Stangen 10 mg comprimate filmate

Producător: Dr. Reddy’s Laboratories Romania S.R.L
Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimat
Afecțiuni
astm bronsic, alergie sezoniera
Producător
Dr Reddy’s Laboratories (UK) Ltd.
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene

Ce este Stangen 10 mg şi pentru ce se utilizează

Stangen 10 mg este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, Stangen 10 mg ameliorează simptomele de astm bronşic, ajută la controlul astmului bronşic şi ameliorează simptomele alergiei de sezon (cunoscută şi sub numele de febra fânului sau rinită sezonieră alergică).
Medicul dumneavoastră a prescris Stangen 10 mg pentru tratamentul astmului bronşic, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic din timpul zilei şi nopţii.
 Stangen 10 mg este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu vârsta de 15 ani şi mai mari care nu sunt controlaţi adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.
 De asemenea, Stangen 10 mg ajută la prevenirea îngustării căilor aeriene induse de exerciţiu fizic, la pacienţi cu vârsta de 15 ani şi mai mari.
 La pacienţii la care este indicat pentru astmul bronsic, Stangen 10 mg poate, de asemenea, ameliora rinita sezonieră alergică.
Medicul dumneavoastră va determina cum trebuie utilizat Stangen 10 mg, în funcţie de simptomatologie şi de severitatea astmului bronşic .

Ce este astmul bronşic?
Astmul bronşic este o boală de lungă durată.
Astmul bronşic include:
 respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.
 căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.
 umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.
Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.
Ce sunt alergiile sezoniere?
Alergiile sezoniere (cunoscute si sub denumirea de febra fânului sau rinită sezonieră alergică) sunt o reacţie alergică provocată adesea de polenul purtat în aer din arbori, iarbă şi seminţe. Simptomele alergiilor sezoniere includ de obicei: nas înfundat care curge, strănut; ochi înlăcrimaţi, iritaţi, umflaţi, cu senzaţie de mâncărime.

Inainte de utilizarea Stangen 10 mg

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care le aveţi sau le-aţi avut.
Nu luaţi Stangen 10 mg dacă
• sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Stangen 10 mg (vezi pct. 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE).

Aveţi grijă deosebită la utilizarea Stangen 10 mg
• În cazul în care astmul bronşic se agravează sau respiraţia se înrăutăţeşte anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.
• Stangen 10 mg nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, urmaţi instrucţiunile pe care medicul vi le-a dat. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicaţia inhalatorie de urgenţă pentru crizele de astm bronşic.
• Este importantă utilizarea tuturor medicamentelor pentru astm bronşic prescrise de medic. Stangen 10 mg nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru astm bronşic pe care medicul le-a prescris.
• În cazul în care utilizaţi medicamente anti-astmatice, dacă prezentaţi o asociere de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, parestezii şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
•Nu trebuie să utilizaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene sau AINS) dacă acestea vă agravează astmul bronşic.

Utilizarea la copii
Stangen 10 mg este destinat utilizării la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani sau mai mari.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile Stangen 4 mg, comprimate masticabile şi Stangen 4 mg, granule.
Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, sunt disponibile Stangen 5 mg, comprimate masticabile.
Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot afecta modul în care acţionează Stangen 10 mg sau Stangen 10 mg poate afecta modul în care acţionează alte medicamente .
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Înainte de a începe administrarea Stangen 10 mg spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi utilizat următoarele medicamente:
• fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
• fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)
• rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii)
Utilizarea Stangen 10 mg cu alimente şi băuturi
Stangen 10 mg comprimate filmate pot fi luate cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Utilizarea în sarcină
Gravidele sau femeile care intenţionează să devină gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza Stangen 10 mg. Medicul dumneavostră va evalua dacă puteţi utiliza Stangen 10 mg pe parcursul acestei perioade de timp.
Utilizarea în timpul alăptării
Nu se cunoaşte dacă Stangen 10 mg se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea Stangen 10 mg.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este de aşteptat ca Stangen 10 mg să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Stangen 10 mg, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante asupra unor componente ale Stangen 10 mg
Stangen 10 mg, comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele zaharide, cum ar fi lactoza, consultaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Cum se utilizează Stangen 10 mg

Trebuie să utilizaţi doar un comprimat Stangen 10 mg o dată pe zi, prescris de medicul dumneavostră.
• Acesta trebuie administrat chiar dacă nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm.
• Trebuie să utilizaţi întotdeauna Stangen 10 mg exact aşa cum v-a spus medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
• A se administra pe cale orală
A se utiliza un comprimat de 10 mg zilnic, seara. Stangen 10 mg poate fi luat cu sau fără alimente.
Dacă utilizaţi Stangen asiguraţi-vă că nu folosiţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Stangen 10 mg
Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră pentru a-i cere sfatul.
În majoritatea raportărilor de supradozaj nu au existat reacţii adverse raportate. Simptomele cel mai frecvent apărute raportate în cazul supradozajului la adulţi şi copii au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.
Dacă uitaţi să luaţi Stangen 10 mg
Incercaţi să utilizaţi Stangen 10 mg aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care aţi omis să luaţi o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită de un comprimat o dată pe zi.
Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Stangen 10 mg
Stangen 10 mg poate trata astmul bronşic numai pe perioada în care este utilizat.
Este important să continuaţi să utilizaţi Stangen 10 mg atâta timp cât este prescris de către medic. Acesta va ajuta la controlul astmului bronşic.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Stangen 10 mg poate provoca reacţii adverse, deşi nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studii clinice (întâlnite la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 copii trataţi), având legătură cu administrarea montelukast 4 mg au fost:
. durere abdominală
. sete
În plus, următoarele reacţii adverse au fost raportate în studii clinice cu Montelukast 10 mg, comprimate filmate şi 5 mg, comprimate masticabile:
. dureri de cap
Acestea au fost, în general, uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).
În plus, după punerea pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele:
• infecţii respiratorii superioare;
• reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire, mâncărime şi urticarie;
• oboseală, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, iritabilitate, tremor, depresie, gânduri şi acţiuni de suicid (în cazuri foarte rare), ameţeli, somnolenţă, halucinaţii, tulburări ale viselor inclusiv coşmaruri şi tulburări de somn, somnambulism, senzaţie de înţepături şi amorţeală, convulsii;
• stare de rău, dureri articulare şi musculare, crampe musculare, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, indigestie, diaree, hepatita (inflamarea ficatului);
• tendinţă crescută la sângerare, vânătăi, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos), palpitaţii;
• umflături;
• anxietate;
• sangerări nazale;
• febră;

La pacienţi astmatici trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.
Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii despre reacţiile adverse. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Stangen 10 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data înscrisă pe blister prin cele şase cifre după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Stangen 10 mg
Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic care corespunde la 10 mg montelukast .
Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (PH 101), croscarmeloză sodică, hidroxipropil celuloză (Klucel LF), celuloză microcristalină (PH 111), stearat de magneziu.
Film: hipromeloză 3 cps (E 464), dioxid de titan (E171), macrogol 400, oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172), oxid negru de fer (E 172).
Cum arată Stangen 10 mg şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate pătrate rotunjite, de culoare maro, marcat cu “MTS” pe o faţă şi cu “10” pe cealaltă faţă.
Blister Al/PE-PEÎD/PE si desicant/Al/OPA în cutii cu: 14, 20, 28, 49,50, 100 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile să fie comercializate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica