Stangen 5 mg comprimate masticabile

Producător: Dr. Reddy’s Laboratories Romania S.R.L
Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimat
Afecțiuni
astm bronsic
Producător
Dr Reddy’s Laboratories (UK) Ltd.
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene

Ce este Stangen 5 mg şi pentru ce se utilizează

Stangen 5 mg este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, Stangen 5 mg ameliorează simptomele de astm bronşic şi ajută la controlul astmului bronşic.
Medicul dumneavoastră a prescris Stangen 5 mg pentru tratamentul astmului bronşic al copilului dumneavoastră, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic din timpul zilei şi nopţii.
• Stangen 5 mg este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani care nu sunt controlaţi adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.
• De asemenea, Stangen 5 mg poate fi utilizat ca alternativă de tratament la corticosteroizi administraţi pe cale inhalatorie pentru pacienţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, care nu au utilizat recent pentru astmul bronşic corticosteroizi pe cale orală şi care s-au dovedit a fi incapabili să utilizeze corticosteroizi pe cale inhalatorie.
• De asemenea, Stangen 5 mg ajută la prevenirea îngustării căilor aeriene induse de exerciţiu fizic, la pacienţi cu vârsta de 6 ani şi peste.
Medicul dumneavoastră va determina cum trebuie utilizat Stangen 6 mg, în funcţie de simptomatologie şi de severitatea astmului bronşic al copilului dumneavoastră.

Ce este astmul bronşic?
Astmul bronşic este o boală de lungă durată.
Astmul bronşic include:
 respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.
 căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.
 umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.
Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.

Înainte de utilizarea Stangen 5 mg

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care copilul
dumneavoastră le are sau le-a avut.
Nu daţi Stangen 5 mg copilului dumneavoastră dacă
• este alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Stangen 4 mg (vezi pct. 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE).


Aveţi grijă deosebită la utilizarea Stangen 5 mg
• În cazul în care astmul bronşic se agravează sau respiraţia copilului dumneavoastră se înrăutăţeşte anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
• Stangen 5 mg nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, urmaţi instrucţiunile pe care medicul vi le-a dat pentru copilul dumneavoastră. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicaţia inhalatorie de urgenţă a copilului dumneavoastră pentru crizele de astm bronşic.
• Este importantă utilizarea de către copilul dumneavoastră a tuturor medicamentelor pentru astm bronşic prescrise de medic. Stangen 5 mg nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru astm bronşic pe care medicul le-a prescris pentru copilul dumneavoastră.
• În cazul în care copilul dumneavoastră utilizează medicamente anti-astmatice, ţineţi cont de faptul că dacă prezintă o asociere de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, parestezii şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
• Copilul dumneavoastră nu trebuie să utilizeze acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene sau AINS) dacă acestea îi agravează astmul bronşic.

Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot afecta modul în care acţionează Stangen 5 mg sau Stangen 5 mg poate afecta modul în care acţionează alte medicamente administrate copilului dumneavoastră.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă copilul dumneavoastră utilizează sau a utilizat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Înainte de a începe administrarea Stangen 5 mg spuneţi medicului dacă copilul dumneavoastră utilizează următoarele medicamente:
• fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
• fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)
• rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii)

Utilizarea Stangen 5 mg cu alimente şi băuturi
Stangen 5 mg comprimate masticabile nu trebuie administrat împreună cu alimente; trebuie administrat cu cel puţin o oră înainte sau la 2 ore după masă.

Sarcina şi alăptarea
Acest subpunct nu este aplicabil pentru Stangen 5 mg comprimate masticabile deoarece acestea sunt destinate pentru utilizare la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani; cu toate acestea următoarea informaţie este relevantă pentru substanţa activă, montelukast.
Utilizarea în sarcină
Gravidele sau femeile care intenţionează să devină gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza Stangen 5 mg. Medicul dumneavostră va evalua dacă puteţi utiliza Stangen 5 mg pe parcursul acestei perioade de timp.
Utilizarea în timpul alăptării
Nu se cunoaşte dacă Stangen 5 mg se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea Stangen 5 mg.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest subpunct nu este aplicabil pentru Stangen 5 mg comprimate masticabile deoarece acestea sunt destinate pentru utilizare la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani; cu toate acestea următoarea informaţie este relevantă pentru substanţa activă, montelukast.
Nu este de aşteptat ca Stangen 5 mg să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Stangen 5 mg, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
 

Informaţii importante asupra unor componente ale Stangen 5 mg
Stangen 5 mg comprimate masticabile conţine aspartam, o sursa de fenilalanină. Poate fi periculos dacă copilul dumneavostră are fenilcetonurie (o boală metabolică ereditară,rară).

Cum se utilizează Stangen 5 mg

• Copilul dumneavoastră trebuie să utilizeze doar un comprimat Stangen 5 mg o dată pe zi, prescris de medicul dumneavostră.
• Acesta trebuie administrat chiar dacă copilul dumneavoastră nu are simptome sau dacă are o criză de astm.
• Copilul dumneavoastră trebuie să utilizeze întotdeauna Stangen 5 mg exact aşa cum v-a spus medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul copilului dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
• A se administra pe cale orală
 

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani:
Se administrează un comprimat masticabil 4mg zilnic, seara. Stangen 5 mg comprimate masticabile nu trebuie administrat împreună cu alimente; trebuie administrat cu cel puţin o oră înainte sau la 2 ore după masă.
Dacă copilul dumneavostră utilizează Stangen, asiguraţi-vă că nu utilizează niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile Stangen 4 mg, comprimate masticabile şi Stangen 4 mg, granule.
Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani si peste, sunt disponibile Stangen 10 mg, comprimate filmate.
Stangen 5 mg, comprimate masticabile nu este recomandat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani.

Dacă copilul dumneavoastră utilizează mai mult decât trebuie din Stangen 5 mg
Anunţaţi imediat medicul copilului dumneavostră pentru a-i cere sfatul.
În majoritatea raportărilor de supradozaj nu au existat reacţii adverse raportate. Simptomele cel mai frecvent apărute raportate în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.
 

Dacă uitaţi să daţi Stangen 5 mg copilului dumneavostră
Incercaţi să administraţi Stangen 5 mg aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care copilul dumneavoastră a omis să ia o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită de un comprimat o dată pe zi.
Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
 

Dacă copilul dumneavostră încetează să utilizeze Stangen 5 mg
Stangen 5 mg poate trata astmul bronşic al copilului dumneavoastră numai pe perioada în care este utilizat.
Este important pentru copilul dumneavoastră să continue să utilizeze Stangen 5 mg atâta timp cât este prescris de către medic. Aceasta va ajuta la controlul astmului bronşic al copilului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Stangen 5 mg poate provoca reacţii adverse, deşi nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studii clinice (întâlnite la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 copii trataţi), având legătură cu administrarea Montelukast 4 mg au fost:
 durere abdominală
 sete
În plus, următoarele reacţii adverse au fost raportate în studii clinice cu Montelukast 10 mg, comprimate filmate şi 4 mg, comprimate masticabile:
 dureri de cap
Acestea au fost, în general, uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).
În plus, în timpul punerii pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele:
• infecţii respiratorii superioare;
• reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire, mâncărime şi urticarie;
• oboseală, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, iritabilitate, tremor, depresie, gânduri şi acţiuni de suicid (în cazuri foarte rare), ameţeli, somnolenţă, halucinaţii, tulburări ale viselor inclusiv coşmaruri şi tulburări de somn, somnambulism, senzaţie de înţepături şi amorţeală, convulsii;
• stare de rău, dureri articulare şi musculare, crampe musculare, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, indigestie, diaree, hepatita (inflamarea ficatului);
• tendinţă crescută la sângerare, vânătăi, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos), palpitaţii;
• umflături;
• anxietate;
• sangerări nazale;
• febră;

La pacienţi astmatici trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă copilul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome.
Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii despre reacţiile adverse. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Stangen 5 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data înscrisă pe blister prin cele şase cifre după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Stangen 5 mg
Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic, care corespunde la 5 mg montelukast .
Celelalte componente sunt:
Manitol ,
Hidroxipropil celuloză (Klucel EXF),
Croscarmeloză sodică ,
Oxid roşu de fer (E172),
Aromă de cireşe ART #594 (Spray dried),
Aspartam ,
Celuloză microcristalină (PH112)
Stearat de magneziu.

Cum arată Stangen 5 mg şi conţinutul ambalajului
Comprimate masticabile rotunde, biconvexe de culoare roz deschis până la roz, pigmentate, marcate pe o faţă cu “MTS” şi pe cealaltă faţă cu “5”.
Blister Al/PE-PEÎD/PE si desicant/Al/OPA Cutii cu: 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84,90 comprimate masticabile
Este posibil ca nu toate mărimile să fie comercializate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica