partea stângă a inimii pompează sângele mai slab).
Alte afecţiuni:
– utilizaţi Tarka şi alte medicamente care afectează sistemul imun (de exemplu ciclosporina), sau aveţi o boală a sistemului imunitar cum este lupus eritematos sitemic (afecţiune ce cauzează dureri articulare, erupţii pe piele şi febră) sau sclerodermie (o afecţiune ce cauzează întărirea şi îngroşarea pielii şi posibil, căderea părului), deoarece puteţi prezenta un risc crescut de a avea niveluri mici de celule albe în sânge;
– aveţi o afecţiune neuro-musculară cum este miastenia gravis (oboseală cronică şi slăbiciune musculară), sindrom Lambert-Eaton sau distrofie musculară Duchenne avansată;
– faceţi injecţii pentru a preveni reacţiile alegice la înţepăturile de albine (urmaţi terapie de desensibilizare);
– nu toleraţi anumite zaharuri (cum sunt: lactoza şi galactoza);
– credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Tarka nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece acesta poate produce prejudicii grave copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această perioadă a sarcinii (vezi pct. “Sarcină”);
– în cazul în care alăptaţi (vezi pct. “Sarcina şi alăptarea”).
Reacţii alergice:
În cazuri rare, unii pacienţi au suferit reacţii alergice grave după ce au luat inhibitori ai enzimei de conversie, cum este şi Tarka. Aceste reacţii sunt mai frecvente la populaţia de rasă neagră, şi pot cauza o erupţie cu mâncărime şi/sau umflarea feţei, a buzelor, a limbii şi a gâtului (edem angioneurotic). Reacţiile alergice severe pot afecta de asemenea şi intestinele, cauzând durere de burtă (cu sau fără greaţă şi vomă) (angioedem intestinal). Dacă apare acest tip de reacţie, opriţi administrarea Tarka şi căutaţi imediat asistenţă medicală.
Nu uitaţi să spuneţi medicului că primiţi Tarka, în cazul în care aveţi nevoie de teste de laborator. Tarka poate afecta rezultatele acestora.
Aceasta nu este o listă completă a medicamentelor care pot interfera cu Tarka. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament împreună cu Tarka.
Utilizarea altor medicamente:
Unele medicamente pot cauza reacţii nedorite dacă se utilizează împreună cu Tarka. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi în tratament cu următoarele medicamente:
Medicamente pentru tratamentul bolilor de inimă sau al tensiunii crescute:
– Diuretice (aşa-numitele comprimate care elimină apa), substituenţi de sare sau comprimate cu potasiu;
– Orice medicamente utilizate pentru a controla bătăile inimii (cum sunt beta blocantele, digoxina şi alte medicamente utilizate pentru a controla bătăile neregulate ale inimii) sau pentru a controla tensiunea arterială. Pot determina o scădere prea accentuată a tensiunii arteriale sau pot rări prea mult bătăile inimii.
Medicamente pentru tratamentul problemelor psihice:
– Orice medicament care tratează depresia sau psihoza, cum ar fi: imipramina, litiul, midazolamul, buspirona sau alte tranchilzante.
Medicamente care previn respingerea transplantului de oragan:
– Ciclosporină, tacrolimus, everolimus.
Medicamente pentru tratamentul durerii sau pentru reducerea inflamaţiei:
– Steroizi (de exemplu: cortizon sau prednison);
– Unele medicamente antiinflamatoare sau analgezice (de exemplu: naproxen, ibuprofen sau aspirină, sau unele opioide cum este morfina).
Medicamente care scad colesterolul sau lipidele din sânge:
– Statine, cum sunt: simvastatina, atorvastatina.
Medicamente pentru tratamentul diabetului:
– Insulină sau antidiabetice orale.
Medicamente pentru tratamentul epilepsiei sau al convulsiilor:
– Fenitoină, carbamazepină, fenobarbital.
Medicamente pentru tratamentul indigestiei sau ulcerului stomacal:
– Antiacide, cimetidină.
Alte medicamente care pot interacţiona cu Tarka:
– Medicamente pentru tratamentul astmului, cum este teofilina.
– Medicamente pentru tratamentul infecţiilor sau tuberculozei, cum sunt: rifampicina, claritromicina sau eritromicina.
– Medicamente pentru tratamentul cancerului, cum este doxorubicina.
– Medicamente pentru tratamentul sau pentru prevenirea gutei, cum sunt: alopurinol şi colchicină.
– Medicamente utilizate în intervenţii chirurgicale: spuneţi medicului (chirurgului sau medicului stomatolog) că luaţi Tarka, înainte de orice intervenţie chirurgicală, întrucât Tarka poate interfera cu medicamentele anestezice sau cele relaxante musculare, sau cu alte medicamente utilizate pe parcursul intervenţiei chirurgicale, cum este dantrolenul.
Utilizarea Tarka împreună cu alimente şi băuturi
Este recomandat să luaţi Tarka la aceeaşi oră în fiecare zi, înainte, împreună cu sau după micul dejun. Evitaţi consumul de alcool în timp ce luaţi tratamentul cu Tarka. Puteţi resimţi un efect de scădere a tensiunii arteriale mai puternic decât în mod obişnuit.
Nu consumaţi suc de greapefruit în timp ce luaţi Tarka. Sucul de grapefruit poate creşte cantitatea de verapamil absorbită de organism. Acest lucru conduce la creşterea riscului de apariţie a reacţiilor adverse ale Tarka.
Sarcina şi alăptara
Sarcina
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Tarka înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Tarka. Tarka nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce prejudicii grave copilului dumneavoastră dacă este utilizat după a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Tarka nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă recomande un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.
Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor
Abilitatea dumneavoastră de a conduce în siguranţă sau de a utiliza alte utilaje poate fi afectată. Tarka poate determina apariţia de ameţeli sau oboseală.
Până când nu aflaţi cum vă influenţează Tarka, nu trebuie să conduceţi autovehicule sau să manipulaţi instrumente periculoase sau maşinării de mari dimensiuni.
Informaţii importante privind unele componente ale Tarka
Sodiu
Acest medicament conţine 1,12 mmoli (25,77 mg) de sodiu per comprimat. Acest lucru trebuie avut în vedere de către persoanele care urmează un regim controlat pentru sare.
Lactoză
Comprimatele de Tarka conţin lactoză.. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Tarka

Utilizaţi întotdeauna Tarka exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza de Tarka a fost aleasă de medicul dumneavoastră ca fiind cea mai potrivită pentru a vă controla tensiunea arterială.
Doza uzuală recomandată este de un comprimat cu eliberare modificată de Tarka, o dată pe zi, administrată dimineaţa, înainte, împreună cu sau după micul dejun. Tarka comprimate cu eliberare modificată trebuie înghiţite întregi împreună cu un pahar cu apă, şi nu trebuie supte, mestecate sau sfărâmate.
Administrarea la copii şi adolescenţi (<18 ani)
La copii şi adolescenţi (<18 ani), Tarka este contraindicat.
Vârstnici
Deoarece tensiunea sistolică la vârstnicii hipertensivi este mai mare comparativ cu cea a hipertensivilor tineri, la unii pacienţi în vârstă poate apărea mai pronunţat efectul hipotensor (de scădere a tensiunii arteriale).
Insuficienţa renală
Tarka este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă renală severă.
Insuficienţă hepatică
Tarka nu este recomandat pacienţilor cu insuficienţă hepatică severă.
Tarka este contraindicat pacienţilor care au ciroză hepatică cu ascită.
Este important să luaţi Tarka până la întreruperea tratamentului de către medicul dumneavoastră. Nu-l întrerupeţi chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă opriţi tratamentul prea repede, starea dumneavoastră se poate agrava.

Dacă aţi luat mai mult Tarka decât trebuie
Dacă credeţi că aţi luat o doză mai mare de Tarka, trebuie să-l anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist, deoarece în unele situaţii poate fi nevoie de tratament medical de urgenţă. Arătaţi comprimatele pe care le-aţi luat.
Dacă luaţi mai mult Tarka decât trebuie, vă puteţi simţi somnoros sau ameţit, datorită unei scăderi masive a tensiunii arteriale şi a încetinirii bătăilor inimii. Alte simptome care pot apărea dacă luaţi prea mult Tarka sunt: şoc (scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi a pulsului), stupoare, insuficienţă renală, respiraţie accelerată, bătăi neregulate sau rapide ale inimii, anxietate şi tuse.
Dacă aţi uitat să luaţi Tarka
Luaţi Tarka la aceeaşi oră în fiecare zi pentru a evita uitarea unei doze. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce v-aţi amintit, dar doar dacă vă amintiţi în aceeaşi zi. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Tarka
Nu este recomandat să opriţi tratamentul cu Tarka dacă medicul dumneavoastră nu v-a spus să faceţi acest lucru. Dacă opriţi administrarea Tarka, tensiunea dumneavoastră poate creşte.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tarka poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse raportate la utilizarea Tarka sunt enumerate mai jos.
Opriţi administrarea Tarka şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă vă apare o reacţie alergică severă, manifestată printr-o erupţie cu mâncărime şi/sau umflarea feţei, a buzelor, a pleoapelor, a limbii sau a gâtului. Deşi acest lucru se întâmplă rar, aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.
Reacţii adverse frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100):
– tuse
– ameţeli, senzaţie de învârtire (vertij), dureri de cap
– constipaţie
– senzaţie bruscă de căldură, însoţită de înroşirea corpului (bufeuri).
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 1000):
– reacţii alergice (cum sunt erupţia trecătoare pe piele sau senzaţia de mâncărime)
– somnolenţă
– tremurături,
– palpitaţii (conştientizarea bătăilor inimii)
– bătăi ale inimii rapide sau rare (bloc atrio-ventricular)
– durere la nivelul pieptului
– greaţă, dureri de burtă
– afecţiuni gastro-intestinale
– diaree
– transpiraţii abundente
– urinare frecventă
– modificări ale analizelor ficatului
– creşterea nivelului lipidelor (grăsimilor) din sânge (hiperlipidemie).
Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000):
– scăderea poftei de mâncare
– leşin
– căderea părului
– herpes
– afecţiuni ale pielii
– creşterea valorii bilirubinei în sânge, care cauzează îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (hiperbilirubinemie).
Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000):
– bronşită (inflamaţia căilor respiratorii superioare); sinuzită (nas/ sinusuri înfundate); respiraţie îngreunată
– oboseală; slăbiciune
– agresivitate; nelinişte; depresie; agitaţie
– tulburări de echilibru
– insomnie; furnicături la nivelul pielii şi senzaţie de cald/rece; tulburări ale gustului; tulburări de vedere (de exemplu vedere înceţoşată)
– îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter); inflamarea pancreasului sau a ficatului; vărsături; blocarea căilor biliare; uscarea gurii şi a gâtului
– reacţii alergice severe ce determină umflarea feţei, a pleoapelor, a limbii şi a gâtului
– modificări la nivelul numărului de globule roşii sau albe din sânge, care pot conduce la răniri, sângerări sau rezistenţă scăzută la infecţii
– reacţii la nivelul pielii, inclusiv reacţii alergice ce conduc la apariţia urticariei; inflamarea pielii, erupţie pe piele însoţită de mâncărime, pete (plăci) roşii şi umflate, erupţie scuamoasă sau cu băşici;
– dureri ale muşchilor şi articulaţiilor
– disfuncţie erectilă (impotenţă); mărirea sânilor la bărbaţi
– tulburări la nivelul inimii; infarct miocardic; bătăi rapide ale inimii; accident vascular cerebral;
– afectarea funcţiei rinichilor; umflare datorită acumulării/retenţiei de lichide; modificări ale nivelului de potasiu din sânge
– o scădere bruscă a fluxului de sânge din corp, care poate ameninţa viaţa; tensiune arterială foarte joasă; tensiune arterială mică când staţi jos sau în picioare; modificări ale tensiunii arteriale.
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:
– reacţie alergică ameninţătoare de viaţă care produce o erupţie dureroasă de culoare roşie sau purpurie şi băşici la nivelul pielii şi mucoasei gurii.
Unele reacţii adverse nu au fost observate la Tarka sau componentele sale, dar au fost semnalate la alte medicamente înrudite cu Tarka:
– modificarea numărului de celule roşii din sânge; creşterea distrugerii celulelor roşii din sânge, conducând la oboseală
– confuzie; probleme cu somnul; zgomote în urechi
– bătăi ale inimii anormale; atac de cord; o scurtă întrerupere a aprovizionării cu sânge a creierului, care poate conduce la tulburarea temporară a vederii, a vorbirii sau a mişcărilor
– infecţia sau înroşirea şi umflarea sinusurilor; înroşirea şi umflarea mucoasei nazale; infecţia sau înroşirea şi umflarea limbii; îngustarea temporară a căilor aeriene din plămâni, ducând astfel la îngreunarea respiraţiei
– reacţie alergică severă care afectează intestinele şi provoacă durere la nivel abdominal (cu sau fără greaţă şi vărsături) (angioedem intestinal); indigestie; mişcări anormale ale intestinelor care pot cauza umflarea burţii, durere abdominală şi constipaţie
– flux biliar anormal în ficat, ceea ce cauzează îngălbenirea albului ochilor
– reacţie alergică ameninţătoare de viaţă care provoacă formarea de băşici pe piele şi exfolierea acesteia
– analize anormale ale funcţiei rinichilor
– tulburări de mişcare, cum ar fi nelinişte excesivă şi tulburări ale mişcărilor voluntare sau involuntare; slăbiciune musculară în mâini şi picioare, care afectează abilitatea de mişcare
– scurgeri de lapte la nivelul sânului; cantităţi mai mari decât în mod normal de prolactină (hormon feminin) în sânge, ceea ce provoacă producerea de lapte la nivelul sânului
– gingii care se extind peste dinţi
– agravarea unor afecţiuni ale nervilor sau muşchilor (cum sunt: miastenia gravis, sindromul Lambert-Eaton, distrofia musculară Duchenne)
– înroşirea pielii de pe mâini şi picioare, însoţită de durere
Aceasta nu este o listă completă a reacţiilor adverse. Unele reacţii pot apărea doar în analizele de sânge sau alte feluri de analize medicale.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tarka

– A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tarka după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP:). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
– A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tarka:
Substanţele active sunt: clorhidratul de verapamil forma de eliberare modificată şi trandolapril. Fiecare comprimat conţine 180 mg clorhidrat de verapamil şi 2 mg trandolapril.
– Celelalate componente sunt: amidon de porumb, lactoză monohidrat, povidonă Mr 29000, K 25, hipromeloză 2910 6 mPa.s, stearilfumarat de sodiu, celuloză microcristalină, alginat de sodiu-matrice, povidonă (Mr 45000, K 30, stearat de magneziu, hipromeloză 2910 15 mPa.s, hidroxipropilceluloză 7 mPa.s, macrogol 400, macrogol 6000, talc, dioxid de siliciu anhidru, docusat de sodiu, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E172), oxid galben de fer (E172), oxid negru de fer (E172).

Cum arată Tarka şi conţinutul ambalajului
Tarka se prezintă sub formă de comprimate filmate, ovale, de culoare roz, marcate pe o faţă cu logo-ul „Knoll 182”.
Tarka este disponibil în cutie cu 2 blistere PVDC-PVC/Al a câte 14 comprimate cu eliberare modificată.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă